Elias Canetti

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Elias Canetti

Elias Canetti (25. juli 1905 i Ruse (Bulgarien) – 14. august 1994 i Zürich) var en tysksproget forfatter. Han modtog Nobelprisen i litteratur i 1981.

Canettis nationalitet er temmelig vanskelig at forholde sig til: Han blev født i Østrig-Ungarn (i dag Bulgarien) som barn i en jødisk familie, der stammede fra Spanien, og hans modersmål var ladino. I 1912 flyttede familien til Manchester. Resten af sin levetid flyttede han rundt mellem Østrig, Schweiz, Tyskland og England. Debutromanen Forblindelsen udkom i 1935.

Canetti Peak på Livingston Island i øgruppen Sydshetlandsøerne ved Antarktis, der i 2005 blev kortlagt af bulgarske videnskabsfolk, er opkaldt efter Elias Canetti.

Nobel prize medal.svg Nobelprisen i litteratur
1981

Liv og værk[redigér | redigér wikikode]

Hans far var forretningsmanden Jacques Canetti, og moren hed Mathilde née Arditti. Han blev født i Ruse, en landsby i Bulgarien, og var den ældste af tre sønner. Hans forfædre var sefardiske jøder, som blev udvist fra Spanien i 1492. Engang besluttede slægten at slå sig ned i Ruse. Det oprindelige familienavn var Cañete, taget fra en spansk landsby med samme navn.

I 1934 blev han gift med Veza (Venetiana) Taubner-Calderon (1897–1963), med hvem han havde et mildest talt dynamisk forhold. Hun optrådte som hans muse og en dedikeret litterær assistent. Dog forblev Canetti åben overfor affærer med andre kvinder. Efter Vezas død i 1963 blev han gift med sin anden kone Hera Buschor (1933–1988), og de fik en datter sammen, Johanna, i 1972.

Selvom han var en tysksproget forfatter, boede Canetti i England frem til 1970'erne. Dog boede han i det meste af sine sidste 20 år i Zürich.

Han vandt nobelprisen i litteratur i 1981 "for et forfatterskab præget af brede udsyn, en rigdom af ideer og kunstnerisk kraft." Han er berømt for sit selvbiografiske trebindsværk, der beskriver hans livshistorie fra barndommen i Bulgarien til ægteskabet med Veza (Die Gerettete Zunge, Die Fackel im Ohr og Das Augenspiel), og for den modernistiske roman Die Blendung, samt for Masse og Magt, et studie af masseadfærd, og hvordan det manifesterer sig i menneskelig aktivitet lige fra vold i samfundets laveste klasser til religiøs forenelse.

Han døde i Zürich i 1994.

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Elias Canettis grav

Blandt Elias Canettis bøger, som er udkommet på dansk kan fremhæves:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Forfatter Stub
Denne forfatterbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi