Aleksandr Solsjenitsyn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Aleksandr Isajevitj Solzjenitsyn
Aleksandr Solzhenitsyn 1974crop.jpg
Personlig information
Pseudonym Alexander Soltsjenitsyn
Aleksandr Solzjenitsyn
Fødselsdato 11. december 1918Rediger på Wikidata
Fødested Kislovodsk i Sovjetunionen
Dødsdato 3. august 2008 (89 år)
Dødssted Rusland Moskva i Rusland
Dødsårsag Hjertesvigt
Gravsted Begravet d. 6. august 2008 i Donskoj-klostrets katedral i Moskva
Statsborger Russisk
Ægtefælle Natalia Aleksejevna Resjetovskaja (1940-1957)
Natalia Dmitrievna Svetlova (1973-2008)
Børn Yermolai Solzjenitsyn,
Stephan Solzjenitsyn,
Ignat Solzjenitsyn
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Officer indenfor artilleriet i Den Røde Hær
Beskæftigelse forfatter og historiker
Kendt for Kritik af Sovjetsystemet
Nomineringer og priser
Underskrift Автограф А.И.Солженицына о Михаиле Матвееве.jpg
Eksterne henvisninger
Hjemmeside Internet Explorer 7+8 logo.png Aleksandr Solsjenitsyns officielle hjemmesideRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Nobel prize medal.svg Nobelprisen i litteratur
1970

Aleksandr Isaejvitj Solzjenitsyn (russisk: Алекса́ндр Иса́евич Солжени́цын, tr. Aleksándr Isáevitj Solzjenítsyn, 11. december 1918 Kislovodsk, Terek oblast (nu Republikken Nordossetien–Alania), Sovjetunionen, død 3. august 2008 i Moskva, Den Russiske Føderation[1], på dansk oftest kaldet Alexander Solsjenitsyn) var en russisk forfatter, der regnes for en af 1900-tallets store russiske romanforfattere. Han fik Nobelprisen i litteratur i 1970.

Under 2. verdenskrig var Solsjenitsyn officer i den røde hær; men nogle kritiske bemærkninger om Stalin i breve betød, at han blev sendt i fangelejr (Gulag). Flere af hans bøger, såsom En dag i Ivan Denisovitjs´ liv og I den første kreds, bygger på hans personlige erfaringer fra tiden der.

Da Solsjenitsyn var blevet en berømt forfatter, forsøgte han at leve op til det, som han opfattede som en vigtig opgave for en stor forfatter: At være samfundets levende og åbenmundede samvittighed. Forholdet til magthaverne blev værre og værre, og efter i 1974 at være udvist af Sovjetunionen levede han i eksil. Før han havde taget stilling til fremtidigt bosted, besøgte han flere lande, deriblandt Danmark og Norge for at vurdere, om han ville slå sig ned i det pågældende land. Det blev Vesttyskland, hvor han boede hos vennen Heinrich Böll, senere i Schweiz og til sidst i Vermont i USA.

I eksilet blev han af såvel højre- som venstrefløjen hyldet for sin protest imod sovjetstyret. Men da han efter nogen tid begyndte at kritisere den vesterlandske levevis, dalede hans popularitet i Vesten.

Fire år efter Sovjetunionens sammenbrud vendte han tilbage til Rusland. Som en russisk nationalist udviklede han sig nu til en skarp kritiker af det moralske forfald, de vesterlandske værdier, som hans land gav i bytte for liberalisme. Han kritiserede ikke kun den vestlige verden på grund af den omsiggribende materialisme, men også på grund af Vestens geopolitiske modstand mod Ruslands afvisning af NATO's bombning af Serbien under Kosovo-krisen, marts 1999. I 2006 beskyldte han NATO for at ville omringe Rusland. I 2007 modtog han Den Russiske Føderations statspris. Som følge af hans dårlige helbred modtog han prisen i sit hjem, personligt afleveret af Vladimir Putin, den daværende russiske præsident og tidligere officer i KGB. Efter Solsjenitsyns død modtog hans familie en kondolence fra præsident Dmitrij Medvedev.

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

  • En dag i Ivan Denisovitjs liv – dansk 1963
  • Kræftafdelingen
  • For sagens skyld og andre noveller
  • I den første kreds
  • GULAG øhavet – dansk 1974
  • Kalven og egen
  • August 1914

Reference[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Letland Stub
Denne biografiske artikel om en russer, eller en person født i Rusland, er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi