Rudyard Kipling

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Rudyard Kipling
Nobel prize medal.svg Nobelprisen i litteratur
1907

Joseph Rudyard Kipling (30. december 1865 i Bombay, Indien18. januar 1936 i London, England) var en engelsk forfatter og digter.

Kipling er bedst kendt her i Danmark for sin børnebog Junglebogen. Hans bog Stalky & Co, 1899 (da. 1903: Stilk & Co) beskriver livet på en engelsk kostskole set fra en drengs synspunkt.

I den engelsk-sprogede verden er hans børnebøger også højt værdsat men han er mindst lige så godt kendt og værdsat for sin poesi og mere intellektuelle bogværker. De største værker er Gunga Din, If, Kim 1901 (da. 1905) og The White Man's Burden.

Han var også kendt for at forsvare britisk imperalisme som en måde, hvorved den vestlige verden beskyttede kolonilandene imod deres egne indbyrdes krige og korruption. Da den vestlige verden var teknologisk og økonomisk overlegen, var den moralsk forpligtet til at hjælpe andre lande. Han udtrykte det i begrebet "Den hvide mands byrde".

Kipling mente desuden, at man kunne møde den "tusinde mand eller dame" på gaden, for aldrig mere at have chancen for at møde personen, selv om denne ville være den rette for én.

Udmærkelser[redigér | redigér wikikode]

I 1907 fik Rudyard Kipling nobelprisen i litteratur.

Han blev udnævnt D.Litt.Durham og Oxford Universiteterne i 1907, Cambridge Universitetet i 1908, Edinburgh Universitet i 1920 og på Paris og Strasbourg Universiteterne i 1921. Han fik desuden en æres Ph.D. ved Athen Universitetet i 1924.[1]

Han har fået opkaldt en by i Canada efter sig: Town of Kipling. I Søborg i Gladsaxe kommune ligger Kiplings Alle.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ [(Joseph) Rudyard Kipling. Contemporary Authors Online. Detroit: Gale, 2004. Literature Resource Center. Web. 14 Sep. 2011.]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]