Gao Xingjian

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gao Xingjian

september 2012
Personlig information
Født 4. januar 1940 (84 år)
Ganxian, Kina Rediger på Wikidata
Nationalitet Frankrig Fransk
Politisk parti Kinas kommunistiske parti Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Beijing Foreign Studies University,
Nanjing Jinling Gymnasium Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler, dramatiker, filminstruktør, manuskriptforfatter, oversætter, forfatter, litteraturkritiker, romanforfatter Rediger på Wikidata
Kendte værker Åndefjellet[1], Den anden kyst Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Kommandør af Æreslegionen (2022),
Nobelprisen i litteratur (2000),
æresdoktor ved det kinesiske universitet i Hong Kong Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Nobelprisen i litteratur
2000
Gao Xingjian, 2008

Gao Xingjian (født 4. januar 1940) er en kinesiskfødt, fransk forfatter, kritiker og billedkunstner. Han modtog Nobelprisen i litteratur i 2000.

Opvækst[redigér | rediger kildetekst]

Gao er født i Ganzhou og har boet i Taizhou, Jiangsu. Han var søn af en bankfunktionær og en tidligere skuespiller, og under indflydelse af sin mor var han fra barnsben glad for kunst, blandt andet at male og skrive samt for teater. Han læste en hel del litteratur, blandt andet også vestlig litteratur, og han blev undervist i forskellige billedkunstarter. Da han var ti år, flyttede familien til Nanjing, hvor han fik det mester sin skolegang. Færdig med skolen i 1957 blev han optaget på Beijing Foreign Studies University, hvorfra han senere tog eksamen i fransk og litteratur. Han blev herefter tolk og arbejdede på forskellige måder med sproget, inden han i 1977 kom til at arbejde for Komiteen for Udenlandske Relationers afdeling for forfattere.

Under kulturrevolutionen måtte Gao brænde en kuffert fuld af sine manuskripter for ikke at risikere at blive retsforfulgt på grund af sine skriveriers inspiration af vestlig tankegang, som var ildeset af det kinesiske styre på den tid.[2]

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

I 1979 var han med en gruppe kinesiske forfattere, heriblandt Ba Jin, i Paris, hvor han fungerede som tolk. I 1980 fik Gao selv mulighed for at skrive skønlitteratur, da blev manuskriptforfatter og dramatiker for Folkets Teater i Beijing.

Gao blev kendt som pioner inden for absurd teater i Kina med de stykker, han skrev, mens han var ansat ved Folkets Teater. Han var påvirket af europæiske teatermodeller og fik derved et rygte som avantgardist. Samtidig var flere af hans teaterstykker kritiske over for det kinesiske styre, og han blev mere og mere klart uønsket af regeringen. Hans stykke fra 1986, Den anden kyst, blev således forbudt.

I 1986 fik Gao en ukorrekt diagnose på lungekræft, og han drog derpå på en ti måneders vandretur langs Yangtze, hvilket resulterede i romanen Åndernes bjerg. Denne bog, der blander selvbiografi med fiktion, blev først udgivet i Taiwan i 1989. I 1987 forlod han Kina for som politisk flygtning at bosætte sig i Frankrig, og her har han boet siden. Han fik fransk statsborgerskab i 1997.

Få år efter sin ankomst til Frankrig kunne han på afstand opleve demonstrationerne på Den Himmelske Freds Plads (1989), og han skrev Flygtningene med reference hertil. Herefter forbød det kinesiske styre hans værker i Kina.

Han skriver ifølge Nobel-komiteen litteratur "af universel gyldighed, med bitter indsigt og sproglig følsomhed, som har åbnet nye veje for kinesisk romankunst og dramatik".[2]

Ved siden af sin skrivevirksomhed har Gao gennem hele sin karriere også malet, og han har illustreret flere af sine bøger og lavet forsider til dem. Han udstiller desuden malerier.

Bibliografi[redigér | rediger kildetekst]

Inden han fik Nobelprisen, var ingen af Gaos værker oversat til dansk. Nu findes følgende på dansk:

  • Et ensomt menneskes bibel (roman, på dansk 2003)
  • Dengang jeg købte en fiskestang til min far (noveller, på dansk 2005)

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på bokmål og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ a b Peter Hagmund og Ritzaus Bureau (13. oktober 2000). "Glem alt om Gao Xingjian". Fyens Stiftstidende. Hentet 17. maj 2012.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]