Elisabeth af Habsburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Elisabeth af Habsburg
Isabella of Spain Denmark.jpg
Portræt af Dronning Elisabeth udført af Jan Gossaert
Dronning af Danmark
Embedsperiode 1515 – 1523
Forgænger Christine af Sachsen
Efterfølger Sophie af Pommern
Ægtefælle Christian 2. af Danmark (g. 1515)
Børn med Christian 2.:
Hus Huset Habsburg
Far Filip 1. af Kastilien
Mor Johanne af Kastilien
Født 18. juli 1501
Bruxelles
Død 19. januar 1526 (24 år)
Gent
Hvilested Sankt Peters Kloster, Gent (til 1883)
Sankt Knuds Kirke, Odense (fra 1883)

Elisabeth af Habsburg (født 18. juli 1501 i Bruxelles, død 19. januar 1526 i Gent[1]), også kendt som Isabella eller Elisabeth af Østrig, Burgund eller Kastilien, var dronning af Danmark og Norge 1515-1523 og af Sverige 1520-1521 som den sidste dronning af Sverige under Kalmarunionen.

Hun var datter af Filip den Smukke og Johanne af Kastilien og søster til kejser Karl 5. I 1515 blev hun gift med Christian 2., med hvem hun fik fem børn.

Elisabeth blev overbevist lutheraner, og til trods for at hun i ung alder måtte gå i landflygtighed og af religiøse årsager befandt sig i et vedvarende modsætningsforhold til sin broder og øvrige familie, forblev hun både sin mand og sin lutherske overbevisning tro til sin død. Hun blev syg og døde i ung alder, blot 24 år gammel. Hun blev først begravet i Sankt Peterskirken uden for Gent men senere i Sankt Knuds kirke i Odense ved siden af sin mand og sin svigerfamilie.

Opvækst[redigér | redigér wikikode]

Elisabeth var datter af Johanne af Kastilien og Filip 1.[2]; hendes mormor og morfar var Isabella 1. af Kastilien og Aragonien og Ferdinand 2. af Aragonien, og hendes farmor og farfar var Marie den Rige af Burgund og den tysk-romerske kejser Maximilian 1..

Efter faderens død i 1506 blev hun opdraget af sin faster, Margrete,[2] der var regentinde i Mechelen, Nederlandene.

Elisabeth og hendes søskende blev anset som dens tids "ædleste børn". Hendes brødre Karl 5. og Ferdinand 1. blev som tysk-romerske kejsere Europas mægtigste mænd. De måtte dog kæmpe med religiøse problemer udløst af Martin Luther og reformationen.

Ægteskabet med Christian 2.[redigér | redigér wikikode]

Christian og Elisabeth på en altertavle, som kongeparret skænkede til Sankt Mariæ kirke i Helsingør, muligvis i 1515.

På det europæiske ægteskabsmarked måtte Elisabeth være en eftertragtet brud. Den dansk-norsk-svenske konge Christian 2. ønskede sig en hustru med gode handelsmæssige forbindelser. Han bejlede i første omgang til Elisabets storesøster Eleonora, men fik Elisabeth i stedet. Medgiften var enorm, men ikke mindre fordele knyttede der sig til de politiske fordele. En ægteskabskontrakt blev underskrevet den 29. april 1514,[2] og Elisabeth kom til Danmark i sommeren 1515. Hun var da blot 14 år gammel.[3]

Under rejsen til Danmark var hun ledsaget af Christians gode ven, ærkebiskop i Trondhjem Erik Valkendorf, der i et brev til kongen om hende skriver:

"Eders Nåde fanger en dydig og skøn fyrstinde, hun ynder Eders Nåde vel af al sit hjerte, hun tager aldrig øjnene væk fra Eders kontrafej... hun er ædel, vis dygtig og findes dejlig og yndig af alle Eders Nådes folk, der har set hende."[4]

Søndag den 12. august 1515 blev den 14-årige prinsesse Elisabeth gift med den 34-årige kong Christian.[2]

Elisabeth viste sig hurtigt at blive sin ægtemand en hengiven ægtefælle, hvilket hendes breve giver udtryk for. Således skrev hun:

"Jeg længes mig ihjel, med mindre Eders Nåde snar skikker bud efter mig." og
"Jeg vil fast hellere blive hos Eders Nåde og lide, hvad jeg kan, end jeg vil være fra Eder og have alt det, jeg har, thi jeg kan ikke blive glad, thi jeg er altid i frygt for, at Eders Nåde skal komme noget til."[5]

Elisabeth havde lært sig dansk.[5]

Nederlændere på Amager[redigér | redigér wikikode]

Elisabeth vandt hurtigt det danske folks hjerte. Christian 2. rådførte sig ofte med sin hustru, da hun – trods sin unge alder – var meget politisk bevidst. Elisabeth bar sin mands forhold til sin elskerinde Dyveke med tålmodighed. I året 1517 døde Dyveke pludseligt i Helsingør, måske forgiftet af kirsebær.

Elisabeth savnede de friske grøntsager, som hun var vant til fra Mechelen. Det fik Christian 2. til at invitere nederlandske bønder til Store MaglebyAmager.

Landflygtighed[redigér | redigér wikikode]

Elisabeth, Christian II's dronning af Poul Hagenstein (1861).

Christian 2. ville gennemføre reformer, der skulle gavne landet, men de skabte modstand. Adelen i Jylland rejste sig mod kongen, som blev tvunget til at flygte. Den 13. april 1523 rejste Christian til Nederlandene sammen med Elisabeth, deres børn og Dyvekes mor, Sigbrit. I Nederlandene boede de først hos Elisabeths faster, regentinden Margrete, som var en fast støtte for dem. I september 1524 skrev hun til kejser Karl:

"Jeg ser kun ringe sandsynlihed for, at de nogensinde vender tilbage til deres riger, hvis ikke Gud og I kommer dem til hjælp, hvorom jeg ydmygt beder Eder. Den stakkels dronning er dog Eders søster og hendes små børn Eders søsterbørn. Så meget mere er I forpligtet til at hjælpe dem i deres modgang."[6]

Christian ønskede svigerfamiliens hjælp til at genvinde den danske trone, og da han ikke selv var populær i svigerfamilien, lod han Elisabeth om at udføre det hårde arbejde. Et øjenvidne fortæller om hendes optræden på rigsdagen i Nürnberg i 1524, hvorledes Elisabeth virkede for sin mands sag:

"Dronningens fremtrædelse var beklagelsesværdig og vakte hver mands medlidenhed. Jeg har i sandhed set få råder, hvis øjne ikke stod fulde af tårer, men skønt hun omtalte sin mand med megen troskab, så talte dog de omkringstående meget ilde om kongen. Var hun ikke, så blev der sandelig ingen hest sadlet."[7]

Forklaringen på, at hjælpen udeblev, var, at Elisabeth udviste lutherske sympatier, hvilket var rigtigt. Elisabeth og Christian opholdt sig i længere tid i Wittenberg hos Christians morbror, kurfyrste Frederik den Vise, der var Luthers beskytter, og kongeparret havde fattet sympati for den nye tro. Luther prædikede ofte for kongeparret i slotskirken i Wittenberg og skrev i et brev til en ven:

"Gud vil måske have et sjældent stykke vildt, nemlig en konge og en dronning, ind i himmelen, og det er en konge, om hvem man allermindst kunne håbe det. Så vidunderlig er Gud i at skuffe menneskenes tanker."[8]

I Wittenberg lod Christian 2. igangsætte arbejdet med at oversætte Det Nye Testamente til dansk, og dronningen blev løbende holdt orienteret om forløbet.[9] På slottet i Nürnberg, hvor Elisabeth boede ved siden af sin bror Ferdinand, deltog hun i en luthersk gudstjeneste og nød nadveren. Da Ferdinand hørte om det, blev han rasende og erklærede, at han ville ønske, at hun ikke var hans søster. Hun skal have svaret, at ville han fornægte hende som sin søster, måtte hun finde sig deri og befale Gud sin sag. I et brev til Christian i Wittenberg fortæller hun om begivenheden:

"Man er blevet så græsselig vrede, fordi jeg har haft den prædikant hos mig, og desligeste har de gjort min broder halvt vred på mig, og har min broder talt til mig om, at I har været hos Luther, og sagde mig, at han ville give 100.000 gylden til, at I ikke havde gjort det. Dog har jeg givet ham tilbørlig svar derpå, som jeg vil sige Eder, når Gud vil, jeg kommer Eder til ords."[9]

I slutningen af 1524 flyttede familien til Lier i Belgien, som Margrete havde givet familien mulighed for at bruge, og hun ydede dem tillige en fast månedlig økonomisk støtte, hvilken kejseren imidlertid fandt for beskeden "i betragtning af, at nævnte dronning er min søster."[6] Der oplevede de en svær tid, fyldt med bekymringer og mangel på penge. På grund af de svære forhold blev Elisabeth syg. I slutningen af 1525 rejste hun med sin mand til klosteret Zwijnaarde udenfor Gent.

Elisabeths død og begravelse[redigér | redigér wikikode]

Elisabeths gravsted i Odense.

Elisabeth døde 19. januar 1526,[10] kun 24 år gammel. Efter hendes død forsøgte Christian at genoprette det gode forhold til svigerfamilien. Han lod skrive to beretninger om omstændighederne ved Elisabeths død, den ene til Luther, hvor Elisabeth blev fremstillet som en god lutheraner, den anden til kejserfamilien, hvor Elisabeth blev fremstillet som en god katolik, og han lod de tre overlevende børn opdrage hos fasteren Margrete i Bruxelles.[6]

Elisabeth blev begravet 5. februar 1526 i Sankt Peterskirken uden for Gent[10] under stor pomp og pragt med 100 fakkelbærere, kongelige og kejserlige herolder i kostbart udstyr, med talrige adelsmænd, munke og gejstlige omkring kisten samt den kejserlige families deltagelse. Efterfølgende lod Christian den i datiden berømte kunstner Jan Gossaert (kaldet Mabuse) udforme et stort og kostbart gravmæle med en fornem marmorsarkofag med en legemsstor alabasterfigur af dronningen iført kongeligt udstyr, kåbe og krone ovenpå.[6] På væggen fik han en messingplade med dronningens livshistorie indsat i en ramme "af den allerbedste og skønneste alabastersten, som man kan få uden årer og ulige farver."[11]

Gravsted[redigér | redigér wikikode]

I oktober 1883 blev hun genbegravet ved siden af sin mand og sine svigerforældre i Sankt Knuds kirke i Odense.[10][12]

Børn[redigér | redigér wikikode]

De tre overlevende børn, Dorothea, Hans og Christina malet af Jan Gossaert, 1526

Ægteskabet frembragte fem børn:

Navn Født Død Bemærkninger
Hans 21. februar 1518 11. august 1532
Maximilian 1519 1519 Tvilling med Filip. Død efter dåben
Filip 1519 1519 Tvilling med Maximilian. Død efter dåben
Dorothea 10. november 1520 31. maj 1580 gift 1535 med kurfyrst Frederik 2. af Pfalz
Christine 1521 10. december 1590 gift 1. gang 1534 med hertug Frans 2. Sforza af Milano
gift 2. gang 1541 med hertug Frans 1. af Lothringen

Fra Christine nedstammer prinsesse Louise af Sverige-Norge, som blev gift med Frederik 8. i 1869.

Anetavle[redigér | redigér wikikode]

 
 
 
 
 
16. Ernst 1. af Østrig
 
 
8. Frederik 3., Tysk-Romersk Kejser
 
 
 
 
 
 
17. Cymburgis af Masovien
 
 
4. Maximilian 1., Tysk-Romersk Kejser
 
 
 
 
 
 
18. Edvard 1. af Portugal
 
 
9. Eleonora af Portugal
 
 
 
 
 
 
19. Eleonora af Aragonien
 
 
2. Filip 1. af Kastilien
 
 
 
 
 
 
20. Filip den Gode af Burgund
 
 
10. Karl den Dristige af Burgund
 
 
 
 
 
 
21. Isabella af Portugal
 
 
5. Marie den Rige af Burgund
 
 
 
 
 
 
22. Karl 1. af Bourbon
 
 
11. Isabella af Bourbon
 
 
 
 
 
 
23. Agnes af Burgund
 
1. Elisabeth af Østrig
 
 
 
 
 
24. Ferdinand 1. af Aragonien
 
 
12. Johan 2. af Aragonien
 
 
 
 
 
 
25. Eleanora af Alburquerque
 
 
6. Ferdinand 2. af Aragonien
 
 
 
 
 
 
26. Fadrique Enríquez de Mendoza
 
 
13. Juana Enríquez
 
 
 
 
 
 
27. Merina de Cordova
 
 
3. Johanne af Kastilien
 
 
 
 
 
 
28. Henrik 3. af Kastilien
 
 
14. Johan 2. af Kastilien
 
 
 
 
 
 
29. Katherina af Lancaster
 
 
7. Isabella 1. af Kastilien
 
 
 
 
 
 
30. Johan af Portugal
 
 
15. Isabella af Portugal
 
 
 
 
 
 
31. Isabella af Braganza
 

Noter[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ Elisabeth af Habsburggravsted.dk
 2. ^ a b c d Heise, s. 494
 3. ^ Bjørn, s. 9
 4. ^ Bjørn, s. 9f
 5. ^ a b Bjørn, s. 10
 6. ^ a b c d Bjørn, s. 13
 7. ^ Bjørn, s. 11
 8. ^ Bjørn, s. 11f
 9. ^ a b Bjørn, s. 12
 10. ^ a b c Heise, s. 495
 11. ^ Bjørn, s. 13f
 12. ^ Bjørn, s. 15

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

 • Bjørn, Hans (1989). "Jeg vil blive hos Eders Nåde". Skalk (6): s. 9-20. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Foregående: Dronning af Danmark og Norge Efterfølgende:
Christine af Sachsen Sophie af Pommern
Foregående: Dronning af Sverige Efterfølgende:
Christine af Sachsen Katarina af Sachsen-Lauenburg