Harve

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Såbedsharve, en fjederharve
En tallerkenharve anno 1911
Moderne tallerkenharve

En harve er et jordbearbejdningsredskab til jordbrug. Deres funktion er at bearbejde jorden på forskellig vis og de varierer stærkt i form og bygning. Harverne har forskellige navne efter deres funktion og opbygning.

Moderne typer af harver[redigér | redigér wikikode]

Fjederharve[redigér | redigér wikikode]

En fjedertandharve kendes på sine fjedrene tænder/takker. Den benyttes som såbedsharve, ukrudsharve eller som stubharve.

Tallerkenharve[redigér | redigér wikikode]

En tallerkenharve er en harve med tallerkenlignende roterende knivblade der bearbejder jorden. Denne type harve går relativt let i jorden, behøver begrænset trækkraft og går ikke så dybt i jorden.

Rotorharve[redigér | redigér wikikode]

Rotorharve, 2009

En rotorharve har knivblade i forskellige former som roterer ved stor hastighed gennem traktorens kraftoverføring. Den kan benyttes i stedet for en plov, dermed spares dybdepløjning. Den giver dog ikke den samme ukrudtsbekæmpelse, som der opnås ved dybdepløjning.

Fingerharve[redigér | redigér wikikode]

En fingerharveer er en harve med stive tænder, som går lodret i jorden. Den bruges primært til ukrudtsbekæmpelse i kornmarker.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Gennem historien har været benyttet forskellige typer af harver, men forskellig funktion og konstruktion. Brakharver og lette frøharver; almindelige ukrudtsharver har lige, butspidsede, mejseldannede og i tværsnit halvrunde tænder. Svensk-harven indførtes omkring 1840 i dansk agerbrug af N.E. Hofman Bang. Svensk-harver medførte næsten en revolution i jordbearbejdningen, idet den erstattede ploven ved forårsbehandlingen til sæd. En forbedret og større form er Fogh’s patentharve. Den samme tandform som i svensk-harven er anvendt i sæddækkeren, en harve, der i sidste fjerdedel af det 19. århundrede fik en betydelig udbredelse til nedharvning af bredsået sæd. Fra begyndelsen af det 20. århundrede begyndte harver med fjedrende eller elastiske tænder at brede sig, med tænderne af jern eller stål. Tænderne kan være lige og tilspidsede som på fold-harven eller den gamle danske harve, der generationer igennem og indtil midten af det 19. århundrede var forbavsende hurtigt og synes foreløbig at fortrænge både sæddækker og svensk-harver, fjedertands-harven fremstilles i reglen med hjul og kaldes hyppigt "kultivator".

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Salmonsens Konversationsleksikon, 2. udgave, bind X, s. 933-934; opslag: Harve