Hjulplov

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En vendbar hestetrukken hjulplov

Hjulploven, også kaldet den tunge plov, er en gammel type plov (opfundet ca. år 500).

Oprindelse[redigér | redigér wikikode]

Hjulploven udspringer af muldfjælsploven, som var en ard udstyret med plovjern og muldfjæl[1]. Hjulploven var således en muldfjælsplov med hjul. Hjulploven er formentlig blev opfundet i Kina omkring år 500 og derefter kommet til Europa i ca. år 600. Det formodes, at hjulploven kom til Danmark i ca. år 700.

Virkemåde[redigér | redigér wikikode]

Plovjernet skar en rende i jorden, mens muldfjælen vendte furestrimlen til den ene side og tippede den over i den foregående fuge. På den måde blev jorden vendt, og græs og ukrudt blev bekæmpet. Med muldfjælsploven blev det også muligt at tilføre gødning til større områder, da gødningen kunne vendes ned i jorden.

Ved at tilføre muldfjælsploven hjul lagdes større tyngde på plovskæret, og derved blev den mere velegnet til at trænge igennem tætte rødder. Vekseldriften kom til Danmark på samme tid som hjulploven. Hjulploven var meget vigtig for vekseldriften, da okserne ofte græssede på de hvilende marker. Derfor var det nødvendigt med en tung plov, der kunne trænge igennem rødderne fra de buske og træer, der var vokset op på marken i hvileperioden[2].

Ulemper[redigér | redigér wikikode]

Hjulploven var langt dyrere at fremstille og vedligeholde end arden, og den var så tung, at der undertiden ved svære jorder skulle 8 okser eller 4 heste til at trække den[2]. Desuden krævede hjulploven også en omlægning af markerne, da man ønskede markerne så lange som muligt, således at den tunge plov ikke skulle vendes så tit.

Videre udvikling[redigér | redigér wikikode]

Efter hjulploven skete der ikke nogen udvikling af betydning inden for plove i ca. 1000 år. Derved blev hjulploven den dominerende plovtype fra tidlig middelalder til midten af 1800-tallet. Under den industrielle revolution og oplysningstiden begyndte man at udvikle nye plovtyper, heriblandt svingploven, som i 1860 havde overtaget hjulplovens arbejde i Danmark.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Meyhoff, Peder og Peter Mouritsen: Teknologihistorie iBog, Systime 2011, C11 11.5
  2. ^ a b Bjørn, Claus et. al.: Det danske landbrugs historie I, Landbohistorisk Selskab 1988


Teknik og teknologiStub
Denne artikel om teknik eller teknologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.