Ard

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
En tegning af en plov.

Arden var den ældste form for plov, som blev benyttet til at pløje jorden med, før hjulploven blev opfundet. Den var af træ, og havde i starten kun én tand som "løsnede" jorden. Den knækkede let, og der skulle mange okser til for at trække den hen over marken.

Plovning med en ard.

Arden kendes helt tilbage fra landbrugets indtog i Danmark i starten af bondestenalderen i midten af det 4. årtusinde f.Kr., men findes først afbildet blandt helleristninger fra bronzealderen.

I middelalderen kom hjulploven, som sparede en masse tid, kræfter og ressourcer.

Den simpleste form er krogarden, der i princippet kun består af en kløftet gren med en tværpind til at styre med. En sammensat type er derimod buearden, der består af tre forskellige dele: en buet trækstang, en buet styrestang samt et pileformet skær med forskær.

En næsten komplet men udateret eksemplar af en bueard er fundet i en mose ved Donneruplund ved Vejle. Andre fund er gjort i Døstrup i Himmerland og i Hendriksmose i daværende Viborg Amt, henholdsvis daterede til yngre bronzealder og ældre jernalder. Forskæret kunne laves af særligt hårde træsorter, men fra 400-500-tallet kendes et forskær af jern fra Gotland, mens det ældste fra Danmark stammer fra 900-tallet. Et plovskær af egetræ fra Hviding syd for Ribe, fundet i en brønd, er dateret til 825-850.

Arden kunne ikke vende jorden. Den blev holdt skråt, hvorved det pileformede hovedskær kastede det meste af jorden til den ene side.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Kristian Kristiansen: "De ældste bygder" (i: Claus Bjørn (red.): Det danske landbrugs historie I: Oldtid og middelalder; Landbohistorisk Selskab, Odense 1988; ISBN 87-7526-073-5; s. 46f)
  • Lotte Hedeager: "Jernalderens landbrug" (i: Claus Bjørn (red.): Det danske landbrugs historie I: Oldtid og middelalder; Landbohistorisk Selskab, Odense 1988; ISBN 87-7526-073-5; s. 147)
Teknik og teknologi Stub
Denne artikel om teknik eller teknologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.