Hvid næbfrø

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Hvid Næbfrø)
Gå til: navigation, søg
  Hvid Næbfrø ?
Foto: Hajotthu
Foto: Hajotthu
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse: Liliopsida (Enkimbladede)
Orden: Poales (Græs-ordenen)
Familie: Cyperaceae (Halvgræs-familien)
Slægt: Rhynchospora (Næbfrø)
Art: R. alba
Videnskabeligt artsnavn
Rhynchospora alba
(L.) Vahl

Hvid Næbfrø (Rhynchospora alba) er et 10-50 cm højt halvgræs med hvide, blomsterlignende aks og en løs, tueformet vækst. Arten er ret sjælden i Danmark og findes kun på sur bund i f.eks. højmoser og hedemoser. Frugterne er nødder, hvor det nederste af griflen er blivende, sådan at den danner et "næb" (deraf navnet).

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Hvid Næbfrø er en flerårig, urteagtig plante med en løs, tueformet vækst og stift oprette stængler. Stænglerne er stive, trekantede i tværsnit og svagt furede. Bladene sidder spredt op ad stænglen med helt omsluttende bladskeder og linjeformede, ganske smalle, helrandede blade. Begge bladsider er græsgrønne.

Blomstringen foregår i juni-august, hvor man finder de stærkt reducerede blomster siddende i små, 1-3 blomstrede aks, der igen er samlet i endestillede knipper med 5-25 aks i hver. De enkelte blomster har hvide dækskæl, men består i øvrigt af 2 støvdragere og 1 støvfang. Frugterne er nødder, hvor det nederste af griflen er blivende, sådan at den danner et "næb" (deraf navnet).

Rodsystemet er trævlet og tæt forbundet med svampe i mykorrhiza-samliv.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,25 x 0,15 m (25 x 15 cm/år).

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Hvid Næbfrø er naturligt udbrdet i Kaukasus, Sibirien, Kamtjatka, Kina, Korea, Japan, Alaska, Canada og det nordøstlige og vestlige USA. I Europa findes den i de nordlige og østlige lande samt i bjergene i Sydeuropa. Overalt foretrækker den lysåbne voksesteder på våd og sur bund (højmose).

I Danmark er den temmelig sjælden i Jylland, hvor den vokser i hængesæk, højmoser, hedemoser og klitlavninger. På Øerne er den meget sjælden.

I Råbjerg Mose ved Råbjerg Mile, Nordjylland, findes hævet havbund med markante, tidligere revler (”rimmer”). I sænkningerne mellem disse tidligere revler (”dopper”) er der opstået næringsfattige moser. Her vokser arten sammen med bl.a. Rosmarinlyng, Tranebær, Vibefedt, Brun Næbfrø, Klokke-Ensian, Klokke-Lyng, Liden Soldug, Mose-Bølle, Mose-Post, Rundbladet Soldug, Tue-Kæruld og fire arter af Ulvefod[1]


Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:Note[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Dansk Ornithologisk Forening: Jerup Hede, Råbjerg Mose & Tolshave Mose – gennemgang af botaniske fund i et spændende fugleområde

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]