Kristeligt-socialt Forbund

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg

Kristeligt-socialt Forbund var en dansk forening grundlagt 17. februar 1913, der med udgangspunkt i det kristne begreb om næstekærlighed arbejdede for større social forståelse i samfundet ved oplysning og politisk lobbyisme. Forbundet udsprang af Kristeligt Socialt Udvalg, der stiftedes i 1906 af socialt bevidste præster og kirkefolk for at bekæmpe den sociale nød i arbejderklassen. En del af medlemmerne var tilhængere af moralfilosoffen Severin Christensen og var aktive i dannelsen af partiet Retsforbundet i 1919. I 1948 blev forbundet nedlagt, da den igangværende udbygning af velfærdsstaten overflødiggjorde hovedparten af dets arbejde.

Blad[redigér | redigér wikikode]

Kristeligt-socialt Forbund udgav månedsbladet Maalet og Vejen, der bragte artikler og debatindlæg om sociale spørgsmål og gik ind i 1948.

Inspiration[redigér | redigér wikikode]

Forbundet var inspireret af den socialkristne bevægelse i Storbritannien, hvor kirkelige kredse havde dannet Christian Social Union, der arbejdede for afskaffelsen af den fri konkurrence og indførelse af organiseret samarbejde i stedet. Den danske bevægelse var dog mere politisk moderat og lagde vægt på ikke at knytte sig til bestemte politiske partier.

Kilder[redigér | redigér wikikode]