Johanne Andersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Johanne Andersen
Født Johanne Hermansen Andersen Rediger på Wikidata
11. september 1913 Rediger på Wikidata
Virket, Danmark Rediger på Wikidata
Død 30. september 1999 (86 år) Rediger på Wikidata
Nykøbing Falster, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Københavns Universitet Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Præst Rediger på Wikidata
Fagområde Lutheranisme Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Folkekirken Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Johanne Hermansen Andersen (11. september 1913 i Virket, Falkerslev – 30. september 1999 i Nykøbing Falster) var officielt Danmarks første kvindelige præst. Hun blev ordineret i 1948.

I 1875 fik kvinder tilladelse til at studere ved universitetet. Men først i 1921 hvor loven om lige adgang til stillinger i det offentlige blev vedtaget åbnedes de fleste døre for kvinder, således at de fik mulighed for at besidde de samme stillinger som en universitetseksamen gav mænd adgang til. Præsteembedet blev imidlertid sammen med militære embeder undtaget, og der skulle gå 25 år, før kirken gav efter for kravet om kvindelige præster. I 1940 var Maren Sørensen blev ordineret frimenighedspræst[1] af Niels Dael, men hun var ikke teologisk uddannet.

I 1946 indstillede valgmenighedskirken i Nørre ØrslevFalster cand.theol. Johanne Andersen. Kirkeministeriet afviste indstillingen, men menigheden holdt på sit og Johanne Andersen begyndte som hjælpepræst. I 1947 vedtog Rigsdagen loven om kvinders adgang til præsteembeder, og Johanne Andersen blev præsteviet i 1948 sammen med Ruth Vermehren og Edith Brenneche Petersen. Ordinationen blev foretaget af Fyns biskop Hans Øllgaard, da biskoppen over Lolland-Falsters Stift, Niels Munk Plum, nægtede at gennemføre ordinationen.

Senere var Pastor Johanne Andersen aktiv i forbindelse med at Margrethe Sogn blev udskilt fra Vigerslev Sogn. Hun var meget aktiv såvel i sit embede som med indsamling til bygning af den nuværende kirke. Med indsamling og salg af postkort blev der skaffet 700.000 kr. hvilket gav mulighed for lån og statstilskud. Pastor Johanne Andersen var den første præst ved Margrethe Sogn. I 1975 tog hun sin afsked og flyttede tilbage til Falster, som var hendes hjemegn.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]