Johanne Andersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Johanne Andersen
Født Johanne Hermansen AndersenRediger på Wikidata
11. september 1913Rediger på Wikidata
VirketRediger på Wikidata
Død 30. september 1999 (86 år)Rediger på Wikidata
Nykøbing FalsterRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Københavns UniversitetRediger på Wikidata
Beskæftigelse PræstRediger på Wikidata
Fagområde LutheranismeRediger på Wikidata
Arbejdsgiver FolkekirkenRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Johanne Hermansen Andersen (11. september 1913 i Virket, Falkerslev – 30. september 1999 i Nykøbing Falster) var officielt Danmarks første kvindelige præst. Hun blev ordineret i 1948.

I 1875 fik kvinder tilladelse til at studere ved universitetet. Men først i 1921 hvor loven om lige adgang til stillinger i det offentlige blev vedtaget åbnedes de fleste døre for kvinder, således at de fik mulighed for at besidde de samme stillinger som en universitetseksamen gav mænd adgang til. Præsteembedet blev imidlertid sammen med militære embeder undtaget, og der skulle gå 25 år, før kirken gav efter for kravet om kvindelige præster. I 1940 var Maren Sørensen blev ordineret frimenighedspræst[1] af Niels Dael, men hun var ikke teologisk uddannet.

I 1946 indstillede valgmenighedskirken i Nørre ØrslevFalster cand.theol. Johanne Andersen. Kirkeministeriet afviste indstillingen, men menigheden holdt på sit og Johanne Andersen begyndte som hjælpepræst. I 1947 vedtog Rigsdagen loven om kvinders adgang til præsteembeder, og Johanne Andersen blev præsteviet i 1948 sammen med Ruth Vermehren og Edith Brenneche Petersen. Ordinationen blev foretaget af Fyns biskop Hans Øllgaard, da biskoppen over Lolland-Falsters Stift, Niels Munk Plum, nægtede at gennemføre ordinationen.

Senere var Pastor Johanne Andersen aktiv i forbindelse med at Margrethe Sogn blev udskilt fra Vigerslev Sogn. Hun var meget aktiv såvel i sit embede som med indsamling til bygning af den nuværende kirke. Med indsamling og salg af postkort blev der skaffet 700.000 kr. hvilket gav mulighed for lån og statstilskud. Pastor Johanne Andersen var den første præst ved Margrethe Sogn. I 1975 tog hun sin afsked og flyttede tilbage til Falster, som var hendes hjemegn.

Kilde[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]