Landssammenslutningen af Kursusstuderende

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Landssammenslutningen af Kursusstuderende (LAK) var en interesseorganisation, der fra 1964 til 2006 organiserede forskellige grupper af kursister såsom studenterkursister, hf-kursister, voksenkursister, m.fl. Organiseringen skete bl.a. gennem de forskellige kursussteders elevråd og kursistråd.

Organisationen blev oprindeligt stiftet i 1964 som De Kursusstuderendes Landsråd, men med oprettelsen af højere forberedelseseksamen, HF skiftede organisationen dog navn til Landssammenslutningen af Kursusstuderende i 1968.

LAK definerede bl.a. sit arbejde som "at arbejde for de studerendes krav samt for lighed i uddannelsessystemet for alle gennem konsekvent uddannelsespolitik uden partipolitiske hensyn".[1]

Ud over formålet med at varetage de forskellige kursusstuderendes interesser, så blev LAK også i begyndelsen af 1970'erne medlem af De Uddannelsessøgendes Samarbejdsudvalg, DUS, og efterhånden blev forskellige udenomsparlamentariske aktiviteter en hjørnesten i LAK's arbejde.

I september 1972 etablerede LAK et fælles sekretariat sammen med Landsorganisationen af Elever og Danske Gymnasieelevers Sammenslutning et fællesskab der varede ved frem til begyndelsen af 1990'erne.

I lighed med flere af organisationerne i 1970'ernes elev- og studenterbevægelse blev LAK også indviklet i en politisk fløjkamp mellem forskellige grupper på den danske venstrefløj, herunder især Danmarks Kommunistiske Ungdom.

I en kort periode fra 1977 til 1980(?) fik LAK konkurrence i organiseringen af de kursusstuderende fra en organisation der kaldte sig Kursusstuderendes Tværpolitiske Organisation, KTO.

I 2006 blev LAK nedlagt, og organiseringen af de kursustuderende varetages nu i væsentlig grad af Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

De bevarede dele af LAK's arkiv befinder sig i dag på Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv, ABA.[2]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ NOTAT - Liste over organisationer og partier (pr. oktober 2002)
  2. ^ Knud Holt Nielsen: "Ungdomshistorien der nu kan skrives". Arbejderhistorie - Tidsskrift for historie, kultur og politik, nr. 4, december 2003. (ss. 104-109)
Forening eller organisationSpire
Denne artikel om en forening eller organisation er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.