Dansk Skoleskak

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Dansk Skoleskak
Generelle informationer
Type Forening
Interesse Skoleskak
Hjemsted Danmark København, Danmark
Grundlagt 1960; 60 år siden (1960)
Medlemsblad Skoleskak
Eksterne henvisninger
www.skoleskak.dk
CVR-nummer 76843716 Rediger på Wikidata

Dansk Skoleskak er en frivillig social børne- og ungdomsorganisation grundlagt i 1960. Dansk Skoleskak bygger på en idé om, at skoleskak styrker børn og unges faglige og sociale udvikling, så flere oplever et liv med læring og uddannelse.

Dansk Skoleskak organiserer læringsaktiviteter på over 450 skoler i Danmark i 90 kommuner[1] samt i Grønland. Organisationen samarbejder med skoleskakorganisationer på Færøerne, i England, Etiopien, Finland, Island, Litauen, Norge, Sverige, Syrien, Tyrkiet, Tyskland, USA og Østrig.

Dansk Skoleskak er medlem af paraplyorganisationen Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) og godkendt som "Frivillig social børne- og ungdomsorganisation" af Center for Frivilligt Socialt Arbejde.

Foreningen står bag konceptet SKAK+MAT, hvor skoleskak og matematikundervisning kombineres. Et forskningsprojekt viste positive resultater for matematikindlæringen for alle elevgrupper.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Dansk Skoleskak blev stiftet i 1960 med lærer Børge Borgå, Aabenraa, som en af initiativtagerne. I skoleåret 1960/61 var der 22 skoleskakklubber på landsplan. Dette tal var i 1965 steget til 112 skoleskakklubber, fordelt på 10 landsdele. Medlemsbladet ’Det Skæve Tårn’ stiftedes i 1966 og skiftede i 1969 navn til det nuværende ’Skoleskak'. I november 1974 spilledes det første individuelle Danmarksmesterskab i skoleskak. Lærer John Dahlberg fik i samme år i Nørre AabyFyn skoleskak på skemaet, som en del af skolernes undervisningstilbud.

I 1980'erne kom den på det tidspunkt største tilslutning til skoleskak med 20.000 medlemmer på landsplan samt afviklingen af det første DM i pigeskak. I 1990'erne faldt tilslutningen markant. I sidste halvdel af 2000'erne valgte et stigende antal skoler, forældre og frivillige at få skoleskak tilbage som en del af de lokale skolers læringstilbud. I 2007 blev Dansk Skoleskak optaget i Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF). Dette medførte ansættelsen af de første medarbejdere samt etableringen af et landskontor.

Dansk Skoleskak står bag en skoleskaklærer-uddannelse, hvor lærere og pædagoger efteruddannes til at undervise i skoleskak i skolen.

Dansk Skoleskak står bag Skolernes Skakdag fredag i uge 6, som hjernegymnastikkens svar på Skolernes Motionsdag.[2]

Dansk Skoleskak har lavet social-, lærings- og integrationsprojekter sammen med bl.a. Social- og Integrationsministeriet, Undervisningsministeriet og A.P. Møller Fonden.

Skoleskak som pædagogisk værktøj[redigér | redigér wikikode]

Understøttende undervisning[redigér | redigér wikikode]

Skoleskak er i forbindelse med den nye folkeskolereform blevet anbefalet som understøttende undervisning:

”Med folkeskolereformen indføres en ny form for undervisning i skolen – den understøttende undervisning. Denne tid skal blandt andet bruges til aktiviteter, der kan støtte de forskellige fag. Det vil være helt oplagt at bruge skoleskak som et element her. Der er mange måder at blive inspireret, motiveret og engageret på. Skoleskak er et rigtig godt eksempel på, hvordan man kan lære på en anderledes og sjov måde. I den sammenhæng er det vigtigt at sikre et bedre videngrundlag om kvaliteten af læringstilbud som skoleskak” (Tidligere Børne- og undervisningsminister Christine Antorini)[3].

Forebyggende specialundervisning[redigér | redigér wikikode]

I 2011 udgav Dansk Skoleskak rapporten "Skoleskak som forebyggende specialundervisning",[4] der sammenfattede dansk og udenlandsk viden om området. Professor ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus Universitet (DPU), Niels Egelund, skrev rapportens forord. Rapporten bidrog til debatten om folkeskolens specialundervisningstilbud, herunder begrebet forebyggende specialundervisning, der blev lanceret i en kronik i Information 13. marts 2010[5].

Skoleskak og matematik[redigér | redigér wikikode]

I 2010 udgav Dansk Skoleskak i samarbejde med Forlaget Matematik læringsmaterialet "SKAK + MAT" målrettet matematik i 1.-2. klasse. Materialet anvender skakspillet som metode til indlæring af matematik.[6] Traditionel skoleskak organiseres typisk af 1-2 lærere/pædagoger i et frivilligt tilbud, hvor eleverne deltager på tværs af årgange. SKAK+MAT© konceptet er en del af den obligatoriske matematikunervisning, hvor eleverne i fx indskolingen arbejder med kombineret skoleskak og matematik. SKAK+MAT© organiseres af flere lærere/ pædagoger i matematiktimerne eller som del af den understøttende undervisning, der anvendes til at udvikle elevernes matematikkompetencer.

SKAK+MAT Aarhus undersøgelse[redigér | redigér wikikode]

Fra 2013 til 2015 har Dansk Skoleskak, Aarhus Kommune og Trygfondens Børneforskningscenter samarbejdet om at undersøge, hvilke effekter skoleskak har på børns matematikkundskaber. På fem århusianske skoler har i alt 31 klasser og mere end 600 elever været involveret i projektet, hvor godt 2/3 af klasserne fik erstattet 1 ugentlig matematiktime i 6 mdr med SKAK+MAT©, mens de resterende klasser fungerede som kontrolgruppe i forsøget. Forskningens resultater blev i offentliggjort i TV2OJ's regional udsendelse[7] og viste at de elever der modtog skoleskak undervisning blev bedre til matematik end kontrolgruppen. Det virkede for alle, men især for drenge, top- og bundelever og de, som nogle gange keder sig i skolen.[8]"Den simple konklusion er, at skak gør elever bedre til matematik end matematikundervisning gør. Og det virker faktisk for dem allesammen. Det er ikke sådan, at der er nogen, der ikke har gavn af det" - Professor, Michael Rosholm.[9]

Skolernes Skakdag[redigér | redigér wikikode]

Skolernes Skakdag (startet 2011) er hjernegymnastikkens svar på Skolernes Motionsdag og afholdes hvert år fredag i uge 6 (før vinterferien mange steder) med en Landsfinale i marts måned. På Skolernes Skakdag træner eleverne sig selv i at holde fokus, koncentration og tænke fremad under mottoet: "Det skal være sjovt at blive klogere!" Fredag den 7. februar 2014 deltog 25.086 elever fra 189 skoler.[10] I 2015 nåede deltagerantallet op på 226 skoler og 28.454 elever.[11]

Skoleskaklærer-uddannelsen[redigér | redigér wikikode]

Skoleskak er flere steder en del af skolens tilbud som supplement til matematik, idræt, dansk og engelsk. Dansk Skoleskak har siden 2009 udbudt skoleskaklærer-uddannelsen, der uddanner lærere og pædagoger i skoleskak, formidling af regler og nyeste undervisningsmetoder i skoleskak. Uddannelsen er omtalt på Folkeskolen.dk[12].

Skoleskak internationalt[redigér | redigér wikikode]

Skoleskak benyttes i mange lande verden over, hvor et af de mere kendte er Chess In The Schools, som USA's tidligere præsident, Bill Clinton bl.a. fremhævede i sin bog 'Giving' fra 2007. Der er lavet flere film om emnet, bl.a. Brooklyn Castle og Knights of the South Bronx.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]