Pokémon (anime)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Pokémon
International Pokémon logo.svg
Pokémons internationale logo.
ポケットモンスター
(Poketto Monsutā)
GenreEventyr, fantasy-komedie[1][2]
Tv-anime
Instruktør
Forfatter
 • Takeshi Shudo[i]
 • Junki Takegami[j]
 • Atsuhiro Tomioka[k]
 • Aya Matsui[l]
 • Shoji Yonemura[m]
 • Shinzo Fujita
 • Akemi Omode
 • Yukioshi Ohashi
 • Hideki Sonada
 • Masashi Sogo
 • Junichi Fujisaku
Studie
 • OLM, Inc.
 • Team Ota (1997–2006)
 • Team Iguchi (2006–2009)
 • Team Kato (2010–nu)
Dansk netværk
Original udsendelse1. April 1997 – igangværende
Afsnit1213+
Specials
 • 8 TV-specials (3 timelange, 5 med standardspilletid)
 • 25 spinoff-afsnit


Pokémon Serien, oprindeligt bare Pokémon (ポケモン Pokémon), en forkortelse af den japanske titel Pocket Monsters (ポケットモンスター Poketto Monsutā), er en japansk anime-serie og en del af The Pokémon Companys Pokémon-multimediefranchise, som først blev sendt i Japan på TV Tokyo i april 1997.

Anime-franchisen består af syv serier i Japan, som hver er baseret på én generation af Pokémon-spilserien på nær den første serie, som er baseret på de to første generationer. Internationalt er serien delt op i 24 sæsoner, med den 24. sæson på nuværende tidspunkt løbende bliver udgivet på Netflix i Danmark, efter at nye afsnit begyndte at have præmiere på den amerikanske udgave streamingservicen cirka et halvt år forinden.[3] Hver serie følger Ash Ketchum, en ung dreng, som træner fiktive væsner kaldet Pokémon. Sammen med sin partner-Pokémon Pikachu og menneskelige kammerater—på nuværende tidspunkt Goh og Chloe—som går på rotation, drager Ash ud på en rejse for at blive "Pokémonmester" og deltage i forskellige Pokémon-dystturneringer kalder "Pokémonligaer".

Pokémon-animeserien får ofte æren for at gøre anime mere populær ved et gøre resten af verden mere bekendt med fænomenet, især i USA, hvor de to mest indbringende animefilm begge er Pokémon-film.[4] Serien betrægtes også som værende en af de første animeserier til at opnå så stor mainstreamsucces blandt vestlige seere,[5][6] hvilket også lod spilserien blive endnu mere populær, end den ellers ville have været.[7][8] Pokémon anses som værende den mest succesfulde TV-serie baseret på et videospil nogensinde[9] med over 1000 afsnit sendt og versioneret til det internationale market, hvor serien har været sendt samtidigt i 169 lande verden rundt, og én af det allermest sete shows på Netflix pr. 2016.[10][11]

Seriens 24. og nuværende sæson, Master Journeys bliver streamet på Netflix i USA og visse andre lande i sommeren 2021,[12] men om Danmark er blandt dem er endnu uvist.

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Begyndelsen[redigér | rediger kildetekst]

I Begyndelsen (som er den første del af den oprindelige serie i Japan) må Ash Ketchum drage ud på en rejse i en Pokémonverden får at blive Pokémonmester den dag, han bliver ti, da han er gammel nok til at modtage sin første Pokémon. Ash sover over sig og vågner panikslagent, og støder ind i sin rival, Gary Oak, på vejen til at få sin første Pokémon. Professor Oak, den lokale Pokémon-forsker, har allerede givet de tre starter-Pokémon (Bulbasaur, Charmander og Squirtle) til andre Trænere, inden Ash ankom til Oaks laboratorium. Den eneste Pokémon, der er tilbage, er en Pikachu, som han overlader til Ash. Fast besluttet på klare sig godt på sin rejse forsøger Ash at blive venner med Pikachu'en, men den nægter at stole på ham, og holder sig ude af sin Poké Ball og angriber endda Ash med sine elektriske kræfter. Først efter at Ash beskytter Pikachu fra en vred flok Spearow, sætter Pikachu sin lid til Ash.

Undervejs får Ash mange venner, både mennesker og Pokémon, som at han arbejder sig hen imod at deltage i Pokémonligaen. På vej gennem Kanto-regionen bliver Ash venner med Vandtræneren og forhenværnde Cerulean City-Styrkecenterleder Misty og Pewter City-Styrkecenterleder og Pokémon-opdrætter Brock, alt imens at de forpurrer Jessie, James og Meowth, lavtrangerende medlemmer af den kriminelle organisation Team Rocket, der vil stjæle Ashs Pikachu og en hvilken som helst anden sjælen Pokémon, de støder på. Giovanni, Team Rockets overhovede, introducerer tre nye, højtrangerende Team Rocket-medlerm; Cassidy, Butch og Raticate, som vil stjæle Pokémon, så de kan bruge deres angreb. Ash vinder otte emblemer fra regionens Styrkecentre, så han kan deltage i Indigo-ligastævnet. Gary taber i den fjerde runde, hvilket placerer ham i Top 32. Ashe når ind i Top 16, men taber til Ritchie i den femte runde. Også Ritchie taber til Assunta i den sjette runde, som lander ham i Top 8.

Orange Islands[redigér | rediger kildetekst]

Inden han drager til Orangeøhavet, slipper Ash sin Pidgeot fri. Brock beslutter sig for at blive hos den lokale professor, Ivy, så Ash og Misty må fortsætte deres rejse på egen hånd. Efter noget tid møder de kunstnere og Pokémon Vogter, Tracey Sketchit. Ash besejrer fire Styrkecenterledere i Orangeøhevet, og bliver mester i Orange-ligaen. Når de engang når Pallet Town i Kanto-regionen, beslutter Tracey at blive hos Professor oak, og Brock vender tilbage til gruppen. Ash taber til Gary, inden han forlader Kanto-regionen. Ash slipper sin Lapras fri, hvorefter de drager til Johto-regionen.

Gold and Silver[redigér | rediger kildetekst]

I Gold and Silver (som er den anden del af den oprindelige serie i Japan) tager Ash ud på nye eventyr, som han udforsker Johto-regionen sammen med Misty og Brock. Ash giver den GS Ball, som han modtog i Oragneøhavet, til Apricorn Poké Ball-mageren, Kurt. Ash drager ud for at besejre otte Styrkecenterledere i Johto-regionen for at deltage i Sølvstævnet. Jessie får en Wobbuffet som sin nye partner. Ash besejrer Gary for den første gang i Sølvstævnet, hvilket placerer ham i Top 16, men Ash taber til Harrison i kvartfinalen, som placerer ham i Top 8. Også Harrison taber til Jon Dickson i semifinalen, og lander i top 4. Ash vender endelig tilbage til Kanto-regionen for at sætte kursen mod Hoenn-regionen, hvor Harrison kom fra. Misty vender tilbage til Cerulean City for at bliver Styrkecenterleder på fuld tid, og hun får den cykel tilbage, som Ash ødelagde i sæson 1. Brock drager også hjem til Pewter City.

Ruby and Sapphire[redigér | rediger kildetekst]

I Ruby and Sapphire (kendt i Japan som Advanced Generation) får Ash to ny følgesvende i Hoenn-regionen, Pokémon-koordinatoren May og hendes lillebror Max, og som de drager ud på eventyr sammen, vender Brock tilbage. May indsamler 5 bånd og kvalificeres til Hoenn Grand Festival-turneringen, mens at Ash får 8 emblemver ved at besejre regionens Styrkecentre og deltager i Ever Grande-stævnet, men taber til Tyson i kvartfinalen, og han lander i Top 8.

Battle Frontier[redigér | rediger kildetekst]

Efter sit nederlag i Hoenn-ligaen, vender Ash tilbage til Kanto-regionen og deltager i Battler Frontier-udfordringen, hvor han sammen med sine venner rejse rundt til forskellige faciliteter, som alle har deres egen, unikke udfordring, som Ash må overkomme for at vinde facilitetens Frontalsymbol. Efter at have klaret alle 7 udfordringer bliver Ash tilbudt at blive leder af sin egen Battle Frontier facilitet, men han takker nej. Efter at dyste med Gary, som har besluttet sig for at blive Pokémon-forsker som sin bedstefar, professor Oak, ser Ash Garys Electivire, en Pokémon fra Sinnoh-regionen, som han aldrig har set før, og han beslutter sig for at drage til Sinnoh, men May og Max drager deres egen vej.

Diamond and Pearl[redigér | rediger kildetekst]

Efter at være ankommet i Sinnoh møder Ash en anden Pokémon-koordinator ved navn Dawn, og sammen drager de tre på eventyr gennem Sinnoh-regionen. Dawn før sig fortjent til fem bånd og deltager i sinnoh Grand Festival, men taber til sin rival, Zoey, og kommer på andenpladsen. Ash besejre alle regionens otte Styrkecenterledere og Lily of the Valley-stævnet, men taber til Tobias i semifinalen, hvilket placerer ham i Top 4.

Black & White[redigér | rediger kildetekst]

Efterfølgende tager Ash, hans mor Delia og Professor Oak på rejse til den fjerne Unova-region, hvor han møder og rejser Iris, som ønsker at være den kommende Dragemester, og Striaton Styrkecenterleder, Pokémon-kender og til tider detektiv, Cilan. Efter at have vundet alle otte Unova-emblemer og forpurret den kriminelle organisation Team Plasmas skumle planer drager Ash, Iris og Cilan til den østlige del af Unova for at forberede sig på Vertress-stævnet, men Ash taber til Cameron i kvartfinalen, hvilket lander ham i Top 8. Også Cameron taber til Virgil i semifinalen, hvilket placerer ham i Top 4. Derefter drager Ash, Iris og cilan til Decolore-øerne, inden at Ash tager tilbage til Pallet Town, hvor han møder reportøren Alexa, som kommer fra den fjerne Kalos-region. Efter at være ankommet i Kanto drager Iris og Cilan mod Johto, mens Ash og Alexa tager til Kalos.

XY[redigér | rediger kildetekst]

Ash og Alexa ankommer til kalos-regionen, og Ash kan ikke vente med at gøre sig fortjent til sine emblemer, men efter at Alexa informerer Ash om, at hendes søster, en Styrkecenterleder, ikke er til steder, drager Ash til Lumiose City, hvor han møde drengegenietClemont og hans lillesøster Bonnie, uvidende om at Clemont faktisk er Lumiose Citys Styrkecenterleder, hvilket han gør sit bedste for at skjule. Ash bliver også genforenet med Serena, en pige fra Vaniville Town, som ash mødte da han var mindre. Serena gør sig fortjent til tre nøgler, så hun kan deltager i Pokémon-udstillingen. Serena taber til Aria, hvilket betød, at hun kom på en andenplads. Efter at have rejset med Serena, clemont og Bonnie i forberedelse til Lumiose-stævnet ved at besejre alle Kalos-styrkecenterlederne, deltager Ash i stævnet og når helt op i finalen, hvor han taber til Alain, et midlertidigt medlem af den onde organisation Team Flare, da de førte ham bag lyset. Efter at have opdaget deres sende intentioner, skifter Alain side og slutter sig til Ash for at stoppe Team Flares planer. Efter at have sagt farvel til sine vender drager Ash atter engang til Pallet Town.

Sæsoner[redigér | rediger kildetekst]

Sæson Titel Afsnit Oprindeligt vist
Først sendt Sidst sendt
1 Indigo League 82 1. april 1997 (1997-04-01) 21. januar 1999
2 Adventures in Orange Islands 36 28. januar 1999 (1999-01-28) 7. oktober 1999
3 The Johto Journeys 41 14. oktober 1999 (1999-10-14) 27. juli 2000
4 Johto League Champions 52 3. august 2000 (2000-08-03) 2. august 2001
5 Master Quest 65 9. august 2001 (2001-08-09) 14. november 2002
6 Advanced 40 21. november 2002 (2002-11-21) 28. august 2003
7 Advanced Challenge 52 4. september 2003 (2003-09-04) 2. september 2004
8 Advanced Battle 54 9. september 2004 (2004-09-09) 29. september 2005
9 Battle Frontier 47 6. oktober 2005 (2005-10-06) 14. september 2006
10 Diamond and Pearl 52 28. september 2006 (2006-09-28) 25. oktober 2007
11 Battle Dimension 52 8. november 2007 (2007-11-08) 4. december 2008
12 Galactic Battles 53 4. december 2008 (2008-12-04) 24. december 2009
13 Sinnoh League Victors 34 7. januar 2010 (2010-01-07) 9. september 2010
14 Black & White 50 23. september 2010 (2010-09-23) 15. september 2011
15 Rivaliserende Skæbner 49 22. september 2011 (2011-09-22) 4. oktober 2012
16 På Eventyr I Unova 45 25 11. oktober 2012 (2012-10-11) 18. april 2013
På Eventyr I Unova Og Andre Steder 20 25. april 2013 (2013-04-25) 26. september 2013
17 XY 48 17. oktober 2013 (2013-10-17) 30. oktober 2014
18 Kalos-udfordringen 45 13. november 2014 (2014-11-13) 22. oktober 2015
19 XYZ 47 29. oktober 2015 (2015-10-29) 27. oktober 2016
20 Sol og Måne 43 17. november 2016 (2016-11-17) 21. september 2017
21 Ultraeventyr 49 5. oktober 2017 (2017-10-05) 14. oktober 2018
22 Ultralegender 54 21. oktober 2018 (2018-10-21) 3. november 2019
23 På Rejse 48 17. november 2019 (2019-11-17) 4. december 2020
24 Mesterrejser 42 11. december 2020 (2020-12-11) 10. december 2021
25 Ultimativrejser 30 17. december 2021 (2021-12-17)

Film[redigér | rediger kildetekst]

Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: Pokémon-film.

Stemmer[redigér | rediger kildetekst]

Rolle Original stemme Dansk stemme
Ash Ketchum Rica Matsumoto Mathias Klenske
Pikachu Ikue Ohtani Ikue Ohtani
Misty Mayumi Iizuka Lulu Jacobsen (sæson 1-2, film 1-4 og 22, Mewtwo Vender Tilbage)
Annevig Schelde Ebbe (sæson 5 og 8, film 5)
Simone Drechsler (sæson 7)
Brock Yūji Ueda Peter Holst-Beck
Jessie Megumi Hayashibara Ann Hjort
James Shin'ichirō Miki Thomas Kirk
Meowth Inuko Inuyama Peter Zhelder
Tracey Kenji Tomokazu Seki Timm Mehrens (sæson 2, film 2)
Mikkel Christensen (sæson 5-nu)
May KAORI. Annevig Schelde Ebbe
Max Fushigi Yamada Mikkel Boe Følsgaard
Dawn Megumi Toyoguchi Annevig Schelde Ebbe
Iris Aoi Yūki Malene Tabert
Cilan Mamoru Miyano Sonny Lahey
Serena Yūki Kaji Clara Rugaard-Larsen (sæson 17)
Josephine S. Ellefsen (sæson 17-19)
Clemont Mayuki Makiguchi Alex Høgh Andersen (sæson 17-18)
Silas Phillipson (sæson 19)
Bonnie Mariya Ise Mia Aunbirk
Goh
Helmer Solberg (sæson 23-nu)
Delia Ketchum Masami Toyoshima Ann Hjort (sæson 1)
Vibeke Dueholm (film 3)
Julie Lund (sæson 14-16, 19)
Mette Skovmark (sæson 23)
Professor Oak Unshō Ishizuka
Ken'yū Horiuchi
Michael Elo sæson (1-2, film 2-4)
Torben Sekov (sæson 5-8)
Peter Zhelder (sæson 9-nu)
Gary Oak Yūko Kobayashi Christian Damsgaard sæson (1-2)
Mikkel Boe Følsgaard (sæson 5-nu)
Betjent Jenny Chinami Nishimura Ann Hjort
Søster Joy Ayako Shiraishi Ann Hjort
Giovanni Hirotaka Suzuoki Peter Zhelder (sæson 1 & 23)
Torben Sekov (sæson 2)
Mikkel Christensen (sæson 5-13)
Sonny Lahey (sæson 14-15)
Allan Klie (sæson 16)
Stig Hoffmeyer (film 1)
Fortælleren Unshō Ishizuka
Ken'yū Horiuchi
Torben Sekov
Alain Niclas Mortensen (sæson 19)
Leon Sebastian Harris (sæson 23)
Rtichie Mikkel Boe Følsgaard (sæson 1)
Korrina Natascha Jessen (sæson 17)
Louise Engell (sæson 23)
Professor Cerise Simon Nøiers (sæson 23)
Aria Julie Lund (sæson 17-19)
Professor Juniper Jette Sophie Sievertsen (sæson 14-16)
Rotom Dex Malte Milner Find (sæson 20-)
Sawyer Sonny Lahey (sæson 18)
Nini Julie Lund (sæson 19)
Parker Melvin Pedersen (sæson 23)
Sonia Silan Maria Budak Rasch (sæson 23)
Walker Sebastian Harris (sæson 23)
Alder Michael Hasselflug (sæson 15-16)
Trip Jan Tellefsen (sæson 14-16)
Malva Ann Hjort (sæson 19)
Shauna Julie Lund (sæson 17-19)
Trevor Mathias Hartmann Niclasen (sæson 17-19)
Tierno Simon Nøiers (sæson 17-18)
Sonny Lahey (sæson 18-19)
Cameron Daniel Vognstrup Jørgensen (sæson 15-16)
Horace Simon Nøiers (sæson 23)
Jinny Sandra Bothmann (sæson 23)
Kira Mette Skovmark (sæson 23)
Palermo Ann Hjort (sæson 18-19)
Raihan Mikkel Becker Hilgart (sæson 23)
Sanpei Alfred C. Schwarz Jacobsen (sæson 19)
Shane Seeker Simon Nøiers (sæson 23)
Smatte Sonny Lahey (sæson 19)
Orson Sonny Lahey (sæson 18)
Sara Lee Ann Hjort (sæson 18)
White Sonny Lahey (sæson 18)
Visquez Tara Toya (sæson 23)
Eclairisse Julie Lund (sæson 17)
Drew Mikkel Boe Følsgaard (sæson 6-8)
Dan Peter Aude (sæson 23)
Marin Mette Skovmark (sæson 23)
Paul Peter Holst-Beck (sæson 10)
Rhoder Alexandre Willaume (sæson 16)
Rocko Daniel Vognstrup Jørgensen (sæson 16)
Santo Sonny Lahey (sæson 18)

Spin-off-serier[redigér | rediger kildetekst]

Pokémon Chronicles[redigér | rediger kildetekst]

Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: Pokémon Chronicles.

Pokémon Chronicles er en gruppering skabt af 3Kids bestående af adskillelige, hidtil ulokaliserede specials, some for første gang blev sendt på engelsk mellem maj 2005 og oktober 2005 i Storbritannien og mellem Juni 2006 og November 2006 i USA. Langt størstedelen af de afsnit, som udgør Chronicles, kommer fra dét, der i Japan hedder Pocket Monsters Side Stories (ポケットモンスター サイドストーリー Poketto Monsutā Saido Sutōrī), som blev sendt som en del af Weekly Pokémon Broadcasting Station. De resterende Chronicles-afsnit består af en TV-special kaldet The Legend of Thunder, og dele af Pikachu's Vinterferie-serien, som oprindeligt udkom på video.

Pokémon Origins[redigér | rediger kildetekst]

Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: Pokémon Origins.

Pokémon Generations[redigér | rediger kildetekst]

Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: Pokémon Generations.

Pokémon: Twilight Wings[redigér | rediger kildetekst]

Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: Pokémon: Twilight Wings.

Pokémon Serien i Danmark[redigér | rediger kildetekst]

I Danmark er det meste af serien blev eftersynkroniseret til dansk på nær sæson 3, 4 og 5, da TV2, som sendte serien på daværende tidspunkt, ikke besluttede at fortsætte, indtil sæson 6 begyndte. Der stilles ofte spørgsmålstegn ved, hvorfor serien stopper 11 afsnit inden, at Orange Islands-sæsonen er færdig, og starter igen 12 afsnit inden, at Master Quest-sæsonen afsluttes. Dette er fordi, at sæsoner, især tidligt i serien, kan deles op på to forskellige måder: underserier og årgange. Fans deler som regel serien op efter underserie, som alle har deres egen titel, hvorimod, at når man køber licens, er det ikke til en underserie, men en årgang, hvilket tidligere har ligget på godt 52 afsnit, men har senere fået lov til at variere mere, så at én årgang svarede til én underserie. Den opdeling efter årgange kan ses forskellige steder, for eksempel på visse hjemmeudgivelser, streamingservices, og Pokémons egen hjemmeside.[13] Derfor, hvis TV2 skulle have vist resten af Orange Island-sagaen, så skulle de også betale for rettighederne til alle Johto Journeys-afsnit, og på samme vis fik de også 12 afsnit med fra Master Quest, da de købte rettighederne til de 40 Advanced afsnit.

Det allerførste afsnit af Pokémon blev sendt i Danmark den 21. januar 2000.[14] Sæson 1-2 og 6-10 er i Danmark blevet sendt på TV2. Børnekanalen Fox Kids, som senere blev til Jetix og derefter Disney XD) har sendt sæson 1-2, dele af 6 (sæsonen blev ikke sendt i sin helhed, da kanalen var nordisk og de sidste 14 afsnit ikke findes på finsk), 11-20. Viaplay har streamet sæson 14-22, og Netflix har streamet sæson 1 og 14-23. Alle sæsoner streames på Pokémon TV, hvor sæsonerne går på rotation, dog med undtagelse af de 12 Master Quest afsnit.


Noter[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ Hovedinstruktør: BegyndelsenSun & Moon
 2. ^ Begyndelsen; Gold and Silver; Ruby and Sapphire (#1–158)
 3. ^ Ruby and Sapphire (#171–192); Diamond and Pearl; Black & White
 4. ^ Diamond and Pearl (#171–193)
 5. ^ XY
 6. ^ Viceinstruktør: XY (#94–123); director: XY (#124, #141–142) and Sol og Måne; hovedinstruktør: På Rejse
 7. ^ Viceinstruktør: Sun & Moon (#52–146); instruktør: På Rejse (#1–54)
 8. ^ Instruktør: På Rejse (#55–nu)
 9. ^ Også hovedforfatter til Begyndelsen; Gold and Silver (#1–157)
 10. ^ Også hovedforfatter til Gold and Silver (#158–274); Advanced Generation
 11. ^ Også hovedforfatter til Diamond and Pearl; Black & White; XY
 12. ^ Også hovedforfatter til Sol og Måne
 13. ^ Også hovedforfatter til På Rejse

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ "Pokémon Manga & Anime". Viz Media. Hentet 29. april 2019.
 2. ^ Stephenson, Brad. "What is Pokemon?". About.com. Arkiveret fra originalen 6. september 2015.
 3. ^ Porter, Rick. "Netflix Snags Rights to 'Pokémon' Animated Series". The Hollywood Reporter. Hentet 23. april 2020.
 4. ^ "Genre Keyword: Anime - Box Office Mojo". Box Office Mojo (engelsk). Hentet 2021-02-18.
 5. ^ "The 'Pokemon' Anime Is Still Great After All These Years". Inverse. Hentet 2017-05-19.
 6. ^ Chua-Eoan, Howard; Larimer, Tim (1999-11-14). "Beware of the Pokemania". Time. ISSN 0040-781X. Hentet 2017-05-19.
 7. ^ Bailey, Kat. "Why the Pokemon Anime is the Most Successful Adaptation of a Videogame Ever". USgamer (amerikansk engelsk). Hentet 2017-05-19.
 8. ^ "How the Pokémon cartoon and games form one of media's best symbiotic relationships". VentureBeat. 2016-03-02. Hentet 2017-05-19.
 9. ^ "Why the Pokemon Anime is the Most Successful Adaptation of a Videogame Ever". USgamer (engelsk). 17. november 2016.
 10. ^ "Business Summary". The Pokémon Company. marts 2019. Hentet 11. juni 2018.
 11. ^ Kharpal, Arjun (21. juli 2016). "Pokémon now one of the most watched shows on Netflix after PokémonGo game release". CNBC.
 12. ^ "Go on a Summer Adventure with the Latest Pokémon Season: Pokémon Master Journeys | Pokemon.com". www.pokemon.com. Hentet 2021-05-06.
 13. ^ "Pokémon Indigo League | Pokemon.com". www.pokemon.com. Hentet 2021-06-16.
 14. ^ "Jesper er verdensmester i Pokémon - Lokalavisen, onsdag den 26. oktober 2016, side 31". www.e-pages.dk. Hentet 2021-06-17.