Forskel mellem versioner af "Direkte og indirekte valg"

Spring til navigation Spring til søgning
3 bytes fjernet ,  for 8 måneder siden
m
Typo fixing, typos fixed: afgører → afgør (2) ved brug af AWB
({{Eftersyn}} - indholdet virker uunderbygget)
m (Typo fixing, typos fixed: afgører → afgør (2) ved brug af AWB)
Et '''direkte valg''' er et [[valg]], hvor vælgerne stemmer direkte på nogen, mens et '''indirekte valg''' er et valg hvor vælgerne stemmer på en gruppe, og den gruppe så stemmer på nogen. Et [[valgmandskollegium]] er en type indirekte valg.
 
For eksempel er [[Folketinget]] direkte valgt, fordi vælgernes stemmer afgørerafgør hvordan Folketinget bliver sammensat.
 
==Eksempler==
I lande med [[parlamentarisme|positiv parlamentarisme]] er det normen, at [[premierminister]]en bliver indirekte valgt af parlamentet.
 
[[USA's præsident|USAs præsident]] bliver udpeget af [[Valgmandskollegiet (USA)|valgmandskollegiet]]. Hver stat har et antal valgmandsstemmer, der afhænger af befolkningsstørrelse, med i alt 538. Hvert fjerde år i november afholdes der en "general election", hvor vælgerne stemmer på hvem de gerne vil have som præsident. Baseret på, hvilken kandidat der får flest stemmer i hver stat, fordeles valgmandsstemmerne mellem kandidaterne. Senere, i december, mødes valgmændene for at stemme om hvem der bliver præsident, og i januar mødes [[Kongressen (USA)|Kongressen]] for at optælle valgmændenes stemmer og certificere valget. Det er valgmændene i december, og ikke "general election"-resultatet i november, der afgørerafgør hvem der bliver præsident.
 
==Kilder==
{{reflist}}
 
{{politikstub}}
 
{{Valg}}
 
[[Kategori:Politiske valg]]
 
 
{{politikstub}}
25.726

redigeringer

Navigationsmenu