Forskel mellem versioner af "Statskundskab"

Spring til navigation Spring til søgning
56 bytes tilføjet ,  for 8 år siden
m
Bot: Tilføjer beskrivelse til eksterne links, se FAQ; kosmetiske ændringer
(→‎Uddannelse: dansk underpunkt - resten er vist internationalt)
m (Bot: Tilføjer beskrivelse til eksterne links, se FAQ; kosmetiske ændringer)
Som selvstændig videnskabelig disciplin har international politik eksisteret siden Versailles-konferencen i 1919, hvor det blev besluttet at oprette institutter på området i [[USA]] og [[Storbritannien]]. Det var dog først efter 2. verdenskrigs afslutning, at studiet udviklede sig til en accepteret akademisk disciplin, der i teori- og metodevalg klart afgrænsede sig fra beslægtede humanistiske fagområder. Hermed blev faget knyttet til de øvrige samfundsvidenskabelige fagområder, der – bort set fra de gamle fag jura og økonomi – ligeledes etableredes i løbet af 1960’erne.<ref> Nikolaj Petersen og Mette Skak: ''Teorier om international politik – En oversigt'' (DUPI 1998) s.10</ref> Karakteristisk for samfundsvidenskaben er modelbygning og anvendelsen af teorier, der sigter mod at forklare lovmæssigheder.
 
=== Statskundskabsuddannelse i Danmark ===
Danmarks første institut for statskundskab, hvor international politik var et selvstændigt element i uddannelsen, blev oprettet ved Aarhus Universitet i 1964. <ref> ''Den Store Danske Encyklopædi bd. 16'', s. 538. Opslag: Samfundsvidenskabelige uddannelser.</ref>.
 
Den, som har en [[kandidat]]grad i statskundskab fra et [[Danmark|dansk]] [[universitet]], kan kalde sig ''cand.scient.pol''. Titlen ''cand.adm.pol.'' brugtes også i en årrække, men tildeles ikke længere. En statskundskabsstuderende kaldes ''stud.scient.pol.'', mens en bachelorgrad i statskundskab kaldes en ''B.Sc.pol.''<ref>[http://studieordning.au.dk/studieordningHTML/731_28-09-2011_Bacheloruddannelse%20i%20statskundskab.html StudieordningsGenerator<!-- Bot genereret titel -->]</ref>.
 
I Danmark udbydes statskundskabsuddannelsen på [[Københavns Universitet]], [[Aarhus Universitet]] og [[Syddansk Universitet]] i [[Odense]] og en uddannelse herfra giver titlen cand.scient.pol. Der udbydes dog på [[Roskilde Universitet]] og [[Aalborg Universitet]] nært beslægtede uddannelser i forvaltning (RUC) og [[Politik & Administration]] (AAU). Kandidater uddannet herfra får titlen [[cand.scient.adm.]].
621.744

redigeringer

Navigationsmenu