Novorossijsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Новороссийск

Novorossijsk (Russisk: Новороссийск) er en havneby ved Sortehavet i det sydlige Rusland. Byen har 281.400 indbyggere (2005). I 1200-tallet grundlagdes her en handelskoloni af Genua, men historien går helt tilbage til det antikke Grækenland, som grundlagde en handelsplads her.

Novorossijsk blev grundlagt i 1838 som hjemsted for Sortehavsflåden. Byen blev i 1983 præmieret som helteby.

Klima[redigér | redigér wikikode]

Byen, som ligger ved en bugt i læ af Kaukasus bjergene, har et mildt sydligt klima: januar + 2 grader Celsius og juli + 23 grader Celsius. Gennemsnit for hele året er + 12 grader Celsius (Danmark +7-8 grader Celsius). Nedbøren i Novorossijsk er moderat (778 mm pr. år) med et maksimum om vinteren (december).

Økonomi[redigér | redigér wikikode]

Novorossijsk er Ruslands største olieeksporthavn, der findes cementindustri, maskinbygnings- og levnedmiddelindustri samt skibsværft. I omegnen findes landbrug bl.a. med tomatmarker og vindistrikter.

Kultur og uddannelse[redigér | redigér wikikode]

I byen findes et historisk museum og N.A. Ostrovsky litteraturmuseet. Novorossijsk er hjemsted for "Statens maritime Akademi" samt en Polyteknisk læreanstalt. Der findes endvidere store biblioteker og flere teatre. I 1960 blev byen hædret af Dmitrij Sjostakovitj i værket "Novorossijsk Klokkespil" (Opus 111b).

Transport[redigér | redigér wikikode]

Vigtig for Novorossijsk er havnen, som forbinder byen med hele verden, der er jernbaneforbindelser til resten af Rusland, busterminaler samt lufthavne i Anapa og Krasnodar.

Venskabsbyer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Russisk geografi Stub
Denne artikel om russisk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi


Koordinater: 44° 43′ N, 37° 46′ Ø