Carol 1. af Rumænien

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Kong Carol 1. af Rumænien
Ridder af Elefantordenen
Order of the Elephant (heraldry).svg
1879

Carol 1. (20. april 183910. oktober 1914) var hersker af Rumænien 1866-1914.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig var søn af fyrst Karl Anton af Hohenzollern-Sigmaringen og blev født som prins af fyrstehuset Hohenzollern-Sigmaringen, en katolsk sidegren af det preussiske kongehus. Som officer i den tyske hær deltog han i den 2. Slesvigske Krig.

Han blev tilbudt den rumænske krone i 1866 efter anbefaling af kejser Napoleon 3. (Karls to bedstemødre var en Beauharnais og en Murat.) Det siges, at hans første handling efter tilbuddet var at slå op "Rumænien" i et atlas.

Som fyrste tog han navnet Carol – rumænsk for "Karl". Som seriøs og effektiv hersker – dog personlig kold – fremmede han Rumæniens udvikling i de 48 år han regerede. Landet erklærede fuld uafhængighed fra Tyrkiet i 1877 og Carol blev udråbt som konge i 1881. De første jernbaner blev bygget og olie-industriet begyndte. Bøndernes situation var dårlig, og der var flere bøndeoprør: det vigtigste i 1907.

I 1883 havde Carol underskrevet en hemmelig alliance med Centralmagterne. Men da 1. verdenskrig brød ud, ville hans fransk-venlige land ikke følge ham.

Carols eneste barn, en datter, døde som treårig. Han blev efterfulgt af sin nevø Ferdinand 1.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: