Diskussion:Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Dette er diskussionssiden til diskussion om forbedringer af artiklen Danmark

Artikel-regler
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Symbol unsupport vote-green.svg

Artiklen Danmark var tidligere kandidat til gode artikler, men blev afvist ved afstemningen. Hvis du kan forbedre artiklen til GA-niveaugør det gerne, og nominer den eventuelt på ny.

Emblem-star.svg

Artiklen Danmark har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 45, 2007.

BlankMap-FlatWorld6.svg Denne artikel er en del af WikiProjekt Verdens lande, et forsøg på at forbedre artikler om verdens lande på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Exquisite-folder html.png
 • Denne artikel er blandt dem, som har været vist flest gange på den danske Wikipedia. Du kan derfor være med til at højne Wikipedias brugervenlighed ved at forbedre denne artikel.
 • Har du specifikke kommentarer til artiklens indhold eller detaljerede forslag til ændringer og tilføjelser, bedes du skrive dem her på denne diskussionside.
Stock post message.svg Huskeliste for Danmark: rediger · historik · overvåg · opdater
 • Sammenskrivning af flere af de generelt meget korte afsnit. (fx ved gøre Infrastruktur og Danmarks natur mere sammenhængende)
  • Jeg har ombrudt og sammenskrevet afsnittet om Danmarks natur. Derved er afsnittene blevet mere brede, men om det har hjulpet på selve indholdet...--Sten Porse 21. maj 2008, 22:13 (CEST)
 • Artiklens afsnit er:
  • Etymologi
  • Historie
  • Politik
  • Administrativ inddeling
  • Geografi
  • Økonomi
  • Demografi
  • Kultur
  • Eksterne henvisninger


Denne diskussionsside bliver automatisk arkiveret af Dawikibot. Se mere på Skabelon:Autoarkiv.
Seneste opdatering: 02. Mar 2017 05:31

Tidligere diskussioner: Diskussion:Danmark/Arkiv og Diskussion:Danmark/Arkiv2

Tilføjelse af Danmarks officielle navn[redigér wikikode]

Vi bør tilføje Danmarks officielle navn som, man gør på andre landes sider. Denne side omhandler landet Danmark, ikke rigsdelen Danmark.--Kisualk (diskussion) 28. jan 2017, 12:50 (CET)

Der står da allerede "Kongeriget Danmark"? :) mvh Tøndemageren (diskussion) 28. jan 2017, 12:54 (CET)
Ja i højre side, men ikke i indledningen som, man normalt ser på landesiderne.--Kisualk (diskussion) 28. jan 2017, 15:50 (CET)
Denne artikel er ikke om Kongeriget Danmark som vi har en selvstændig artikel om, men om den sydlige del af riget. Som der står i artiklens anden sætning: "Danmark danner sammen med Grønland og Færøerne Det Danske Rige også kaldet Kongeriget Danmark." Mvh. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 28. jan 2017, 16:12 (CET)
Denne side er tydeligvis staten Danmarks landeside. Overskriften er Danmark, der er henvisninger til statens rigsvåben, til statens historie og institutioner såsom militær og dens politiske ledelse. Statens officielle navn er ligeledes angivet over rigsvåbnet, men det mangler altså i indledningen som, man ser på alle andre landesider. Man kan for såvidt sagtens lave en særskilt artikel om rigsdelen Danmark (jeg går ud fra, det er det, der menes med "den sydlige del af riget"), men denne side er altså med al tydelighed Danmarks landeside, og jeg er ikke bekendt med, at Danmark har skiftet sit officielle navn ud. Er der nogen, som er bedre informeret end mig? (skrevet af User:Kisualk)
Hej Kisualk, har bare indsat dit navn, da du ikke fik signeret din kommentar. RhinoMind (diskussion) 29. jan 2017, 13:39 (CET)
Landet Danmark er ikke det samme som Kongeriget Danmark, da Kongeriget Danmark omfatter Det Danske Rige (Danmark, Færøerne og Grønland) - i daglig tale kaldet Rigsfællesskabet (hvilket i øvrigt er et uofficielt navn). Jeg kan anbefale bøgerne "Nationale symboler i det Danske Rige, 1830-2000" af Inge Adriansen. RhinoMind (diskussion) 29. jan 2017, 13:39 (CET)
Det er ikke helt rigtigt. Landet Danmark har det officielle navn, Kongeriget Danmark, ligesom Landet Finland har det officielle navn, Republikken Finland. Det håber jeg ikke, der er nogen tvivl om? Når man taler om Danmark uden Grønland og Færøerne, taler man om rigsdelen Danmark. Så spørgsmålet er, om denne side er om rigsdelen Danmark eller, om den omhandler den danske landeside. Jeg mener, denne side tydeligvis er den danske landeside pga., den beskriver landet Danmarks militær, historie, politiske ledelse osv. (skrev Kisualk (disk. • bidrag) 29. jan 2017, 16:50‎. Husk at signere dine indlæg.)
Vi taler lidt forbi hinanden her. Jer er enig i at det ville være rart at der kom noget (velfunderet) info op omkring forbindelsen mellem Kongeriget Danmark og Danmark (kald det blot Rigsdelen). Taler man om Kongeriget Danmarks territorie, bruges formelt betegnelserne Det Danske Rige (mere gammeldags Danmarks Rige som nævnt i grundloven af 1953), ikke bare "Danmark". Når Danmark nævnes menes Rigsdelen Danmark. Derfor skal denne artikel handle om Rigsdelen Danmark.
Danmarks officielle navn er Kongeriget Danmark. Ligesom Sveriges officielle navn er Kongeriget Sverige eller Finland og Republikken Finland osv. Det er kun uformelt og i daglig tale, at "Danmark" bruges om rigsdelen Danmark. Jeg fastholder, at denne side tydeligvis, som tidligere angivet, omhandler den danske stat, og siden bør benytte sig af Wikipedias normale navneangivelse for landesider.--Kisualk (diskussion) 30. jan 2017, 15:07 (CET)
Spørgsmålet er nu om Rigsdelen Danmark kan betegnes som et land? Og om hvorvidt Det Danske Rige kan betegnes som et land? Det sidste er ikke tilfældet (det er et rige). Det første er så vidt jeg er orienteret tilfældet. Men alt dette her skriger på flere solide kilder alt i alt. Jeg synes det er her vi må lægge vores indsats: Finde frem til solide kilder som vi kan bygge artiklerne ud fra. Der er ikke meget fremskridt ved at diskutere frem og tilbage her, så længe vi ikke har solide kilder på det som det hele egentligt handler om. Jeg mener, når alt kommer til alt, handler det jo ikke om vores meninger og holdninger, men om hvad er fakta egentligt. Og emnet her er ikke helt nemt. RhinoMind (diskussion) 30. jan 2017, 03:46 (CET)
Land kan betyde flere ting. Stat eller et område f.eks. Formelt set er landet Danmark en uafhængig stat. Rigsdelen Danmark er et geografisk område i landet Danmark. Men "Danmark" og "landet Danmark" bruges tit i daglige tale (hvilket formelt set forkert) om rigsdelen Danmark. Mht. kilder burde vi måske skrive til statsministeriet og få et officielt svar eller en henvisning. Det er dog at vende problemstillingen på hovedet idet, Danmarks officielle navn har i ca. 1000 år været Kongeriget Danmark så, hvis man mener, det er blevet ændret (det er jeg ikke bekendt med), burde man præsenterer en kilde til en offentlig meddelelse om dette.--Kisualk (diskussion) 30. jan 2017, 15:07 (CET)

Riget eller staten hedder Kongeriget Danmark og består af landene Danmark, Færøerne og Grønland. Mere kompliceret er det ikke. Rmir2 (diskussion) 30. jan 2017, 08:29 (CET)

Kongeriget Danmark er landet Danmarks officielle navn, se evt. her https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states. Problemet er navnet Danmark lige så tit bruges om rigsdelen Danmark (Danmark uden Grønland og Færøerne), hvilket giver anledning til en del forvirring. --Kisualk (diskussion) 30. jan 2017, 15:07 (CET)