Jens Christian Skou

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Jens C. Skou)
Gå til: navigation, søg
Jens Christian Skou
Skou2008.jpg
Jens Christian Skou arbejder ved Aarhus Universitet i 2008.
Forograf: Lars Kruse
Personlig information
Født 8. oktober 1918 (99 år)
Lemvig, Danmark Danmark
Nationalitet Dansk
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Københavns Universitet
Aarhus Universitet
Forsknings­område Fysiologi
Kendt for Opdagelsen af natriumpumpen
Nomineringer og priser
Nobelpris Nobel prize medal.svg  Kemi 1997
Nobel prize medal.svg Nobelprisen i kemi
1997

Jens Christian Skou (født 8. oktober 1918 i Lemvig) er en dansk fysiolog og cand. med. fra Københavns Universitet. Han tog 1945 den medicinske doktorgrad ved Aarhus Universitet, hvor han 1963 blev professor i fysiologi; han var 1978-88 professor i biofysik ved samme universitet. Har især arbejdet med cellemembraners evne til at transportere stoffer ind og ud af cellen. Han offentliggjorde i 1957 sin første artikel om natrium-kalium-pumpen (Na+,K+-ATPase) og fik 1997 Nobelprisen i kemi for opdagelsen af den, og er dermed den seneste dansker til at modtage en Nobelpris. Han er medlem af Videnskabernes Selskab, æresdoktor ved Københavns Universitet (1986). Han har skrevet selvbiografien: "Om heldige valg - eller hvad frøer, krabber og hajer også kan bruges til". Jens Chr. Skou. Aarhus Universitetsforlag 2013, 377 sider.

Forskning[redigér | redigér wikikode]

ATP (adenosintrifosfat) fungerer som energitransportør hos alle levede organismer fra bakterier og svampe til planter og dyr og mennesker. ATP fanger den kemiske energi, som frembringes ved forbrænding af føde, og overfører den til reaktioner, som kræver tilførsel af energi. ATP er opbygget af nukleosiden adenosin forbundet til tre fosfatgrupper på række. Vid afspaltning af den yderste fosfatgruppe dannes adenosindifosfat (ADP) samtidig, som den frigjorte energi kan bruges ved andre reaktioner.

Allerede i 1920'erne var det kendt, at ionsammansætningen i levende celler er anderledes end i omgivelserne. Inden i cellerne er natriumkoncentrationen lavere og kaliumkoncentrationen højere end i væsken uden for. Gennem arbejder af englænderne Richard Keynes og Alan Lloyd Hodgkin (Hodgkin fik Nobelprisen i medicin i 1963) i begyndelsen af 1950'erne blev det kendt, at ved en nervestimulation strømmer natriumioner ind i nervecellen. Forskellen i koncentration genskabes ved, at natrium på ny transporteres ud. At denne transport krævede ATP var sandsynligt, eftersom man kunne hæmme den i den levende celle ved at hæmme ATP-dannelsen.

Med dette som udgangspunkt begyndte Jens C. Skou at søge efter et ATP-nedbrydende enzym i nervemembranen, som kunne forbindes med iontransport, og i 1957 offentliggjorde han den første artikel om, et ATPas, som aktiveres af natrium- og kaliumioner (Na+, K+-ATPas). Han var den første, som beskrev et enzym, som kan give en rettet (vektoriel) transport af substanser over en cellemembran, en fundamental egenskab hos enhver levende celle. Senere har man påvist adskillige enzymer med principielt tilsvarende evne.

Forskningspolitisk engagement[redigér | redigér wikikode]

Jens C. Skou har offentligt rettet markant kritik mod nutidens topstyring i forskningen og samfundets fokus på praktisk og økonomisk relevant forskning, som han ser som en trussel mod grundforskning af den slags han selv har bedrevet[1].

Forfatterskab[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]