Marcus Velleius Paterculus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Marcus Velleius Paterculus
Romerriget
Født 19 f.v.t. Rediger på Wikidata
Mirabella Eclano Rediger på Wikidata
Død 31 Rediger på Wikidata
Børn Gaius Velleius Paterculus,
Lucius Velleius Paterculus Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Historiker, skribent, militærperson Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

(Marcus) Velleius Paterculus (ca. 19 f.Kr. – c. 31 e.Kr.) var en romersk historiker også kendt som Velleius. Selv om Priscian (omkring 500) angav hans fornavn (praenomen) som "Marcus", identificerer nogle nutidige historikere ham med Gaius Velleius Paterculus, hvis navn er fundet på en nordafrikansk milepæl (C.I.L. VIII.10, 311).

Liv[redigér | redigér wikikode]

Paterculus blev født ind I en aristokratisk familie fra Campania i det sydlige Italien og gik ind i hæren i en tidlig alder. Han gjorde tjeneste som militærtribun i Thrakien i det makedonske Grækenland og i østen. I år 2 e.Kr. var han tilstede ved mødet ved Eufrat mellem Gaius Cæsar, Augustus barnebarn, og partherners konge Fraates. Som legatus og præfekt i kavaleriet tjente han otte år (fra år fra 4 e.Kr.) i Tyskland og Pannonien under Tiberius. I år 8 e.Kr. blev han hædret med kvæstor og med sin bror som prætor i år 15 e.Kr.. Han var i live år 30 e.Kr., for consulembedet under Marcus Vinicius har mange referencer til ham i dette år. Det er uvist, men sandsynligt at han blev henrettet i år 31 e.Kr. som en ven af Lucius Aelius Sejanus, som han roser.

Værk[redigér | redigér wikikode]

Historia romana, 1600

Velleius Paterculus historie er et værk i to bøger, hvoraf kun den anden bog er bevaret i fuldstændighed. Af første bog er kun 18 kapitler bevaret. Værket er dediceret til hans protektor consulen Marcus Vinicius (consul år 30 e.Kr.), men er snarere en dedikation til kejser Tiberius, som han fremstiller i meget rosende vendinger. Bøgerne dækker perioden fra grækernes udvandring efter Den trojanske krig til kejserinde Livias død år 14 e.Kr.. Den første bog omhandler perioden op til Karthagos ødelæggelse (146 f.Kr.), men er mangelfuldt bevaret og begyndelsen af bogen kendes ikke. Den senere historie specielt perioden efter Caesars død (44 f.Kr.) til Augustus død (14 e.Kr.) er behandlet meget dybere end den tidlige historie. Kort omtale er med om oldgræsk og romersk litteratur, men uden at nævne Plautus, Horats eller Properts.

Velleius Paterculus viser ingen rigtig historisk indsigt, men er generel troværdig i sin fremstilling af faktuelle begivenheder. Grundet sin ikke-vaklende opbakning til kejserhuset, er han snarere hofannalist end historiker. Hans kronologi er upræcis. Han er ubændig i sin ros og hyldest til kejserne Cæsar, Augustus og i særdeleshed Tiberius. Hans gentagelser, redundante passager og sjusk i formuleringerne kan til dels skyldes den hast med hvilken han skriver bøgerne. Det kommer også med gentagne gange. Den overdrevne retorik med hyperbel, antiteser og epigrammer placerer ham i den klassiske latinske sølvalder, af hvilke han selv er det første eksempel.

Han havde til hensigt at skrive en mere fyldestgørende historie om den senere periode med borgerkrigen mellem Cæsar og Pompejus og Tiberius' krige; men der er ingen tegn på, at han fik det gjort. Hans hovedautoriteter var Cato den Ældre Origines samt Quintus Hortensius, Pompejus Trogus, Cornelius Nepos og Livius annales.

Velleius Paterculus var kun lidet kendt i antikken. Marcus Annaeus Lucanus synes at have læst ham, og han synes at være forbillede for Sulpicius Severus.

Tekster[redigér | redigér wikikode]

Editio princeps af Velleius Paterculus bøger er bevaret i et enkelt dårligt afskrevet og ødelagt manuskript fundet af Beatus Rhenanus i 1515 i Murbach Kloster i Alsace. Det er gået tabt igen. Der er udgivet udgaver af en række store humaniser, Justus Lipsius (1547-1606), Jan Gruter (1560-1627), Nikolaes Heinsius den ældre (1620-1681), Pieter Burmann den ældre (1668-1741).

Velleius Paterculus er kun oversat til dansk af den tidligere reaktor på Herlufsholm Adam Winding Broson, der i 1804 udgav Det Overblevne af C. Velleius Paterculus’s Romerske Historie trykt med gotisk skrift. Til engelsk er den oversat i en udgave fra 1978: Velleius Paterculus, Historiarum Libri Duo, ed. William S. Watt, 2nd ed.; Bibliotheca scriptorum Graecorum et Romanorum Teubneriana (Stuttgart: Saur, 1978; ISBN 3-598-71873-X) og i Loeb Classical Library, Harvards serie af klassiske græske og romerske tekster: Velleius Paterculus, Compendium of Roman History, trans. F. W. Shipley; Loeb Classical Library 152 (Harvard University Press, 1924; ISBN 0-674-99168-0.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]