Anglere

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Angler (kvæg).
Anglernes stammeområde omkring 100 e. Kr. (blåtonet)

Anglerne (opkaldt ifg. Saxo efter Humbles Søn Angel) er et folkeslag fra Angel i Slesvig-Holsten der ligger mellem Flensborg Fjord i nord og Slesvig fjord Slien i syd. Anglernes centrale kultsted synes at have været Torsbjerg Mose ved Sønder Brarup. Grænsen i nord mod Over Jerstal-kredsens autonome småstammer og mod det jyske kulturområde (den jyske sydgruppe) blev formentlig markeret af grænsenvolden Olgerdiget ved Tinglev. Landsbyen Bornsten ved Egernførde har formentlig været et angelsk kongesæde.

En del af anglerne udvandrede allerede omkring 200 sammen med varinerne fra det vestlige Mecklenburg til det nuværende Thüringen. De såkaldte engel-landsbyer (Feldengel, Kirchengel, Holzengel og Westerengel) i det nordlige Thüringen minder endnu i dag om anglernes tilstedeværelse i Thüringen. Anglerne nævnes også i den thüringske landskabslov fra omkring 800 (Lex Angliorum et Werinorum hoc est Thuringorum).

Af større betydning er dog udvandringen mellem cirka 200 og 400 til det centrale og nordlige England og East Anglia. Denne migration førte til at deres nye hjemland blev opkaldt efter dem, og herfra stammer navnet England. Et af den moderne verdens hovedsprog har altså sit navn fra Angler og Angel. De fik i det nye land selskab af jyder og saksere. I begyndelsen var der krig mellem anglere og saksere, som ikke kunne udstå synet af den anden. Senere fandt de dog sammen. Britannien havde indtil da været en romersk provins, men den var blevet opgivet som følge af romernes vanskeligheder med at holde sammen på riget i folkevandringstiden. Anglerne og sakserne blev egentlig tilkaldt som lejesoldater i de konflikter, der udspillede sig mellem de keltiske stammer efter romernes rømning, men de satte sig efterfølgende fast i landet og fortrængte kelterne til Wales og Cornwall. Anglernes område blev mellem 300 og 500 underlagt danerne.

Befolkningen i nutidens Angel betegnes som angelboerne. De taler enten tysk eller dansk som modersmål.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Per Ethelberg: "Anglerriget storhed og fald" (Skalk 2017 Nr. 3; s. 15-27)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Dansk Stub
Denne artikel om Danmarks historie er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Historie