Ndebele

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Matabelerne er en gren af zuluerne som delte sig fra Shaka tidligt i 1820'erne under lederskabet til Mzilikazi, en tidligere general i Shakas armé. De er nu almindeligvis kendt som ndebele eller amandebele. De kalder seg selv amahlabezulu som betyder "stikkere af zulu". Dette navn stammer fra deres voldelige deling fra zuluerne.

I senere år har befolkning af ndebele i Zimbabwe sunket på grund af gukurahundi, et folkemord som blev udført af regeringen i Zimbabwe på ndebelene og sekundært på grund af migration til andre lande, særligt Sydafrika på leding efter job og som en effekt af gukurahundi og den økonomiske krise som har grebet Zimbabwe siden 2000.

Mange mennesker som for tiden identificerer sig som ndebeler er faktisk af shona-oprindelse, ncuber, moyoer og mange andre. Kalanga, venda, nambia og tonga er forskellige grupper som har egen identitet. Før 1650 var matabele-regionen centrum for folk som generelt blev kaldt rozvi af moyo-klanen med deres administrative center ved Khami (Zhame). De fleste af disse folk blev absorberet i det som bliver kaldt matabele.

Se også[redigér | redigér wikikode]