Selere

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
De baltiske stammer omkring år 1200

Selerne (litauisk: sėliai, lettisk: sēļi, engelsk: Selonians) var en baltisk stamme, som levede i det der i dag er den østlige del af Letland, syd for floden Daugava og det nordøstlige Litauen, blandt andet kommunerne Rokiškis, Kupiškis, Biržai og Zarasai i Litauen, området kaldes i dag Sēlija.

Efter Storfyrstendømmet Litauen var etableret underlagde fyrstendømmet de mindre stammer, herunder selerne, som blev assimileret i de følgende århundrede, og mistede deres sprog, som døde ud.

Befolket område[redigér | rediger kildetekst]

Selerne beboede indtil 1400-tallet i det sydøstlige Letland, og det nordøstlige Litauen på Daugavas venstre bred syd for Aizkraukle, i de nuværende Jēkabpils og Daugavpils distrikter. Det er dog også kendt at selere var bosat i Riga. I første halvdel af det første årtusinde boede selerne formentlig i Livland i det østlige Letland, på højre bred af Daugava, men i 5-600 tallet blev de gradvist assimileret af letgallerne.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

LetlandSpire
Denne artikel relateret til Letland er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump
Litauens våbenskjoldSpire
Denne artikel om Litauens historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Historie