Hazara

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hazara, 1879–1880
Hesaarernes levesteder er vist med mørkegrønt

Hazara (persisk: هزاره) ether et persisktalende folk, som primært bor i den centrale Hazarajat region i Afghanistan. Hazarerne udgør cirka 9% af Afghanistans befolkning og er dermed omtrænt den tredjestørste etniske folkegruppe i landet[1], selvom data om landets etniske sammensætning er usikker.[2] Der findes også betydelige grupper i Quetta i Pakistan samt Iran.

Etymologi[redigér | rediger kildetekst]

Ordet Hazara stammer mest sandsynligt fra ordet tusindpersisk: هزار - hazār.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Hazarafolkets oprindelse er uklar. Det er tydeligt, at Hazarafolket har en historisk tilknytning til det mongolske folk såvel som det tyrkiske.

Første gang, hazaraer er nævnt, var hos Babur i det tidlige 16. århundrede og senere af historikerne Shah Abbas fra Safavid-dynastiet. Det er oplyst, at de konverterede til shia-islam i det 16. århundrede og begyndelsen af det 17. under Safavid-perioden.

Før 1893 udgjorde Hazarafolket lidt over 67 % af hele befolkningen, men efter et folkemord, som blev startet af Abdur Rahman Khan, blev over 60 % af hazarafolket massakreret.[3]

Sprog[redigér | rediger kildetekst]

Hazaraere, som lever på landet, taler Hazaragi, en østlig dialekt af det persiske sprog, men med mange mongolske låneord.

Mange af de urbane hazaraere, som bor i større byer som Kabul og Mazari Sharif, taler ikke mere hazaragi, men en mere udtalt persisk dialekt.

Til for nylig, var der nogle få hazaraer nær Herat, som endnu talte det mongolske sprog.

Religion[redigér | rediger kildetekst]

Den blåe Moské, som er den største shia-muslimske moské i Afghanistan.

Hazaraere er overvejende shia-muslimer. De fleste er fra Tolver-sekten, og nogen er fra Ismaili. Eftersom den største del af afghanerne praktiserer sunni-islam, kan dette være en af årsagerne til, at hazaraere bliver diskrimineret. Hazaraere konverterede muligvis fra sunni-islam under Ilkhanatet-herskeren Oljeitu (1304-1316) eller i den første fjerdedel af det 16. århundrede i de tidlige dage af Safavid-dynastiet. Ikke desto mindre er det et faktum, at en minoritet er sunni-muslimer. Sunni-hazarere er blevet tilknyttet ikke-hazara stammer, mens de, som praktiserer ismaili, altid har været adskilte fra resten af hazaraerne på grund af deres religiøse tro og politiske standpunkter.

Mange hazaraer er kristne, og de fleste kristne fra Afghanistan er hazaraer.  Hazara-kristne er for det meste konvertitter fra islam, men mange var altid kristne.[4][5][6]

Hazara stammer[redigér | rediger kildetekst]

Hazarafolket har altid været opdelt i forskellige stammer. Daizangi er den største stamme og repræsenterer 57.2% af hele Hazara-befolkningen.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Danmark i Afghanistan"-siden fra Udenrigsministeriet [1] Arkiveret 6. september 2021 hos Wayback Machine
  2. ^ "Afghanistan". The World Factbook. cia.gov. Hentet 6. september 2021.
  3. ^ "Diaries of Kandahar (1884–1905)". Hazara.net. Hentet 2012-10-21.
  4. ^ Casper, Jayson. "Dari TV Host: Afghanistan Will Now See 'Pure Christianity'". News & Reporting.
  5. ^ "Afghan Christians among those at risk as Taliban advance » SAT-7 UK". 2. august 2021.
  6. ^ Garrison, V. David. "Global Peoples Profiles:: Hazara of Afghanistan and Deccanis of India". www.missionfrontiers.org.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

FolkeslagSpire
Denne artikel om folkeslag eller etnografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.