Forskel mellem versioner af "Crossdressing"

Spring til navigation Spring til søgning
37 bytes tilføjet ,  for 4 måneder siden
m
tilføjet link
m (tilføjer Kategori:Beklædning)
m (tilføjet link)
 
Indenfor opera er der flere eksempler, hvor mandlige roller spilles af kvinder, typisk [[mezzosopran]]er men undertiden også sopraner. Årsagen er især, at nogle historier involverer drenge, men at den egentlige optræden kræver en voksens stemmekraft og erfaring, hvilket gør kvinder bedre egnede end rigtige drenge. Klassiske eksempler tæller rollerne som Cherubino i ''[[Figaros bryllup]]'', Siebel i ''[[Faust]]'' og Hänsel i ''[[Hänsel und Gretel]]''. I andre tilfælde har det handlet om, at en voksen skulle virke underjordisk som [[Orfeus]] i ''[[Orfeo ed Euridice]]'' eller umandlig som prins Idamante i ''[[Idomeneo]]''. Crossdressing som del af historien er til gengæld sjældent men forekommer dog i [[Ludwig van Beethoven]]s eneste opera, ''[[Fidelio]]'', hvor en kvinde forklæder sig som en ung mand for at redde sin mand fra fængsel.
 
Bliver vi på scenen, finder vi flere eksempler på figurer der crossdresser som i [[Brandon Thomas]] komedie ''[[Charles Tante (skuespil)|Charles Tante]]'' fra 1892, hvor en student må udgive sig for at være en vens tante, da den rigtige lader vente på sig. Den blev så stor en succes, at alene førsteudgaven blev opført 1.466 gange over fire år og senere blev filmatiseret flere gange, blandt andet i [[Charles' tante|en dansk udgave]] fra 1959. Et nyere eksempel er [[Richard O'Brien]]s musical ''[[The Rocky Horror Show]]'' fra 1973, hvor den gale transvestit og videnskabsmand Dr. Frank 'n' Furter har skabt en muskelmand, en historie der blev filmatiseret i 1975 som ''[[The Rocky Horror Picture Show]]''. Endnu et eksempel er ''[[Hedwig and the Angry Inch]]'' fra 1998 om en transkønnet østtysker, der efter et mislykket ægteskab ender som leder af et rockband, en historie der blev [[Hedwig and the Angry Inch (film)|filmatiseret i 2001]].
 
Skuespillere, der crossdresser for sjov eller for alvor, er der også en række eksempler på. I slutningen af 1800-tallet gjorde den engelske kvinde Matilda Alice Powles for eksempel karriere som drag king under navnet [[Vesta Tilley]] og blev en af den tids bedst betalte. Et århundrede senere hører det til de faste indslag hos den danske komiske kvartet [[Ørkenens Sønner]], at medlemmerne crossdresser i visse sketchs, for eksempel [[Niels Olsen (skuespiller)|Niels Olsen]] som junglekvinden Ana Conda eller [[Henrik Koefoed]] som [[Cleopatra]]. Og indimellem er der stykker, hvor det nærmest er fast praksis, at en bestemt rolle spilles af en skuespiller af det modsatte køn. I ''[[Clue The Musical]]'' spilles Mrs. White således normalt af en mand, mens det i ''[[Peter Pan]]'' som regel er en kvinde, der spiller titelrollen.
57.545

redigeringer

Navigationsmenu