Sønder Brarup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Sønder Brarup
Sønderbrarup kirke
Sønderbrarup kirke
Våben Beliggenhed
Coat of arms of Sønder Brarup
Sønder Brarup (Tyskland)
Sønder Brarup
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Slesvig-Holsten
Kreis Schleswig-Flensburg
Amt Sønder Brarup
Borgmester Friedrich Bennetreu (CDU)
Statistiske data
Areal 8,1 km²
Højde 28 m
Indbyggere 3.854  (31/12/2006)
 - Tæthed 476 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade SL
Postnr. 24392
Tlf.-forvalg 04641
Hjemmeside www.suederbrarup.de
Beliggenhed af kommune Sønder Brarup i Landkreis Schleswig-Flensburg
Map

Koordinater: 54°38′21″N 9°46′23″E / 54.63917°N 9.77306°Ø / 54.63917; 9.77306

Sønder Brarup (dansk) eller Süderbrarup (tysk) er beligende cirka 10 km sydvest for Kappel i det sydøstlige Angel. Kommunen med cirka 3.800 indbyggere hører til Sønder Brarup Sogn (Slis Herred) i Slesvig-Flensborg kreds i delstaten Slesvig-Holsten. Til kommunen hører landsbyer og bebyggelser Sønderbrarupholm (Süderbrarupholm), Sønderbrarupmark (Süderbrarupfeld), Roy (Süderbraruproy), Løjtgade (Loitstraße), Plejstrup (Pleistrup) og Vinkelholm[1] (Winkelholm).

Byen i Slis Herred nævnes første gang i 1231 som Syndräbrathorp. Brarup betyder By ved skråning. Fundene i Thorsbjerg Mose i byens nordlige udkant vidner derimod om, at her har været mennesker allerede i jernalderen. Den forhenværende skovmose havde dengang stor betydning som helligt sted for Angels befolkning. De ofrede her våben, tøj, smykker og mønter til de nordiske guder. Fundene kan i dag ses på Gottorp Slot i Slesvig By og på Nationalmuseet i København. Sønder Brarup har også en del gravhøje fra bronzealderen. Den cirka 3 meter høje gravhøj Kummerhy er omgivet af en stenkreds, har et lille stenkammer og blev udvidet i vikingetiden. Øst for mosen og gravhøjen ligger en gammel helligkilde. Cirka 500 meter nord for byen omkring Oksbækken befinder sig det cirka 30 ha store naturreservat Os.

Til minde om byens tradition som handelssted afholdes hvert år Brarupmarkt (på dansk Brarupmarkedet). Brarupmarkedet har fundet sted siden 1593. Markedet foregår hvert år i den sidste weekend i juli og har imidlertid udviklet sig til en større folkefest. Markedet er nu en af de største tivolier i Slesvig-Holsten.

Byen råder både over en tysk og en dansk fællesskole. Sønder Brarup danske skole er en af de større danske skoler i Sydslesvig. I byen findes også en dansk menighed, hvis nye trækirke blev indviet december 2002.

Landevejen B 201 forbinder byen med Slesvig by og motorvejen A 7, som fortsætter nord for den dansk-tyske grænse som Sønderjyske Motorvej. Togene til Kiel og Flensborg kører i timetakt. På amtsbanens forhenværende 15 km lange strækning mellem Sønder Brarup og Kappel kører nu den angelske museumsbane.

Billeder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Jens Lampe: Tønder Seminarie-Stat: fortegnelse over laerere og dimittender fra Tønder seminarium 1788-1963, 1963, side 60