De Gyldne Laurbær

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

De Gyldne Laurbær (eller Boghandlernes Gyldne Laurbær) er en dansk litterær pris. Hvert år i starten af januar udsendes der stemmeseddel til samtlige Danmarks boghandlere, og i slutningen af januar optælles de indkomne stemmer.

Der stemmes efter disse præmisser: ”Giv din stemme til en nulevende dansk forfatter, der i år har udsendt en skønlitterær bog, som efter din bedømmelse vil vinde en plads i litteraturen, og som fortjener al den påskønnelse og opmuntring, som vi boghandlere og medhjælpere gennem denne manifestation kan bidrage til. Prisen kan kun vindes én gang, og der kan således ikke stemmes på tidligere vindere”.

Den forfatter, der får flest stemmer - efter de gældende præmisser - vinder  De Gyldne Laurbær for det netop overståede kalenderår.

Selve laurbærkransningen finder sted ved en fest i marts / april måned, hvor laureatens forlag og foreningen er værter. Ved festen modtager laureaten de synlige beviser på sin hæder: En laurbærkrans, et diplom og et boggavekort på kr. 2.500,-

Dagen hvor optællingen foregår kulminerer med at forfatteren overraskes med det glade budskab af formanden for "De Gyldne Laurbær" og et talstærkt pressekorps.

Ved den traditionsrige fest holdes der et antal faste taler; en festtale ved en kulturpersonlighed, tale og laurbærkransning ved foreningens formand, laureatens takketale, tale ved laureatens forlægger og en boghandler holder tale på vegne af alle landets boghandlere.

Vindere[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Christensen, Kasper Madsbøll (31. januar 2018), Leonora Christina Skov får De Gyldne Laurbær, DR. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]