Fjölsvinnsmál

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Svipdag og Menglød.

Fjölsvinnsmál eller Fjølsvids tale er den anden af to norrøne digte, der er udgivet sammen under titlen Svipdagsmál. Det andet digt er Grógaldr, og de er bevaret sammen i adskillige manuskripter fra 1600-tallet.

Der findes mindste tre manuskripter, hvor digtene optræder i omvendt rækkefølge, og hvor et tredje digt er indsat imellem de to med titlen Hyndluljóð.[1]

I lang tid kendte man ikke forbindelsen mellem de to digte, men i 1854 påviste Svend Grundtvig en forbindelse mellem den historie, der blev fortalt i Gróagaldr og den første del af den middelalderlige skandinaviske ballade Ungen Sveidal/Herr Svedendal/Hertig Silfverdal (TSB A 45, DgF 70, SMB 18, NMB 22[2]). I 1856 bemærkede Sophus Bugge, at den sidste del af balladen stemmer overens med Fjölsvinnsmál. Bugge skrev om dette i Forhandlinger i Videnskabs-Selskabet i Christiania 1860, og kaldte de to digte Svipdagsmál. Efterfølgende forskere har også brugt denne titel.[3]

I det første digt indhenter Svipdag assistance fra sin afdøde mor Groa, der var en vølve. Hun skulle hjælpe ham med at fuldende en opgave, han blev stillet af sin onde stedmor.

Ved begyndelsen af Fjölsvinnsmál er Svipdag ankommet til en borg på toppen af et bjerg. Der møder han vagtmanden Fjølsvid - i virkeligheden Odin i forklædning - der først beder ham forsvinde, men siden indleder en samtale, hvorunder han spørger Svipdag til hans navn, som han dog først senere vil opgive. Dernæst følger en længere række af spørgsmål frem og tilbage mellem de to,[4] hvorigennem Svipdag finder ud af, at Menglød er i den borg, som Fjølsvid vogter. Han opdager også, at kun én kan få adgang til borgen, nemlig han selv. Da giver Svipdag sit navn til kende, borgportene åbnes, og Menglød tager imod ham.

Digtet er det yngste blandt indholdet i den Ældre Edda. Ikke desto mindre er dets mening kryptisk, og visse vers er ufuldendte.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ McKinnell, John; Meeting the Other in Old Norse Myth and Legend, D.S. Brewer, 2005, p. 202.
  2. ^ Jonsson, Bengt R.; Solheim, Svale; Danielson, Eva, red. (1978). The types of the Scandinavian medieval ballad (2nd udgave). Oslo: Universitetsforlaget. ISBN 82-00-09479-0.
  3. ^ Einar Ólafur Sveinsson: Svipdag's Long Journey, Hereditas, Folklore of Ireland Society, Dublin, 1975
  4. ^ Fjölsvinsmaal (Fibiger) – heimskringla.no

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]