Vølundkvadet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Vølunds smedje i midten. Niduds datter til venstre og hans døde søn skjult til højre for smedjen. Mellem pigen og smedjen ses Vølund i en ørneham på vej bort. – Billedsten fra Ardre, Gotland

Vølundkvadet (eller Völundarkviða) er et digt fra Den ældre Edda [1] baseret på germanske sagn om mestersmeden Vølund. Digtet beskriver tabt kærlighed og dybt savn, men også had og brutal hævn.

Det findes flere versioner af myten, men i Den ældre Edda finder vi følgende historie:

Smeden Vølund er søn af en finsk eller samisk konge, og han bor sammen med sine to brødre i Ulvedalene. Han bliver forladt af sin elskede Hervor og bliver siddende tilbage og smeder ringe mens han tænker på sin tabte kærlighed. En nat bliver han taget til fange af kong Nidud og ført ud på en holm. Den onde dronningen sørger for at Vølunds sener bliver skåret over ved knæet, så han ikke kan flygte. En armring som Vølund har smedet til sin kæreste, bliver taget fra ham og givet til kongedatteren Bodvild. Efter at Vølund har smedet kostbarheder for kong Nidud en tid, tager han hævn over kongen ved at dræbe hans to sønner og smede smukke skåle af deres hovedskaller. Han voldtager Bodvild og gør hende gravid. Dette fortæller Vølund hoverende til kong Nidud før han flygter fra stedet med et par vinger han har smedet sig.

Forskningstraditionen vedrørende Edda-digtningen har diskuteret hvorvidt Vølundkvadet hører hjemme blandt gude- eller heltedigtene[2]. Nyere forskning har placeret digtet blandt gudedigtene, da hovedpersonen er en alf og dermed anses at høre hjemme i gudeverdenen.

I historien om Vølund genkendes figuren Daidalos fra græsk mytologi – smeden som blev taget til fange af kongen på Kreta, men som efter en tids fangenskab fløj af gårde til frihed ved hjælp af selvlavede vinger. Mytologisk trækker denne figur også på figurerne Hefaistos og Vulkan.

Digtet er overleveret i det såkaldte Codex regius, "Den kongelige bog", som indtil 1971 befandt sig i København, men derefter i Island [3]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Hallberg, Peter (1982). Den norrøne digtning. Oversat fra svensk af Claus Lund. København: Gyldendal, 1982. Originaltitel: Den fornisländska poesien. DK5=81.51. ISBN 87-01-92142-8

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Den ældre Edda er et skrift med gude- og heltedigte af ukendte islandske forfattere, fra tiden mellem år 800 og år 1200. Den ældre Edda omtales også som: Den Poetiske Edda, Sæmunds Edda, Codex regius, Nordens Gudekvad & Snorris Eddasagn. Se Netspirit: Den ældre og yngre Edda — Edda: "lære om digtekunsten", "skjaldegave" – andre forslag er: "bogen fra Oddi" eller "oldemoder", Hallberg, side 16
  2. ^ Fx Hallberg, side 36 og 64
  3. ^ "Udlevering af håndskrifter til Island" : "... Disse bestemmelser blev først stadfæstet ved en traktat i 1971, og umiddelbart efter traktaten blev de to første håndskrifter, Codex regius og Flatøbogen, sejlet til Reykjavik med fregatten Vædderen og overrakt ved højtidelig ceremoni. ..."

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Nordisk mytologiStub
Denne artikel om nordisk religion og mytologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.