Portal:Sport/Månedens artikel/Arkiv2010

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Månedens artikel 2010[redigér wikikode]

December

Martin Petrov i en kamp for Manchester City, 2009

Martin Petrov (født 15. januar 1979 i Vratsa, Bulgarien) er en bulgarsk fodboldspiller, der spiller som kantspiller hos den engelske Premier League-klub Bolton Wanderers og for Bulgariens landshold. Han blev kåret til Årets fodboldspiller i Bulgarien i 2006.

Efter at have spillet for en lokal klub fik Petrov i 1996 kontrakt med den bulgarske storklub CSKA Sofia, med hvilken han blandt andet vandt The Double i 1997. Hans første udlandsophold kom hos schweiziske Servette FC, inden turen gik til VfL Wolfsburg]] i Tyskland. Her spillede Petrov 116 kampe og scorede 28 mål. Efter to sæsoner i Atlético Madrid kom han i 2007 til engelske Manchester City FC, hvor han opnåede god succes, indtil Citys nye arabiske ejere pumpede massive penge i klubben, der så fik mulighed for at købe endnu større navne. I sommeren 2010 skiftede han så til sin nuværende klub, Bolton.

Martin Petrov debuterede for Bulgarien i 1999 i en kamp mod England, hvor han dog efter blot otte minutter blev udvist. Siden har han haft en stor landsholdskarriere med 82 kampe og scoret 18 mål. Han var med til EM-slutrunden i Portugal 2004, hvor han scorede Bulgariens enlige mål, der ikke rakte til kvalifikation fra gruppespillet.

Læs hele artiklen

November

Serena Williams vandt Wimbledon-titlen 2010 i damesingle

Wimbledon Championships 2010 var en tennisturnering, der blev spillet udendørs på græsbaner. Det var den 124. udgave af Wimbledon Championships og den tredje Grand Slam-turnering i 2010. Den blev spillet på The All England Lawn Tennis & Croquet Club i London, England i perioden 21. juni - 4. juli 2010. Serena Williams var forsvarende mester i damesingle, mens Roger Federer var det i herresingle.

Caroline Wozniacki repræsenterede de danske farver i seniorturneringerne, og hun var seedet treer i damesingle. Hun kunne dog ikke helt leve op til seedningen, da hun blev slået i ottendedelsfinalen af Petra Kvitová. Hun deltog også i damedouble sammen med inderen Sania Mirza, og parret blev slået ud i anden runde.

I singlerækkerne genvandt Serena Williams sin titel i damesingle med sejr i to sæt over Vera Zvonarjova, mens den andenseedede Rafael Nadal vandt herresinglefinalen i tre sæt over Tomáš Berdych.

Læs hele artiklen

Oktober

Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
AC Horsens' hjemmedragt

AC Horsens er kort for Alliance Club Horsens, der er en dansk fodboldklub med base i den nordlige ende af Horsens. Klubben blev grundlagt 1. januar 1994 for at samle fodboldeliten fra en række klubber i byen. Klubben omfatter på seniorplan et divisionshold, der afvikler sine hjemmekampe på CASA Arena Horsens, et hold i reserveholdsturneringen, tidligere i Danmarksserien samt en række ungdomshold. Organisationen omfatter endvidere en fodboldskole (drevet sammen med Sports College Horsens). AC Horsens' førstehold spiller i Superligaen i sæsonen 2010-11.

Ved klubbens etablering i 1994 overtog den divisionslicensen fra Horsens fS, der var rykket op i den daværende Kvalifikationsrækken (næstbedste række). Her forblev klubben til sommeren 1995, hvor det blev til nedrykning og en plads i 2. division i de følgende sæsoner. I 1997 rykkede den op igen, og denne gang holdt klubben sig oppe. Efter otte sæsoner kronedes værket med oprykning til Superligaen. Her fik man fire sæsoner og en femteplads i 2007-08 som bedste resultat. Sæsonen efter blev det dog igen til nedrykning, men oprykningen kom igen efter blot en enkelt sæson. I pokalturneringen nåede klubben sit hidtil bedste resultat i 2004-05 med en semifinaleplads efter sejre over bl.a. AaB og AGF. I semifinalen blev det dog til et klart nederlag til FC Midtjylland.

Kent Nielsen var træner i AC Horsens i perioden 2002-09 og dermed ansvarlig for oprykningen til Superligaen og 5. pladsen. Blandt klubbens bærende kræfter de senere år har været målmand Søren Jochumsen og angriberen Niels Lodberg. Andre kendte spillere fra klubben er Brian Priske og Simon Kjær (sidstnævnte dog kun som helt ung).

Læs hele artiklen

September

Det spanske landshold, der blev verdensmestre (her i en udgave fra 2009, hvor ikke alle deltog i VM-slutrunden i 2010)

VM i fodbold 2010 var den 19. udgave af verdensmesterskabet i fodbold. Den fandt sted i Sydafrika i perioden 11. juni - 11. juli 2010 og blev vundet af Spanien, der vandt over Holland i finalen med 1-0, mens Tyskland vandt bronze. Turneringen var kulminationen på en kvalifikationsproces, som startede i august 2007 og involverede 204 af FIFAs medlemslande.

Denne VM-slutrunde var den første nogensinde, der fandt sted på det afrikanske kontinent. Lodtrækningen til slutrundens indledende gruppespil blev foretaget 4. december 2009 i Cape Town. Italien var de forsvarende mestre efter sejren over Frankrig i 2006.

Spanien var som regerende europamestre blandt favoritterne til VM-titlen, og trods nederlag i holdets første kamp (til Schweiz) lykkedes det for holdet at vinde VM-titlen for første gang. I en hårdt spillet finale med hele tretten gule kort blev Andrés Iniesta matchvinder i den forlængede spilletid.

Danmark havde kvalificeret sig til slutrunden som vinder af sin kvalifikationspulje, der også blandt andet omfattede Portugal og Sverige. Ved slutrunden var holdet placeret i Gruppe E sammen med Holland, Japan og Cameroun. Danmark blev nummer tre i gruppen og kvalificerede sig dermed ikke videre. Det blev blot til sejr over Cameroun, mens holdet tabte til Holland og Japan.

Læs hele artiklen

August

[[Fil:|120x160px|link={{{3}}}|Romário med VM-trofæet 1994]]

Romário (født Romário de Souza Faria 29. januar 1966) er en brasiliansk tidligere professionel fodboldspiller, der i 1990'erne blev regnet som en af verdens bedste. Han var som angriber med til at vinde VM i 1994 for Brasilien og blev samme år kåret som verdens bedste spiller, og ved FIFAs 100 årsjubilæum i 2004 blev han valgt ind blandt de 100 bedste i fodboldhistorien.

Romários havde en meget lang aktiv karriere. Fra han fik sin seniordebut i Vasco da Gama i 1981 til han definitivt sluttede i samme klub som 42-årig i 2008 spillede han 599 officielle klubkampe med 437 scorede mål samt 85 landskampe, hvor han scorede 71 mål. Han nåede at score 1000 mål i karrieren, men tallet er kontroversielt, og FIFA har officielt registreret 929 mål.

Han skiftede klub mange gange i sin karriere, men havde nok størst succes i sine to første klubber, Vasco da Gama og PSV Eindhoven. Derudover spillede han også to sæsoner i Barcelona, hvor han i den første blev ligatopscorer med 30 mål i 33 kampe. Her spillede han sammen med bl.a. Michael Laudrup og Hristo Stoichkov på et hold, der vandt La Liga.

Den sidste sæson i Vasco da Gama var han spillende træner, men med stoppet som spiller stoppede han også som træner for i stedet at koncentrere sig om at hjælpe det brasilianske forbund med forberedelserne til VM i 2014.

Læs hele artiklen

Juli

[[Fil:|120x160px|link={{{3}}}|Ronnie O'Sullivan ved snookerbordet]]

Ronnie O'Sullivan (født 5. december 1975) er en engelsk professionel billardspiller og tre gange verdensmester samt nummer et på ranglisten efter sæsonen 2009-10 i snooker. Han er nummer to på alletiders liste over flest indtjente præmiepenge med mere end 6 millioner £.

O'Sullivan blev født i Wordsley i West Midlands, og han begyndte tidligt at spille snooker. Allerede som 10-årig lavede han sit første 100-break, og som 15-årig sit første 147-break (maksimum). Han blev professionel som 16-årig og vandt derpå sine 38 første matcher, hvilket er rekord.

Han betragtes som et naturtalent, der er kendt for at spille ret hurtigt, og meget usædvanligt spiller han næsten lige godt med begge hænder. Han vandt VM-titlen i 2001, 2004 og 2008 og har derudover vundet 19 andre ranglisteturneringer, og han er fem år (2003, 2005, 2006, 2009, 2010) sluttet sæsonen på ranglistens førsteplads.

I tidens løb har O'Sullivan været indblandet i flere kontroversielle episoder. Han har således været obskøn ved en pressekonference og omtalt sportens ledelse i stærkt nedsættende vendinger, lige som han i et tilfælde har fysisk forulempet en official ved en turnering. Selv om nogle af sportens tilhængere ikke bryder sig om disse episoder og finder ham arrogant, har O'Sullivan altid været populær hos publikum for sit spektakulære spil og regnes ofte for at tilhøre sportens allerbedste spillere til alle tider.

Læs hele artiklen

Juni

Situation fra langrendsløb i Estland

Langrend er en vintersport, hvor det gælder om at tilbagelægge en distance på ski hurtigere end sine modstandere. I langrend bevæger udøverne sig (i modsætning til hvad alpinskisportsudøvere gør) både op, ned og ligeud.

Langrend betragtes som en af de af de mest komplette idrætsgrene der findes. Alle de store muskelgrupper i hele kroppen trænes og der stilles store krav til balance og koordination. Den konditionsgivende effekt er høj og i konkurrencelangrend, er der også minutter og sekunder at hente på korrekt smøring af ski og taktiske beslutninger.

Om sommeren trænes der i mange lande på rulleski, som har et bevægelsesmønster der ligner meget almindelig langrend.

Læs hele artiklen

Maj

Hanggliding i de østrigske alper ved Zell am See

Hanggliding er en form for svæveflyvning, hvor man bruger kroppens vægt til at styre med. Hanggliding er på dansk også kendt som drageflyvning.

Et dragefly er et vægtskiftestyret fly. Det vil sige, at piloten er ophængt i dragens tyngdepunkt. Ved at gribe fat i styrebøljen kan piloten flytte sin vægt frem, tilbage og til siderne - og dermed styre flyet. Dette skal ses som modsætning til et "almindeligt" fly, der er rorstyret, hvorved styringen foregår ved at man fysisk flytter rorklapper på vingerne og dermed ændrer vingernes aerodynamiske udformning.

I Danmark er sporten organiseret af Dansk Hanggliding og Paragliding Union, der af Statens Luftfartsvæsen har overtaget kontrollen med uddannelse af instruktører og nye piloter.

Læs hele artiklen

April

Situation fra en fodboldkamp: Den røde spiller lægger an til et skud på mål

Fodbold er en holdsport spillet af to hold med 11 spillere på hvert, som bruger en kugleformet bold. Spillet betragtes som den største sport i verden. Spillet spilles på en rektangulær bane af græs eller kunstgræs. Meningen med spillet er at score ved at få bolden ind i modstanderens mål. Målmændene er de eneste, der må røre bolden med hænderne eller armene for at løfte bolden. Resten af holdet bruger fødderne til at sparke bolden med. Det er også tilladt at bruge torsoen eller hovedet for at få fat i bolden i luften.

Det hold, der har scoret flest mål ved kampens afslutning efter to halvlege à 45 minutter, vinder kampen. Hvis stillingen er lige ved spillets afslutning, er kampen endt uafgjort. I konkurrencer, hvor der skal findes en vinder, fortsætter kampen i stedet med forlænget spilletid og/eller straffesparkskonkurrence.

Det moderne spil blev opfundet i England efter dannelsen af The Football Association, hvis regler fra 1863 definerede måden, som fodbold spilles på i dag. Fodbold styres internationalt af FIFA, der også er ansvarlig for gennemførelsen af den største fodboldkonkurrence, VM i fodbold, der afholdes hvert fjerde år.

Læs hele artiklen

Marts

Robert Enke

Robert Enke (24. august 1977 - 10. november 2009) var en tysk fodboldspiller, der ved sin død var førstmålmand for Hannover 96 i Bundesligaen.

Enke indledte sin karriere i hjembyen hos FC Carl Zeiss Jena, hvor han i sæsonen 1995-96 nåede på førsteholdet og debuterede i Bundesligaen mod Hannover 96 11. november 1995. Den følgende sommer skiftede han til Borussia Mönchengladbach, hvor han dog i de første par sæsoner spillede på U/23-holdet. Ved starten af sæsonen 1998-99 debuterede han på klubbens førstehold, og han gjorde det her så godt, at portugisiske S.L. Benfica fik øjnene op for ham og hentede ham efter sæsonafslutningen. Efter tre sæsoner her tog han yderligere et skridt op, idet han skrev kontrakt med FC Barcelona. Det toårige ophold her blev imidlertid en fiasko for Enke, der det meste af tiden var udlejet til andre klubber.

Derfor vendte han tilbage til hjemlandet i 2004, hvor han skrev kontrakt med Hannover 96. Dette blev Enkes sportsligt bedste periode, hvor han bl.a. blev valgt til Bundesligaens bedste målmand, og han opnåede desuden fem landskampe.

Trods denne succes var Robert Enke i sine sidste år ramt af depression, og han begik selvmord ved at kaste sig ud foran et tog.

Læs hele artiklen

Februar

Åbent vand-svømning i Københavns Havn

Åbent vand-svømning er svømning, der foregår i åbent vand. Med andre ord foregår det ikke i et bassin, men i havet, søer, floder, åer og lignende. Åbent vand-svømning foregår over hele verden, hvor vandet er rent nok til at der kan svømmes i det. I koldt vand benyttes ofte våddragt for at undgå hypotermi. Dette er dog ikke tilladt i følge FINAs regler om svømning i åbent vand. Så ved mesterskaber og lignende må der derfor kun bruges almindeligt svømmetøj, som ikke er isolerende.

Ved svømmearrangementer i åbent vand er distancerne oftest længere end ved konkurrencer i bassin. Det er almindeligt at se distancer på 1–10 km. Det er også populært at svømme på en bestemt geografisk lokalitet; det mest kendte eksempel er nok den ca. 34 km lange tur over Den Engelske Kanal.

Læs hele artiklen

Januar

Situation fra spring over hest under sommer-OL 1896. Atleten, Carl Schuhmann, opnåede ingen placering i konkurrencen.

Gymnastik under Sommer-OL 1896 bestod af otte konkurrencer, der alle var for mænd, og som blev afholdt på Panathinaiko Stadion i Athen i perioden 9.-11. april. 71 gymnaster fra otte lande deltog i gymnastikkonkurrencerne, deraf 52 fra Grækenland.

Disciplinerne var horisontal barre, bensving, ringkonkurrence, spring over hest, parallelle barrer og rebklatring som individuelle konkurrencer samt i de to barre-discipliner for hold. Tyskland og Grækenland dominerede konkurrencerne, idet tre af de individuelle discipliner samt begge holdkonkurrencerne blev vundet af tyskere, mens to af de øvrige discipliner blev vundet af grækere. Den sidste sejr gik til Louis Zutter fra Schweiz, der endvidere opnåede to andenpladser. Tyske Hermann Weingärtner opnåede ligeledes en sejr og to andenpladser samt endvidere en tredjeplads. Der var én dansk deltager i gymnastik, nemlig Viggo Jensen, der opnåede en fjerdeplads i rebklatring. Han deltog også i vægtløftning og skydning, hvor han opnåede en første-, en anden- og en tredjeplads.

Læs hele artiklen