Folkekirken: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Da der (jf. andet afsnit af indledningen) ikke er enighed om, hvorvidt folkekirken er en statskirke, er påstanden "Folkekirken er en statskirke" fjernet fra første sætning.
Omskriver indledningssætningen, så den nævner såvel det officielle navn som kirkens særlige tilknytning til staten uden at bruge ordet "statskirke", som falder visse for brystet. Opdaterer statistik. Visse mindre sproglige rettelser og wikificeringer.
Linje 1: Linje 1:
'''Folkekirken''' er det største [[kirke (trosretning)|kirkesamfund]] i [[Danmark]].
'''Den danske folkekirke''' (eller bare '''Folkekirken''') er en [[Lutheranisme|evangelisk-luthersk]] kirke, der som det største [[kirke (trosretning)|kirkesamfund]] i [[Danmark]] indtager en [[Danmarks Riges Grundlov|grundlovsfæstet]] særrolle i den danske stat.


1. januar 2019 var 74,7 pct. af befolkningen registreret som medlem af Folkekirken.<ref>[http://www.dst.dk/da/Statistik/nyt/NytHtml?cid=22780 Næsten 25.000 meldte sig ud af folkekirken i 2016 - Danmarks Statistik<!-- Bot genereret titel -->]</ref><ref name="KM_medlemstal">[http://www.km.dk/folkekirken/kirkestatistik/folkekirkens-medlemstal/ Kirkeministeriet: Folkekirkens medlemstal]</ref> Endvidere er et ikke opgjort antal danskere bosiddende i udlandet også medlem af folkekirken.<ref name="KM_medlemstal" />
Per 1. juli 2019 var 74,55 pct. af befolkningen registreret som medlem af Folkekirken, og andelen har længe været faldende.<ref name=":0">[http://www.dst.dk/da/Statistik/nyt/NytHtml?cid=22780 Næsten 25.000 meldte sig ud af folkekirken i 2016 - Danmarks Statistik<!-- Bot genereret titel -->]</ref><ref name="KM_medlemstal">[http://www.km.dk/folkekirken/kirkestatistik/folkekirkens-medlemstal/ Kirkeministeriet: Folkekirkens medlemstal]</ref><ref name=":1">[https://www.dst.dk/da/Statistik/emner/kultur-og-kirke/folkekirken/medlemmer-af-folkekirken Medlemmer af Folkekirken] (Danmarks Statistik, tilgået 2019-08-27)</ref> Endvidere er et ikke opgjort antal danskere bosiddende i udlandet også medlem af folkekirken.<ref name="KM_medlemstal" />


Folkekirken styres lokalt af [[menighedsråd]] valgt af medlemmerne i et [[sogn]], underlagt [[provsti]]er, [[stift]]er og kirkeministeriet. Der er 10 stifter i Danmark og ét for [[Grønland]]. Stifterne ledes af [[biskop]]per. Rammerne er fastlagt af [[Folketinget]] via lovene. Forholdet til staten er fastlagt i [[grundloven]], men der er ikke enighed om, hvorvidt folkekirken er en egentlig [[statskirke]]. Folkekirken har ingen centrale organer, som bestemmer kirkens holdninger, hvorfor mange retninger inden for luthersk kristendom er repræsenteret. Biskoppen kan dog lave retningslinjer for det enkelte stift. Biskopperne mødes til uformelle bispemøder men udgør ikke et samlet organ.
Folkekirken styres lokalt af [[menighedsråd]] valgt af medlemmerne i et [[sogn]], underlagt [[provsti]]er, [[stift]]er og [[kirkeministeriet]]. Der er 10 stifter i Danmark og ét for [[Grønland]]. Stifterne ledes af [[biskop]]per. Rammerne er fastlagt af [[Folketinget]] via lovene. Forholdet til staten er fastlagt i [[grundloven]], men der er ikke enighed om, hvorvidt folkekirken er en egentlig [[statskirke]]. Folkekirken har ingen egne centrale organer, som bestemmer kirkens holdninger, hvorfor mange retninger inden for luthersk kristendom er repræsenteret, men i sidste ende er Folketinget kirkens øverste myndighed. Biskoppen kan dog lave retningslinjer for det enkelte stift. Biskopperne mødes til uformelle bispemøder men udgør ikke et samlet organ.


[[Fil:altertavle-kors.jpg|thumb|200px|Altertavle. Kors]]
[[Fil:altertavle-kors.jpg|thumb|200px|Altertavle. Kors]]


Folkekirken bygger på den [[lutheranisme|evangelisk-lutherske]] lære, som blev indført ved [[reformationen]] i 1536. Indtil da var Danmark officielt [[romersk-katolsk]]. De lutherske kirker er fremherskende i [[Norden]], [[Nordtyskland]], [[Estland]], [[Letland]], dele af [[USA]] og [[Namibia]]. Folkekirken indgik i 2010 i [[Porvoo-fællesskabet]] sammen med andre lutherske og [[anglikansk]]e kirker. Luthersk kristendom regnes med til [[protestantisme]]n.
Folkekirken bygger på den [[lutheranisme|evangelisk-lutherske]] lære, som blev indført i kirken i Danmark ved [[reformationen]] i 1536. Indtil da var Danmark officielt [[romersk-katolsk]]. De lutherske kirker er fremherskende i [[Norden]], [[Nordtyskland]], [[Estland]], [[Letland]], dele af [[USA]] og [[Namibia]]. Folkekirken indgik i 2010 i [[Porvoo-fællesskabet]] sammen med andre lutherske og [[anglikansk]]e kirker. Luthersk kristendom regnes med til [[protestantisme]]n.


== Historie ==
== Historie ==
[[File:Bible main altar Roskilde cathedral Denmark.jpg|thumb|right|Roskilde domkirke, alter.]]
[[File:Bible main altar Roskilde cathedral Denmark.jpg|thumb|right|Roskilde domkirke, alter.]]
Indtil gennemførelsen af den lutherske reformation i Danmark i 1536 havde den romerskkatolske kirke nydt stor autonomi og været økonomisk privilegeret. Med indførelsen af reformationen blev kirkernes og klostrenes jorde underlagt kongemagten, og der blev oprettet en statskirke med kongen som den øverste myndighed. Kongens magt over Kirken blev yderligere styrket i forbindelse med indførelsen af enevælden i 1660.
Indtil gennemførelsen af den lutherske reformation i Danmark i 1536 havde den romersk-katolske kirke nydt stor autonomi og været økonomisk privilegeret. Med indførelsen af reformationen blev kirkernes og klostrenes jorde underlagt kongemagten, og der blev oprettet en statskirke med kongen som den øverste myndighed. Kongens magt over kirken blev yderligere styrket i forbindelse med indførelsen af enevælden i 1660. Indtil 1849 var der forbud for etniske danskere imod at konvertere til et andet trossamfund{{kilde mangler|dato=Uge 35, 2011}}. Den lutheranske kirke var dog ikke den eneste tilladte religion i Danmark, eftersom Den Katolske Kirke i Danmark, [[Det mosaiske trossamfund]] og Den Reformerte Kirke blev anerkendte trossamfund ved kongelig resolution i 1682<ref>[http://www.familiestyrelsen.dk/samliv/trossamfund/anerkendteoggodkendtetrossamfundogmenigheder/ Familiestyrelsen: Anerkendte og godkendte trossamfund og menigheder<!-- Bot genereret titel -->]</ref>. Ved Grundlovens vedtagelse i 1849 blev der indført religionsfrihed, og i den forbindelse valgte man at benytte udtrykket ''folkekirke'' for at understrege, at kirken var i overensstemmelse med folkets flertal{{kilde mangler|dato=Uge 35, 2011}}.
Indtil 1849 var der forbud for etniske danskere imod at konvertere til et andet trossamfund{{kilde mangler|dato=Uge 35, 2011}}. Den lutheranske kirke var dog ikke den eneste tilladte religion i Danmark, eftersom Den Katolske Kirke i Danmark, [[Det mosaiske trossamfund]] og Den Reformerte Kirke blev anerkendte trossamfund ved kongelige resolution i 1682<ref>[http://www.familiestyrelsen.dk/samliv/trossamfund/anerkendteoggodkendtetrossamfundogmenigheder/ Familiestyrelsen: Anerkendte og godkendte trossamfund og menigheder<!-- Bot genereret titel -->]</ref>. Ved Grundlovens vedtagelse i 1849 blev der indført religionsfrihed, og i den forbindelse valgte man at benytte udtrykket folkekirke for at understrege, at kirken var i overensstemmelse med folkets flertal{{kilde mangler|dato=Uge 35, 2011}}.


Begrebet "folkekirke" hævdes at stamme fra den tyske teolog og filosof [[Friedrich Schleiermacher]] eller kan være [[Grundtvig]]s sprogbrug for "nationalkirke".{{kilde mangler|dato=Uge 35, 2011}}
Begrebet "folkekirke" hævdes at stamme fra den tyske teolog og filosof [[Friedrich Schleiermacher]] eller kan være [[Grundtvig]]s sprogbrug for "nationalkirke".{{kilde mangler|dato=Uge 35, 2011}}


Ifølge Grundlovens § 66 skal folkekirkens forfatning ordnes ved lov, en såkaldt [[løfteparagraf]]. Der findes forskellige love, som regulerer specifikke forhold inden for folkekirken, men der er aldrig lavet en samlet lov om kirkens styreform og indre forhold. Emnet har til stadighed været diskuteret, idet nogle ønsker centrale organer i folkekirken, f.eks. en central [[synode]] eller folkevalgte stiftsråd. Der er fire gange blevet udarbejdet forslag til en Kirkeforfatning, senest 1929, men hver gang har Folketinget afvist gennemførelsen{{kilde mangler|dato=Uge 15, 2012}}.
Ifølge Grundlovens § 66 skal folkekirkens forfatning ordnes ved lov, en såkaldt [[løfteparagraf]]. Der findes forskellige love, som regulerer specifikke forhold inden for folkekirken, men der er aldrig lavet en samlet lov om kirkens styreform og indre forhold. Emnet har til stadighed været diskuteret, idet nogle ønsker centrale organer i folkekirken, f.eks. en central [[synode]] eller folkevalgte stiftsråd. Der er fire gange blevet udarbejdet forslag til en kirkeforfatning, senest 1929, men hver gang har Folketinget afvist gennemførelsen{{kilde mangler|dato=Uge 15, 2012}}. Både internt i Folkekirken og i Folketinget er emnet kontroversielt. Tilhængerne af en reform nævner demokratisering og medlemsindflydelse, kirkens mulighed for at tale med en samlet stemme, og at en kirke ikke bør være underlagt politisk styring. Tilhængerne af [[status quo]] hævder, at et kirkeligt selvstyre risikerer at føre til politisering, skade kirkens bredde (der er traditionelt plads til både grundtvigianere og Indre Mission), at den nuværende ordning fungerer udmærket, og at et selvstyre kan føre til total adskillelse af kirke og stat.
Både internt i Folkekirken og i Folketinget er emnet kontroversielt. Tilhængerne af en reform nævner demokratisering og medlemsindflydelse, kirkens mulighed for at tale med en samlet stemme, og at en kirke ikke bør være underlagt politisk styring. Tilhængerne af [[status quo]] hævder, at et kirkeligt selvstyre risikerer at føre til politisering, skade kirkens bredde (der er traditionelt plads til både grundtvigianere og Indre Mission), at den nuværende ordning fungerer udmærket, og at et selvstyre kan føre til total adskillelse af kirke og stat.


== Medlemskab, gudstjenestedeltagelse og dåbstal ==
== Medlemskab, gudstjenestedeltagelse og dåbstal ==
Per 1. juli 2019 var 74,55 pct. af befolkningen registreret som medlem af Folkekirken, og andelen har længe været faldende.<ref name=":0" /><ref name="KM_medlemstal" /><ref name=":1" /> En undersøgelse i 2008 viste at ca. 2,4 % af danskerne går til [[gudstjeneste]] på ugentlig basis.<ref>{{Cite news| url=http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/288519:Kirke---tro--Kun-2-4-procent-gaar-i-kirke-hver-uge Kristeligt Dagblad |title=Kun 2,4 procent går i kirke hver uge |date=10. juni 2008 |accessdate=14. marts 2017 |work=Kristeligt Dagblad}}</ref>
1. januar 2019 var 74,7 % af befolkningen i Danmark medlem af Folkekirken.

En undersøgelse i 2008 viste at ca. 2,4 % af danskerne går til [[gudstjeneste]] på ugentlig basis.<ref>{{Cite news| url=http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/288519:Kirke---tro--Kun-2-4-procent-gaar-i-kirke-hver-uge Kristeligt Dagblad |title=Kun 2,4 procent går i kirke hver uge |date=10. juni 2008 |accessdate=14. marts 2017 |work=Kristeligt Dagblad}}</ref>


Folkekirkens medlemsandel er faldet med ca. 9,6 procentpoint siden 2002 hvor 84,3 % af befolkningen var medlem af Folkekirken.<ref name="kristeligtdagblad-2017">[https://www.kristeligt-dagblad.dk/kirke-tro/nye-tal-folkekirkens-medlemstab-skyldes-indvandring Kristeligt Dagblad, 3. marts 2017; Christian Birk: ''Nye tal: Folkekirkens medlemstab skyldes indvandring'' (1. sektion, side 5)]</ref> Hvis man alene kigger på den del af den danske befolkning, som har dansk oprindelse, er faldet mindre markant. idet der her er sket et fald i andelen, som er medlemmer af Folkekirken fra ca. 90 % i 2002 til 85,9 % i 2017.<ref name="kristeligtdagblad-2017"/> Størrelsen af faldet i Folkekirkens relative medlemsandel af befolkningen må primært tilskrives demografiske ændringer med en større andel af befolkningen med udenlandsk familiebaggrund ([[indvandring]]).<ref name="TomJensen">[http://tomjensen.blogs.berlingske.dk/2016/03/01/skal-grundloven-aendres-paa-grund-af-indvandringen/ Berlingske BLOG, Tom Jensen, 1. marts 2016: Skal Grundloven ændres på grund af indvandringen?]</ref><ref>[http://www.fyens.dk/indland/Indvandring-skubber-til-folkekirkens-medlemstal/artikel/3130265 Fyens.dk, 10. marts 2017: Indvandring skubber til folkekirkens medlemstal]</ref><ref>[https://www.nyidanmark.dk/NR/rdonlyres/ED371C30-DE30-4857-A2D0-5CA810403751/0/tal_fakta_befolkningsstatistik_juni2009.pdf Udlændingeservice: Tal og fakta. Befolkningsstatistik om indvandrere og efterkommere, Juli 2009 (f.eks. ss. 16-17 & 21)]</ref><ref name="kristeligtdagblad-2017"/> Blandt [[Anden etnisk baggrund end dansk|indvandrere og efterkommere af indvandrere]] er andelen af medlemmer af Folkekirken endvidere faldet fra ca. 16,5 % i 2002 over ca. 11 % i 2011<ref name="TomJensen"/> til ca. 8,8 % i 2017.<ref name="kristeligtdagblad-2017"/><ref>[http://skriften.net/nye-tal-folkekirkens-medlemstab-skyldes-indvandring/ Skriften: ''Nye tal: Folkekirkens medlemstab skyldes indvandring'']</ref> Disse tal fortæller ifølge [[Religionssociologi|religionssociolog]] Peter Lüchau, at Folkekirken har godt styr på sine medlemmer.<ref name="kristeligtdagblad-2017"/>
Folkekirkens medlemsandel er faldet med ca. 9,6 procentpoint siden 2002 hvor 84,3 % af befolkningen var medlem af Folkekirken.<ref name="kristeligtdagblad-2017">[https://www.kristeligt-dagblad.dk/kirke-tro/nye-tal-folkekirkens-medlemstab-skyldes-indvandring Kristeligt Dagblad, 3. marts 2017; Christian Birk: ''Nye tal: Folkekirkens medlemstab skyldes indvandring'' (1. sektion, side 5)]</ref> Hvis man alene kigger på den del af den danske befolkning, som har dansk oprindelse, er faldet mindre markant. idet der her er sket et fald i andelen, som er medlemmer af Folkekirken fra ca. 90 % i 2002 til 85,9 % i 2017.<ref name="kristeligtdagblad-2017"/> Størrelsen af faldet i Folkekirkens relative medlemsandel af befolkningen må primært tilskrives demografiske ændringer med en større andel af befolkningen med udenlandsk familiebaggrund ([[indvandring]]).<ref name="TomJensen">[http://tomjensen.blogs.berlingske.dk/2016/03/01/skal-grundloven-aendres-paa-grund-af-indvandringen/ Berlingske BLOG, Tom Jensen, 1. marts 2016: Skal Grundloven ændres på grund af indvandringen?]</ref><ref>[http://www.fyens.dk/indland/Indvandring-skubber-til-folkekirkens-medlemstal/artikel/3130265 Fyens.dk, 10. marts 2017: Indvandring skubber til folkekirkens medlemstal]</ref><ref>[https://www.nyidanmark.dk/NR/rdonlyres/ED371C30-DE30-4857-A2D0-5CA810403751/0/tal_fakta_befolkningsstatistik_juni2009.pdf Udlændingeservice: Tal og fakta. Befolkningsstatistik om indvandrere og efterkommere, Juli 2009 (f.eks. ss. 16-17 & 21)]</ref><ref name="kristeligtdagblad-2017"/> Blandt [[Anden etnisk baggrund end dansk|indvandrere og efterkommere af indvandrere]] er andelen af medlemmer af Folkekirken endvidere faldet fra ca. 16,5 % i 2002 over ca. 11 % i 2011<ref name="TomJensen"/> til ca. 8,8 % i 2017.<ref name="kristeligtdagblad-2017"/><ref>[http://skriften.net/nye-tal-folkekirkens-medlemstab-skyldes-indvandring/ Skriften: ''Nye tal: Folkekirkens medlemstab skyldes indvandring'']</ref> Disse tal fortæller ifølge [[Religionssociologi|religionssociolog]] Peter Lüchau, at Folkekirken har godt styr på sine medlemmer.<ref name="kristeligtdagblad-2017"/>

Versionen fra 27. aug. 2019, 14:11

Den danske folkekirke (eller bare Folkekirken) er en evangelisk-luthersk kirke, der som det største kirkesamfund i Danmark indtager en grundlovsfæstet særrolle i den danske stat.

Per 1. juli 2019 var 74,55 pct. af befolkningen registreret som medlem af Folkekirken, og andelen har længe været faldende.[1][2][3] Endvidere er et ikke opgjort antal danskere bosiddende i udlandet også medlem af folkekirken.[2]

Folkekirken styres lokalt af menighedsråd valgt af medlemmerne i et sogn, underlagt provstier, stifter og kirkeministeriet. Der er 10 stifter i Danmark og ét for Grønland. Stifterne ledes af biskopper. Rammerne er fastlagt af Folketinget via lovene. Forholdet til staten er fastlagt i grundloven, men der er ikke enighed om, hvorvidt folkekirken er en egentlig statskirke. Folkekirken har ingen egne centrale organer, som bestemmer kirkens holdninger, hvorfor mange retninger inden for luthersk kristendom er repræsenteret, men i sidste ende er Folketinget kirkens øverste myndighed. Biskoppen kan dog lave retningslinjer for det enkelte stift. Biskopperne mødes til uformelle bispemøder men udgør ikke et samlet organ.

Altertavle. Kors

Folkekirken bygger på den evangelisk-lutherske lære, som blev indført i kirken i Danmark ved reformationen i 1536. Indtil da var Danmark officielt romersk-katolsk. De lutherske kirker er fremherskende i Norden, Nordtyskland, Estland, Letland, dele af USA og Namibia. Folkekirken indgik i 2010 i Porvoo-fællesskabet sammen med andre lutherske og anglikanske kirker. Luthersk kristendom regnes med til protestantismen.

Historie

Roskilde domkirke, alter.

Indtil gennemførelsen af den lutherske reformation i Danmark i 1536 havde den romersk-katolske kirke nydt stor autonomi og været økonomisk privilegeret. Med indførelsen af reformationen blev kirkernes og klostrenes jorde underlagt kongemagten, og der blev oprettet en statskirke med kongen som den øverste myndighed. Kongens magt over kirken blev yderligere styrket i forbindelse med indførelsen af enevælden i 1660. Indtil 1849 var der forbud for etniske danskere imod at konvertere til et andet trossamfund[kilde mangler]. Den lutheranske kirke var dog ikke den eneste tilladte religion i Danmark, eftersom Den Katolske Kirke i Danmark, Det mosaiske trossamfund og Den Reformerte Kirke blev anerkendte trossamfund ved kongelig resolution i 1682[4]. Ved Grundlovens vedtagelse i 1849 blev der indført religionsfrihed, og i den forbindelse valgte man at benytte udtrykket folkekirke for at understrege, at kirken var i overensstemmelse med folkets flertal[kilde mangler].

Begrebet "folkekirke" hævdes at stamme fra den tyske teolog og filosof Friedrich Schleiermacher eller kan være Grundtvigs sprogbrug for "nationalkirke".[kilde mangler]

Ifølge Grundlovens § 66 skal folkekirkens forfatning ordnes ved lov, en såkaldt løfteparagraf. Der findes forskellige love, som regulerer specifikke forhold inden for folkekirken, men der er aldrig lavet en samlet lov om kirkens styreform og indre forhold. Emnet har til stadighed været diskuteret, idet nogle ønsker centrale organer i folkekirken, f.eks. en central synode eller folkevalgte stiftsråd. Der er fire gange blevet udarbejdet forslag til en kirkeforfatning, senest 1929, men hver gang har Folketinget afvist gennemførelsen[kilde mangler]. Både internt i Folkekirken og i Folketinget er emnet kontroversielt. Tilhængerne af en reform nævner demokratisering og medlemsindflydelse, kirkens mulighed for at tale med en samlet stemme, og at en kirke ikke bør være underlagt politisk styring. Tilhængerne af status quo hævder, at et kirkeligt selvstyre risikerer at føre til politisering, skade kirkens bredde (der er traditionelt plads til både grundtvigianere og Indre Mission), at den nuværende ordning fungerer udmærket, og at et selvstyre kan føre til total adskillelse af kirke og stat.

Medlemskab, gudstjenestedeltagelse og dåbstal

Per 1. juli 2019 var 74,55 pct. af befolkningen registreret som medlem af Folkekirken, og andelen har længe været faldende.[1][2][3] En undersøgelse i 2008 viste at ca. 2,4 % af danskerne går til gudstjeneste på ugentlig basis.[5]

Folkekirkens medlemsandel er faldet med ca. 9,6 procentpoint siden 2002 hvor 84,3 % af befolkningen var medlem af Folkekirken.[6] Hvis man alene kigger på den del af den danske befolkning, som har dansk oprindelse, er faldet mindre markant. idet der her er sket et fald i andelen, som er medlemmer af Folkekirken fra ca. 90 % i 2002 til 85,9 % i 2017.[6] Størrelsen af faldet i Folkekirkens relative medlemsandel af befolkningen må primært tilskrives demografiske ændringer med en større andel af befolkningen med udenlandsk familiebaggrund (indvandring).[7][8][9][6] Blandt indvandrere og efterkommere af indvandrere er andelen af medlemmer af Folkekirken endvidere faldet fra ca. 16,5 % i 2002 over ca. 11 % i 2011[7] til ca. 8,8 % i 2017.[6][10] Disse tal fortæller ifølge religionssociolog Peter Lüchau, at Folkekirken har godt styr på sine medlemmer.[6]

I 2009 udgjorde indvandrere ca. 1 % af Folkekirkens samlede medlemsskare.[11], og hvad angår indvandreres aldersfordeling, så viste tal fra 2011, at kun i aldersgruppen af indvandrere over 75 år, var mere end 50 % af aldersgruppen medlemmer af Folkekirken.[12] Blandt indvandrere fra andre nordiske lande, samt indvandrere fra lande, med store evangelisk-lutherske kirkesamfund som f.eks. Tyskland og Holland er der faktisk ifølge tal fra 2009 tale om en ganske pæn medlemsprocent af Folkekirken, når sammenlignes med indvandrere fra andre lande.[11]

Mens næsten 90 % af de, der dør, er medlemmer af Folkekirken, er dåbsprocenten (procentdelen af en børneårgang, der bliver døbt, inden de fylder 1 år) i 2016 nede på ca. 62 % af en årgang.[2]

Den højeste medlemsandel af befolkningen (1. januar 2016) finder man i Vester Alling Sogn med 97,3% (97,2% i 2015), mens den laveste medlemsandel findes i Tingbjerg Sogn med 14,3% (14,7% i 2015).

Københavns Stift har den laveste medlemsandel, idet kun 58,1 % af indbyggerne er medlem af Folkekirken (1. januar 2017).[2]

Man bliver medlem af folkekirken ved dåben eller ved senere indmeldelse på baggrund af dåb foretaget i et andet kirkesamfund. Borgere, der for første gang indrejser til Danmark, kan også efter eget ønske lade sig registrere som medlem af Folkekirken. Nærmere bestemmelser omkring medlemskab og ophør af medlemskab af Folkekirken er reguleret efter “Bekendtgørelse om stiftelse og ophør af medlemskab af folkekirken fra 4 Februar 1992[13], i henhold til §4 i medlemskabsloven fra 1991.

Udmeldelse af Folkekirken er ligeledes reguleret via medlemsloven fra 1991. Man kan udmelde sig ved skriftlig henvendelse til bopælssognet, eller ved at bruge onlineservicen www.afmeldkirkeskat.dk. Er den, der ønsker udmeldelse, under 18 år, kræves forældrenes samtykke. 20,2 % af Folkekirkens medlemmer var pr. 1. januar 2013 under 18 år gamle.[14]

Derudover bliver man udmeldt, hvis man tilslutter sig et trossamfund udenfor Folkekirken. Desuden kan man ekskluderes fra folkekirken ved at stille sig uden for folkekirkens bekendelsesgrundlag. Siden indførelsen af medlemsloven i 1991 er et medlem blevet indstillet til eksklusion af Folkekirken, nemlig kirketjener Steen Ribers fra Skt. Andreas Kirke i Københavns Stift. Sagen er kendt som Ribers-sagen og blev afsluttet ved domsafsigelse i Højesteret i 2005, hvor Steen Ribers fik medhold, idet Højesteret erklærede eksklusionen ugyldig.

Over 40.000 bliver døbt i Folkekirken om året. I 2016 var dåbstallet 42.026, en stigning på 1.951 dåb eller ca, 4,9% i forhold til året før.[15] Stigningen i dåbstallet ser ud til at forsætte, idet der i 2018 blev foretaget 42.335 dåb i folkekirken.[16]

Antallet af indmeldelser i Folkekirken steg ifølge de nyeste opgørelser med ca. 2,5% fra 2015 til 2016, svarende til yderligere 932 indmeldelser i 2016 i forhold til 2015.[17]

Blandt de evangelisk-lutherske nationale kirker i Norden har Folkekirken med sine 74,7% medlemmer den højeste relative medlemsandel for tiden. De øvrige nordiske kirkers medlemsandel er Norge: 70,6 % (2018),[18] Finland: 69,8 % (2018),[19] Island: 67,2 % (2018),[20] og Sverige: 59,4 % (2018).[21]

Organisation og økonomi

Folkekirken bestyres af Kirkeministeriet og den til enhver tid siddende kirkeminister er den øverste administrative autoritet. Folkekirken har ingen egen synode, men når det er nødvendigt kan Folketinget i stedet fungere som sådan. Administrativt er kirken inddelt i elleve stifter, hver under ledelse af en biskop (heraf en på Grønland. Den færøske kirke er pr. 29. juli 2007 blevet selvstændig og er ikke længere en del af folkekirken). Disse elleve stifter er igen underinddelt i 111 provstier, 1340 pastorater og pr. 1. januar 2011, 2169 (2016) sogne[22], hvor findes ca. 2400 kirker. Folkekirken har i alt ca. 2400 sognepræster, og sognene bestyres af 2200 menighedsråd med i alt ca. 18.000 menighedsrådsmedlemmer (tallene for provstier, pastorater, sogne, kirker, sognepræster og menighedsråd er ikke korrigeret efter den færøske kirkes adskillelse fra folkekirken).

Folkekirken finansieres via kirkeskatter, der pålignes medlemmer af folkekirken, og som opkræves af staten via skattemyndighederne. Den blev indført i 1920 efter, at den hidtidige jordtiende var blevet afskaffet med tiendeafløsningen. Derudover modtager folkekirken årligt et bloktilskud fra den danske stat i henhold til Grundloven §4[23]. I den statslige administration varetager folkekirken civilregistrering i Danmark med undtagelse af Sønderjylland.

Folkekirkens indtægter og udgifter er årligt på ca. 6 mia. kroner. I 2004 var det på indtægtssiden sådan, at landskirkeskatten, der går til Folkekirkens Fællesfond, udgjorde 954 mio. kroner, mens lokal kirkeskat udgjorde 3.878 mio. kroner, dvs. at kirkeskatterne udgjorde knap 80% af indtægterne. Dertil kom andre indtægter på 540 mio. kroner (knap 9%) og et bloktilskud på 704 mio. kroner (knap 12%), som primært går til præstelønninger. Præster har siden 1969 været ansat som statslige tjenestemænd i Kirkeministeriet som ansættelsesmyndighed.

De fleste kirkebygninger er selvejende, men i 2003 fandtes der stadig 16, der ikke var selvejende. Før tiendeafløsningen var det ganske normalt, at en privat person ejede kirketienden og dermed også havde ansvaret for kirkebygningen.

Civilregistrering

Folkekirken varetager dele af civilregistreringen (registrering af fødsel, navneskift, død m.v.) for alle borgere. Det gælder dog ikke i Sønderjylland (de sønderjyske landsdele), hvor dette arbejde udføres af kommunerne. Det skyldes, at civilregistrering blev overført fra kirken til kommunerne i 1873, da området hørte under Prøjsen, og ordningen blev fortsat efter Genforeningen i 1920. Efter folkekirkens overgang til elektronisk personregistrering samt vedtagelse af ny navnelov i 2005, kan sognene i Sønderjylland dog godt gennemføre navneændringer for borgere, der ikke er født i Sønderjylland.

Begravelseanmodninger behandles i hele landet af den lokale begravelsesmyndighed (den kirkebogsførende sognepræst eller kordegnen) i enten bopælssognet eller i enkelte tilfælde i hændelsessognet.

Kritik fra ikke-medlemmer, der måtte henvende sig til folkekirken for at registrere børnefødsler, medførte, at kirkeminister Bertel Haarder i 2005 indførte en ordning, hvorved man kunne sende fødselsanmeldelser til et enkelt centralt kontor i Lolland-Falsters Stift i stedet for til den lokale folkekirke. Fra 1. oktober 2010 ophørte kravet om, at forældrene selv skulle anmelde deres barns fødsel. Dette foretages nu af jordemoderen (kun hvis der slet ikke har været en jordemoder til stede ved fødslen, skal forældrene selv foretage fødselsanmeldelse).

Med fremkomsten af digital signatur (i 2007-2008) og NemID (i 2010) er spørgsmålet om henvendelse til et bestemt kirkekontor dog i vid udstrækning blevet afløst af digitale selvbetjeningsløsninger for borgerne. 1. december 2013 trådte anden bølge af bestemmelserne om obligatorisk digital selvbetjening i kraft for folkekirkens vedkommende, hvilket betyder, at det efter denne dato er blevet obligatorisk for borgerne at anvende en række digitale selvbetjeningsløsninger i forhold til civilregistrering (faderskab, anmeldelse om navngivning (uden dåb), navneændring og begravelsesanmodning) - enkelte undtagelser fra kravet om brug af obligatoriske digitale selvbetjeningsløsninger forekommer dog, især i spørgsmålet om begravelsesanmodning.

Kirke og samfund

Ud over de normale gudstjenestersøn- og helligdage er der særligt fire begivenheder i livsforløbet, hvor folk søger folkekirkens rituelle rammer, nemlig dåb, konfirmation, bryllup og begravelse.

Bekendelsesskrifter

I Danske Lov 2-1-1 hedder det:
"Den Religion skal i Kongens Riger og Lande alleene tilstædis, som overeens kommer med den Hellige Bibelske Skrift, det Apostoliske, Nicæniske og Athanasii Symbolis, og den Uforandrede Aar et tusind fem hundrede og tredive overgiven Augsburgiske Bekiendelse, og Lutheri liden Catechismo."
Folkekirkens bekendelsesskrifter er således:

Ritualer og liturgi

Det bedst kendte ritual i Folkekirken er givetvis søndagens gudstjeneste med nadver (formelt kaldet højmesse), men herudover udfører folkekirken også en række andre ritualer, hvoraf de vigtigste er dåb, vielser og begravelser. Ritualerne udføres på grundlag af de forskrifter, som er fastsat i den til enhver tid gældende ritualbog, aktuelt i "Ritualbog (Gudstjenesteordning for Den Danske Folkekirke)" autoriseret ved kongelig resolution af 12. juni 1992[24]. Når en ny gudstjenesteordning sættes i kraft, forbliver tidligere ordninger dog stadig gyldige, så derfor kan man også i Folkekirken anvende ritualer som foreskrevet i tidligere ordninger. De væsentligste ordninger siden reformationen har været Kirkeordinansen fra 1537 – udgivet umiddelbart efter reformationen – og Kirkeritualet fra 1685, der i lange tider udgjorde en slags "grundlov" for Folkekirken. Hertil kom visse mere generelle bestemmelser "om religionen og gejstligheden" i anden bog af Christian V's Danske Lov fra 1683. Senere betydende ritualbøger har været ritualbøgerne fra 1895 og 1912.

Kirkelige foreninger i folkekirken

En række foreninger med forskellige teologiske standpunkter arbejder inden for folkekirkens bekendelse. Efter vækkelserne i 1800-tallet opstod missionsbevægelserne, Indre Mission, Luthersk Mission og Evangelisk Luthersk Mission, Tidehverv, Grundtvigianisme, og i kølvandet blev der oprettet en række ydremissionsselskaber: Dansk Ethioper Mission, Sudan Missionen, Den Danske Israelsmission, Danmission og Folkekirkens Nødhjælp.

Inden for ungdomsarbejde findes der bl.a. Økumenisk ungdom, Kristeligt Forbund for Studerende, KFUM og KFUK, Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund, FDF, Danmarks Kristelige Gymnasiastbevægelse, Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler, Børne- og UngdomsOase, Luthersk Missions Ungdom og Indre Missions Unge.

Se også

Eksterne henvisninger

Referencer

  1. ^ a b Næsten 25.000 meldte sig ud af folkekirken i 2016 - Danmarks Statistik
  2. ^ a b c d e Kirkeministeriet: Folkekirkens medlemstal
  3. ^ a b Medlemmer af Folkekirken (Danmarks Statistik, tilgået 2019-08-27)
  4. ^ Familiestyrelsen: Anerkendte og godkendte trossamfund og menigheder
  5. ^ Kristeligt Dagblad "Kun 2,4 procent går i kirke hver uge". Kristeligt Dagblad. 10. juni 2008. Hentet 14. marts 2017. {{cite news}}: Tjek |url= (hjælp)
  6. ^ a b c d e Kristeligt Dagblad, 3. marts 2017; Christian Birk: Nye tal: Folkekirkens medlemstab skyldes indvandring (1. sektion, side 5)
  7. ^ a b Berlingske BLOG, Tom Jensen, 1. marts 2016: Skal Grundloven ændres på grund af indvandringen?
  8. ^ Fyens.dk, 10. marts 2017: Indvandring skubber til folkekirkens medlemstal
  9. ^ Udlændingeservice: Tal og fakta. Befolkningsstatistik om indvandrere og efterkommere, Juli 2009 (f.eks. ss. 16-17 & 21)
  10. ^ Skriften: Nye tal: Folkekirkens medlemstab skyldes indvandring
  11. ^ a b Center for Samtidsreligion - Den Danske Folkekirke: Statistik og kommentar til statistiske oplysninger
  12. ^ Kirkefondet: Demografisk Analyse - med kirkeligt perspektiv af Danmark 2014 (side 18)
  13. ^ Bekendtgørelse om stiftelse og ophør af medlemskab af folkekirken – retsinformation.dk
  14. ^ Danmarks Statistik
  15. ^ KM44: KIRKELIGE HANDLINGER EFTER PROVSTI/STIFT
  16. ^ Kristeligt Dagblad, 20. februar 2019, s. 1 - Nikolaj Krak: "Mange års tendens brudt: Flere bliver døbt"
  17. ^ KM22: IND- OG UDMELDELSER AF FOLKEKIRKEN EFTER PROVSTI/STIFT OG ALDER
  18. ^ STATISTISK SENTRALBYRÅ: Den norske kirke, 2015
  19. ^ "Statistics Finland with adherence of the Finnish population by religious communities". Hentet 2019-4-30. {{cite web}}: Tjek datoværdier i: |accessdate= (hjælp)
  20. ^ STATISTICS ICELAND: Populations by religious and life stance organizations 1998-2018
  21. ^ https://www.svenskakyrkan.se/statistik
  22. ^ Statistik om indbyggertal – Danmarks Statistik
  23. ^ Danmarks Riges Grundlov
  24. ^ DEN DANSKE FOLKEKIRKE på hjemmesiden "Nordisk liturgi"
Wikimedia Commons har medier relateret til: