Det romerske Senat: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
240 bytes fjernet ,  for 9 år siden
oversat
m (Bot: Migrerer 55 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q130614)
(oversat)
{{Politik_i_Antikkens_Rom}}
'''Senatet''' (latin: ''Senatus'') var en rådslåenderådgivende forsamling af stor betydning for styret i både Den romerske Republik, først, og senere Det romerske Kejserrige. Ordet ''senat'' er afledt af det latinske ord ''senex'' ("gammel mand" eller "ældste"); direkte oversat betyder senat omtrent [[ældsteråd]].
er afledt af det latinske ord ''senex'' ("gammel mand" eller "ældste").
 
== Grundlæggelse ==
TraditioneltSenatet harblev manefter ment, at Senatet blevtraditionen grundlagt af [[Romulus]], [[Rom]]s mytiske grundlægger, som en rådgivende forsamling bestående af de 100 familieoverhoveder, kaldet ''patres'' ("fædre"), hvorfra begrebet [[patricier]] senere blev afledt. Senere,Omkring omkring Republikkensrepublikkens begyndelse, forhøjedeskulle [[Lucius Junius Brutus]] have øget antallet af [[senator]]er til 300 (ifølge legenden); dissede blev også kaldetkaldt ''conscripti'' ("hvervede mænd"), fordi Brutus havde hvervet dem. Derfor tiltalte mantiltaltes senatets medlemmer ''Patres et Consripti'', som efterhånden blev forkortet til ''Patres Conscripti'' ("hvervede fædre").
 
== Indflydelse ==
Den romerske befolkning var inddelt i to klasser: Senatet og det romerske folk (som mandet kanses se det iaf den berømte forkortelse [[SPQR]]). Det romerske folk bestod af alle [[romersk borger|romerske borgere]], som ikke var medlemmer af Senatet, såsom: [[plebejer]]e og [[proletar]]er. MagtenIndenrigsanliggender overbestemtes indenrigsanliggender lå hosaf det romerske folk gennemved forskellige rådsforsamlinger. I modsætning til den almindelige forestillingSenatet var Senatet ikke en lovgivende forsamling; et ''senatus consultum'' var kun en vejledning i retspraksis, ikke en lov i sig selv. Den egentlige lovgivningsmagt lå hos folkets rådsforsamlinger, som handlede efter Senatets anbefalinger og også valgte byens [[magistrat]].
 
I republikkens sene periode ændredes den romerske kultur. IkkeMen destoSenatet mindre beholdt Senatetbevarede en væsentlig indflydelse (''auctoritas'') i romersk politik. Som Roms repræsentant var det den officielle myndighed, som sendte og modtog ambassadører på byens vegne, som udpegede embedsmænd som provinsguvernører til at styre offentlige landområder – inklusive provinsguvernører –, som førte krige, og som bevilgede offentlige midler. Senatet havde også forret til at autorisereudnævne byensde ledende embedsmænd, [[consul]]erne, og til at nominere en [[diktator]] i nødssituationer.
 
== Se også ==
Anonym bruger

Navigationsmenu