Strandby Skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning


Strandby Skole eller, som den tidligere kaldtes Strandbyernes skole, var en af tre skoler i Vester Ulslev Sogn. Den var fælles for området omkring to små landsbyer Sandager og Handermelle tæt på Østersøen.

Lidt skolehistorie[redigér | redigér wikikode]

Fra 1520 til 1814 udstedte kongen flere bestemmelser om undervisning af børn. De blev aldrig gennemført i fuld udstrækning, men efter loven af 1814 lykkedes det at oprette og opretholde skoler i alle sogne. Undervisningens fornemste formål var at indprente børnene kristendommens grundregler: Luthers lære. Men andre discipliner fik gradvist mere vægt. Lærerne var degne eller skoleholdere. Der forlangtes ikke nogen formel uddannelse for at få et embede, og arbejdet var ringe lønnet. Sognet betalte i naturalier som have, græsningsjord, korn, øl, flæsk m.m.

Sognets gårdejere skulle desuden betale offer. Hvis læreren samtidig var degn, fik han en fast sum af kongen.

Strandby Skole[redigér | redigér wikikode]

Der nævnes en skole i Strandbyerne allerede 1744, men placeringen er uvis. Der nævnes også en skole i Handermelle. Den eksisterende bygning i Strandby er i hvert fald opføret før 1872: det år fandt den store stormflod sted. Den oversvømmede hele det sydlige Falster, og vandet nåede også Strandby Skole. Skolen blev nedlagt i 1960, da Krumsøskolen blev centralskole for hele Vester Ulslev sognekommune.

I 1897 blev Laurids Jørgensen kaldet til embedet som lærer ved Strandbyernes skole. Han havde været lærer på Fejø i seks år. Han var uddannet organist og havde aflagt prøve på orgelet i Trinitatis Kirke i København for professor Gottfred Matthison-Hansen. Jørgensen blev hovedmanden i de vellykkede bestræbelser på at skaffe et orgel til kirken i Vester Ulslev, hvor han derefter virkede som organist.

Kilder og videre læsning[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 54°40′6.94″N 11°35′9.69″Ø / 54.6685944°N 11.5860250°Ø / 54.6685944; 11.5860250