Volkswagen Eos

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Volkswagen Eos
VW Eos front 20080515.jpg
Volkswagen Eos (2006−2011)
Produktion
Producent Volkswagen
Koncern Volkswagen Aktiengesellschaft
Model Eos
Produktionsår 2006
Produktionssted Palmela, Portugal
Karrosseri og platform
Type Lille mellemklassebil
Karrosseriformer 2-dørs coupé-cabriolet
Teknik Tværliggende frontmotor,
forhjulstræk
Resultat i Euro NCAP-
kollisionstest
Crashtest-Stern 4.svg (2007)[1]
Beslægtede Škoda Superb II
Volkswagen Passat B6
Volkswagen Passat B7
Volkswagen Passat CC
Drivlinje
Motorer Benzin:
1,4−3,6 liter (85−191 kW)
Diesel:
2,0 liter (103 kW)
Gearkasse Manuel og automatisk
Dimensioner og vægt
Akselafstand 2578 mm
Længde 4407 mm
Bredde 1791 mm
Højde 1443 mm
Egenvægt 1461−1627 kg
Kronologi
Forgænger Volkswagen Golf Cabriolet
v · d · r

Volkswagen Eos (type 1F) er en bilmodel fra Volkswagen og mærkets første coupé-cabriolet med metalfoldetag og integreret glasskydetag.

Udvikling[redigér | redigér wikikode]

Bagfra
Volkswagen Concept C (2004)

Bilen blev præsenteret på Frankfurt Motor Show 2003 som prototype Concept C og officielt præsenteret i produktionsklar udgave på Frankfurt Motor Show den 12. september 2005. Den af kvalitetsgrunde flere gange udskudte introduktion fandt sted den 19. maj 2006. Forgængeren var den allerede i 2002 udgåede Golf Cabriolet på basis af Golf III.

Eos bygges sammen med Volkswagen Scirocco, Volkswagen Sharan og SEAT Alhambra af datterselskabet VW Autoeuropa - Automóveis Lda. i Palmela, Portugal.

Eos er baseret på PQ46-platformen fra Passat B6. Akselafstanden modsvarer derimod Golf V-platformen PQ35. Karrosseriet er ikke baseret på en lukket hatchback eller sedan, men er derimod en selvstændig komplet nyudvikling. Siden introduktionen af Golf VI har modellen været udstyret med nye sidespejle i samme design som på Golf VI. Det elektriske, femdelte CSC (coupé-, skyde- og cabriolet)-stålklaptag på Eos er udviklet af Webastos datterselskab Oasys (Open Air Systems GmbH). Kalechen, der som standard er udstyret med integreret elektrisk glasskydetag, kan lukkes over bilens fire siddepladser på 25 sekunder. Som ekstraudstyr fås et vindskot. Når vindskottet er monteret, kan de bageste siddepladser dog kun benyttes som fralægningsplads.

Adgangen til bagsædet lettes af Easy Entry-funktionen, som gør at forsædet efter fremklapning af dettes ryglæn kan skubbes fremefter og når ryglænet slås tilbage går tilbage til sin oprindelige position. Bagagerummet kan rumme 205 liter med taget åbent hhv. 380 liter med taget lukket. Bagagerumsklappen er fremstillet af glasfiber-armeret plast og falder fra de sidste millimeter elektrisk ned i låsen.

Motoren[redigér | redigér wikikode]

Eos findes med fire benzin- og én dieselmotor. Basismodellen 1,6 FSI blev i oktober 2007 afløst af den effekt- og frem for alt drejningsmomentstærkere og mere økonomiske 1,4 TSI, som i en året efter introduceret stærkere version ligeledes afløste 2,0 FSI. 2,0 TDI-motoren med pumpe/dyse-system blev til modelåret 2009 erstattet af sin commonrail-pendant, hvor 3,2 V6 måtte vige pladsen for den mere moderne 3,6 V6 FSI som opfyldt Euro5-normen.

Med undtagelse af V6-modellerne er alle motorer som standard kombineret med en sekstrins manuel gearkasse. Standardudstyr på V6-modellerne og ekstraudstyr til 2,0 TSI og 2,0 TDI er den sekstrins dobbeltkoblingsgearkasse DSG.

Facelift[redigér | redigér wikikode]

Den 7. oktober 2010 præsenterede Volkswagen den faceliftede Eos og offentliggjorde pressebilleder.

Fronten blev tilpasset det nye ansigt ligesom på Golf VI og baglygterne blev ligeledes modificeret. Kabinen blev dog kun lidt ændret. Modellen kom ud til forhandlerne i januar 2011. Ved faceliftet udgik V6-modellerne af produktion, og modellen ophørte med at eksporteres til Danmark.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. Crashtest af Eos 2007 (på engelsk)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]