YouTube

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 5. jun 2015, 00:28 af Crudiant (diskussion | bidrag) Crudiant (diskussion | bidrag) (Gendannelse til seneste version ved Dannebrog Spy, fjerner ændringer fra 87.58.94.237 (diskussion | bidrag))
Spring til navigation Spring til søgning
YouTube
YouTube logo
URL-adresse www.youtube.com
Kommerciel? Ja
Sidens type Videoportal
Sprog Engelsk m.fl.
Registrering For at uploade og skrive kommentarer
Hovedkontor San Bruno
Ejer(e) Google (2006-nu)
Skabt af Steve Chen, Chad Hurley og Jawed Karim
Lanceret Februar 2005

YouTube er en populær webportal, hvor man frit kan dele sine videoklip. Brugere kan uploade videoer, se andres videoer og kommentere hinandens videoer. Dog er det begrænset hvor lange videoerne må være (medmindre man registrerer sit mobilnummer). Videoerne bliver vist ved hjælp af Adobe Flash-teknologi og html5. Indholdet på siden varierer fra film- og tv-indslag, musikvideoer til amatøroptagelser og videoblogging. De fleste videoer er i 30 fps (frames per second, billeder i sekundet) men der er også nogle i 60 fps.

Historie

YouTube blev grundlagt i februar 2005 af Steve Chen (f. 1978), Chad Hurley (f. 1977) og Jawed Karim (f. 1979) og fik i november 2005 startkapital fra Sequoia Capital. Hjemmesiden blev startet måneden efter, i december 2005 af tre tidligere ansatte hos PayPal. I løbet af få måneder havde servicen millioner af brugere.

I starten ansås servicen som en konkurrent til Google Video, men Google annoncerede i oktober 2006, at de ville købe YouTube for 1,65 mia. USD i Google-aktier. Overtagelsen blev gennemført samme måned.

Brug af siden

Eksempler på YouTube-sider.

Uregistrerede brugere kan se de fleste videoklip på siden, i det visse klip kun er tilgængelige for registrerede brugere, der er fyldt 18 (f.eks. klip med seksuelle antydninger). Registrerede brugere kan uploade et ubegrænset antal klip. Klip med pornografi, nøgenhed, kommerciel annoncering og visse andre ting er ikke tilladt, et forbud der dog ikke desto mindre jævnligt bliver overtrådt.

Ved søgning sorteres klippene som standard efter "relevans", men der kan også søges på uploadtidspunkt, antal visninger og rating. Desuden har hver bruger en side, hvor man kan se alle de klip, vedkommende har uploadet. Derudover forsyner uploaderne klippene med et eller flere tags, dvs. nøgleord intereserede brugere formodes at søge på.

Ved selve klippene er der udover diverse formalia en boks med uploaderes kommentarer, mulighed for at andre kan komme med kommentarer og spørgsmål og link til uploadernes nyeste klip og beslægtede klip fra andre.

En af de vigtigste ting på YouTube, angående videoerne er, at de skal være originale. Det vil sige at der ikke må blive uploadet videoer med musik (der ikke tilhører brugeren selv), tv-shows, sport og ting fra tv. Derfor er det også vigtigt at brugeren læser YouTubes Terms Of Use. Hvis en bruger, ikke overholder disse krav, og uploader en video der overskrider reglerne, bliver videoen bannet. Og brugeren vil få frataget muligheden for at gå ind i Youtube PartnerShip, og skal slette videoen før muligheden kommer frem igen.

Teknik

Teknologien, der bruges til at afspille videoklippene, er baseret på Macromedias Flash Player 7 og bruger Sorenson Spark H.263 videokodeks. Da Flash i forvejen er til stede på antaget 90 % af de computere, der har Internetadgang, vil de fleste brugere uden problemer kunne afspille klippene. YouTube har dog også tilføjet understøttelse af den åbne web-standard HTML5, men dette er stadig på beta-stadiet.

Klip kan uploades i .WMV, .AVI, .MOV, og .MPG format, hvilket vil sige, at de fleste klip optaget med digitalkameraer, videokameraer og mobiltelefoner uden videre kan uploades enten råt eller bearbejdet.[1] Dog er størrelsen begrænset til 15 minutter og 2 GB. Er man en Youtube Partner, kan man uploade ubegrænset video. Efter upload konverteres klippene til .FLV format. Oprindelig fik de som standard opløsningen 320x240 pixels. Fra marts 2008 blev det også muligt at se nogle klip med den højere opløsning 480x360 pixels afhængigt af kvaliteten af de oprindeligt uploadede klip. Det blev endvidere fra 24. november 2008 muligt at indsende videoer i widescreenformat med 960 pixels i bredden. [2] Samtidig 8. december 2008, fik YouTube HD support. Det vil sige at man derefter kunne se videoer i 720p og 1080p. Test eksempel I alle tilfælde vises klippene med opløsningen pixels 480x640 (480x360 ved 4:3-format), i det det dog også er muligt at vælge fuldskærmsgengivelse.

Download

YouTube tilbyder ikke selv mulighed for at downloade klippene, der tillige er forsynet med obskure uberegnelige adresser. Forskellige programmer fra tredjepart muliggør imidlertid download, afspilning og konvertering af klippene. Som eksempler på download-programmer kan nævnes Realplayer version 11, 'Fast Video Download' og YouTube Downloader, der kan hente klippene i FLV- og/eller MP4-format. MP4 kan efterfølgende afspilles i gængse programmer som Windows Media Player, mens FLV kræver særlig afspiller som f.eks. netop Realplayer. Alternativt kan klippene konverteres til AVI eller MPG f.eks. ved hjælp af det gratis program Pazera FLV to AVI Converter 1.1 eller eRightSofts, som også er gratis.

Visse hjemmesider kan også bruges til at downloade Youtube-klip med.

Youtube versioner

Land URL Sprog Lanceringsdato
Argentina http://ar.youtube.com/ Spansk 8 september 2010
Australien http://au.youtube.com/ Engelsk 22 oktober 2007[3]
Østrig http://at.youtube.com/ Tysk 29 march 2013
Belgien http://be.youtube.com/ Fransk 11 november 2011
Brasilien http://br.youtube.com/ Portugisisk 19 juni 2007
Canada http://ca.youtube.com/ Fransk 6 november 2007[4]
Kina http://cn.youtube.com/ Forenklet kinesisk 17 oktober 2007[5]
Tjekkiet http://cz.youtube.com/ Tjekkisk 9 oktober 2008[6]
Egypten http://eg.youtube.com/ Arabisk 9 march 2011
Frankrig http://fr.youtube.com/ Fransk 19 juni 2007[7]
Tyskland http://de.youtube.com/ Tysk 8 november 2007[8]
Hongkong http://hk.youtube.com/ Traditionel kinesisk 17 oktober 2007[5]
Indien http://in.youtube.com/ Engelsk 7 maj 2008[9]
Irland http://ie.youtube.com/ Engelsk 19 juni 2007
Israel http://il.youtube.com/ Hebraisk 16 september 2008
Italien http://it.youtube.com/ Italiensk 19 juni 2007
Japan http://jp.youtube.com/ Japansk 19 juni 2007
Sydkorea http://kr.youtube.com/ Koreansk 23 januar 2008
Mexico http://mx.youtube.com/ Spansk 10 oktober 2007
Holland http://nl.youtube.com/ Hollandsk 19 juni 2007
New Zealand http://nz.youtube.com/ Engelsk 22 oktober 2007
Filippinerne http://ph.youtube.com/ Engelsk 13 oktober 2011
Polen http://pl.youtube.com/ Polsk 19 juni 2007
Portugal http://pt.youtube.com/ Portugisisk 10 januar 2009
Rusland http://ru.youtube.com/ Russisk 13 november 2007
Singapore http://sg.youtube.com/ Engelsk 20 oktober 2011
Sydafrika http://za.youtube.com/ Engelsk 17 maj 2010
Spanien http://es.youtube.com/ Spansk 19 juni 2007
Sverige http://se.youtube.com/ Svensk 22 oktober 2008
Schweiz http://ch.youtube.com/ Tysk 29 march 2013
Republikken Kina http://tw.youtube.com/ Traditionel kinesisk 18 oktober 2007[5]
Tyrkiet http://tr.youtube.com/ Tyrkisk 1 oktober 2012
Forenede Arabiske Emirater http://ae.youtube.com/ Arabisk 29 march 2012
Ukraine http://ua.youtube.com/ Ukrainsk 13 december 2012
Storbritannien http://uk.youtube.com/ Engelsk 19 juni 2007
USA http://www.youtube.com/ Engelsk 15 febuary 2005

Vækst

YouTube er blandt de hurtigst voksende netsteder på Internettet. I december 2006 var YouTube listet som det sjette mest besøgte netsted af Alexa. Den 16. juli 2006 bekendtgjorde YouTube at der hver dag bliver set mere end 100 millioner filmklip på sidene. 65.000 nye videoer bliver uploadet hver dag.

Ophavsretsproblemer

Den amerikanske ophavsretslov gælder også for YouTube, der da også jævnligt fjerner klip, der er i strid med denne. Men ikke desto mindre uploades i vidt omfang ophavsretsbeskyttet materiale så som tv-klip, filmklip, reklamer, musikvideoer, koncerter, klip fra spil etc. Og med millioner af brugere er det i sagens natur en uoverkommelig opgave at holde øje med det hele, hvorfor ophavsretsstridige klip ofte kun fjernes, hvis ophavretsindehavere eller brugere gør opmærksom på dem. Fra oktober 2007 blev det dog tilladt for medievirksomheder, at blokere klip berørende deres ophavsret uden at bede om lov først.[10]

Hollywoods holdninger til YouTube er delte, eller som Ian Schafer fra annoncefirmaet Deep Focus sagde det: "The marketing guys love YouTube and the legal guys hate it." (Marketingsfolkene elsker YouTube, og advokaterne hader det.) Mens Quincy Smith fra CBS udtrykte det således: "If I found part of a successful show up on YouTube today, I'd probably pull it down immediately (...) If I had a show that wasn't doing so well in the ratings and could use the promotion, I wouldn't be in a rush to do that." (Hvis jeg fandt en del af et succesfuldt show på YouTube i dag, ville jeg formentlig fjerne det med det samme (...) Hvis jeg havde et show, der ikke gjorde det så godt i seermålingerne, og kunne bruge reklamen, ville jeg ikke have så travlt med det.)[11]

Tilføjelser til YouTube

I erkendelse af at det kan være svært at finde sin yndlingsmusikvideoer på YouTube er der kommet tilføjelsen youtube.com/disco. Siden fungerer ved, at man søger efter en musiker, hvorpå der automatisk bliver fundet sange fra musikeren plus sange fra andre musikere som passer ind. Der vil så blive lavet en playliste, hvor man også selv kan tilføje andre numre til.

Berømmelse udover YouTube

En række mennesker er blevet berømte og blevet Internet-fænomener på baggrund af deres optræden i YouTube-videoer. Dette referes af og til som "YouTube celebrities" i den engelsksproglige verden, [12][13][14] eller blot YouTuber, som inkluderer disse:

Noter

Eksterne henvisninger