Aarhus Rådhus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Aarhus Rådhus
Aarhus Rådhus om natten, set fra Park Allé.
Det gamle rådhus, nuværende kvindemuseum
Aarhus Rådhus tårn

Aarhus Rådhus blev indviet den 2. juli 1941. Tegnet af arkitekterne Arne Jacobsen og Erik Møller. Beslutningen om opførelsen af rådhuset i Aarhus blev taget på byrådsmøde den 18. november 1937. Som et af de få danske rådhuse blev Aarhus Rådhus fredet i marts 1994 på grund af bygningens enestående arkitektur. På det første projektforslag var rådhuset uden tårn, men efter stort folkeligt pres måtte man tilføje et rådhustårn.

Prisen var 8 millioner kroner, inklusive grunden. Hertil kom udgifter til inventar på 1,5 millioner kroner.

Rådhuset har et areal på 19.380 m², inklusive kælder. Rumfanget er på omkring 10.000 m³. Tårnet er 60 meter højt, tårnuret har en diameter på 7 meter; den lille viser er 2,5 meter og den store 3 meter lang.

Bygningen er lavet i helstøbt beton der udvendig er beklædt med 6000 m² marmorplader fra Porsgrunn i Norge.

Rådhusets klokker blev indviet ved klokkespil den 7. august 1948 kl. 4 om eftermiddagen. Ved indvielsen blev den gamle majvise fra 1491 – forfattet og komponeret af Morten Børup"In vernalis temporis" sunget af Århus Studentersangere. Denne vise har senere været byens kendingsmelodi som spilles fra rådhusklokkerne hver dag klokken 12.

Da rådhuset i 30'erne og 40'ernes Danmark var genstand for stor folkelig opmærksomhed og stolthed, blev rådhuset under anden verdenskrig 2 gange udsat for bombeattentat i forbindelse med gengældelsesaktioner for danske modstandaktioner.

I januar 2006 blev Aarhus Rådhus medtaget i Kulturkanonen under arkitektur.

Rådhusparken i forbindelse med Rådhuset er beliggende på det tidligere Aarhus Søndre Kirkegårds areal, som fungerede i årene 1818-1926. [1] En del af gravstenene derfra er samlet i et lapidarium langs den sydlige kant af Rådhusparken og en anden del af Aarhus Søndre Kirkegård er bevaret som den jødiske kirkegård mellem Rådhuset og Musikhuset.

Tidligere rådhuse[redigér | redigér wikikode]

Det første rådhus[redigér | redigér wikikode]

Det første rådhus blev opført i midten af det 15. århundrede og lå på Store Torv foran Aarhus Domkirkes tårn. Det blev nedrevet 1859.

Det andet rådhus[redigér | redigér wikikode]

Det andet rådhus blev opført i årene 1856-1857 på hjørnet af Domkirkepladsen og Mejlgade. Officielt var det et rådhus, domhus og arresthus, med plads til 28 arrestanter. Også amtsrådet holdt fra 1856 til 1906 sine møder i bygningen. Rådhuset er opført efter tegning af arkitekt C.G.F. Thielemann. Efter tiden som rådhus var bygningen politistation 1941-1984, hvorefter Kvindemuseet i Danmark flyttede ind.

Begge rådhuse er fredede.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilde/litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 56° 9′ 9,43″ N, 10° 12′ 11,52″ Ø