Satanisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler satanisme udenfor kristendommen. Opslagsordet har også anden betydning, se Satanisme (kristendom).
Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i denne artikel.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
DanishView.svg Danske forhold
Denne artikel omhandler alene (eller overvejende) danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen.
Searchtool.svg Eftersyn
Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Det omvendte pentagram er et populært symbol på satanisme.

Satanisme er en bred betegnelse for en gruppe af sociale bevægelser der omfatter forskellige ideologiske og filosofiske overbevisninger. Deres fælles religion omfatter en symbolsk forening med eller beundring for Satan, der af satanister ses som en inspirerende og befriende figur. Generelt har satanisme intet med den kristne tro at gøre – hvilket også gør hyppigt anvendte betegnelser som Church of Satan, Satans bibel og sort messe forvirrende. Satanister er kendte for at bruge ritualer med okkult symbolik og blodofringer, hvilket har gjort at satanismen igennem historien er blevet frygtet og sat i forbindelse med ondskab. I 2009 vurderede man, at antallet af satanister i Danmark var lidt under 1.000.

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Ordet satan kommer fra (hebræisk: שָׂטָן Śāṭān) og betyder modstanderen eller "anklageren" Ordet blev oprindeligt brugt om den faldne engel fra Det gamle testamente . Endelsen -isme betegner en filosofisk, religiøs eller politisk bevægelse.[Kilde mangler]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Man regner med, at satanismen startede med amerikaneren Anton LaVey, der grundlagde Church of Satan i 1966 og senere skrev Satans bibel som er en samling af essays, retningslinjer og ritualer. LaVey hentede viden om ritualer fra okkultisten Aleister Crowley og lod sig inspirere af de historiske begivenheder i middelalderen, hvor man brændte folk for hekseri. Hovedbudskabet i LaVey's værker er, at Satan er et symbol på den mørke kraft i naturen som hverken videnskab eller religion kan forklare, og som er årsag til forandring. LaVey mente at guder var menneskeskabte, men spillede alligevel en rolle for menneskets forståelse af sig selv og verdenen. Satanismen har siden hen udviklet sig i flere forskellige former og vil muligvis forsætte, da Satan netop repræsenterer individets frihed til at tro på hvad det vil.

Tro og praksis[redigér | redigér wikikode]

Satanisme handler meget om selvudvikling og at forskellige dogmer kan bruges hvis det virker for udøveren. Nogle satanister bruger Satan som et symbol til f.eks at repræsentere en naturkraft, mens andre opfatter ham som et faktisk væsen. Satans bibel skal derfor ikke forstås som en faktisk bibel, men mere som en håndbog hvor udøveren kan få uddybet nogle synspunkter.

Satanisk ritual

Magi defineres i Satans bibel som "en bevidst eller ubevidst handling, der skaber en ændring i henhold til ens vilje". Der kan altså være tale om en egentlig magi eller et psykologisk redskab. Der er to slags magi: Den højere magi og så den lavere magi.

Højere magi[redigér | redigér wikikode]

Satanister kan arbejde med rituel magi enten alene eller i grupper. Den rituelle magi kan opfattes på to måder:

1) Som et psykodrama der bygger på overbevisningen om at guder er arketyper (se Dybdepsykologi). Her taler man altså ikke om magi som noget overnaturligt, men udelukkende som et psykologisk redskab.

2) Som faktisk magi, der bygger på overbevisningen om at guder er overnaturlige væsner man kan kontakte.

Den første (psykologiske) tilgang er den klart mest udbredte i Danmark. Definitionen i Satans bibel giver plads til begge forståelser.

Lavere magi[redigér | redigér wikikode]

Den lille magi er de manipulative tricks vi benytter overfor andre mennesker til at få vores vilje. Det er således den bevidste eller ubevidste udnyttelse af andre menneskers svage punkter - f.eks. når nogen laver "hundehvalpeøjne" for at få sin vilje. Denne form for "magi" er stærkt inspireret af den danske fotograf William Mortensens bog The Command to Look, hvor Mortensen giver sit bud på forskellige teknikker, som skal "tvinge" menneskets opmærksomhed hen på motivet.

Også "Lavere magi" rummes i definitionen af magi.

Kritik af satanisme[redigér | redigér wikikode]

Satanister er meget forskellige, men tenderer dog ifølge kritikere såsom Dialogcentret til at dele nogle fællestræk: 1) Fascination af individets ego, egoets vilje og egoets behov kombineret med en vis grad af aggressivitet; 2) Fascination af den mere dystre og sinistre del af Europas kultur fra okkulte traditioner over vampyr- og varulveberetninger og beretninger over virkelige og indbildte Satankulter osv., Marquis de Sade og lignende; 3) Aversion mod kristendommen og kristne mennesker og kristne symboler og udtryk. Disse tre fællestræk vil den kristne kultur modsige.

Desuden har de forskellige satanistiske grupper det fællestræk, at de tager Satan til sig som positivt symbol og/eller en positiv magt. I kristendommens hovedskrift, Det Ny Testamente, står Satan for præcis det modsatte af Jesus Kristus, en modmagt til Jesus. Hvor Jesus er ekstremt positivt ladet i den kristne religion – repræsentant for Livet, Sandheden, det skabende, betydning, kærlighed, tro, bekæmper af sygdom og lidelse og menneskehedens frelser, så er modmagten Satan præcis omvendt – og ekstremt negativt – ladet – som repræsentant for Døden, Løgnen, det tilintetgørende, betydningstømhthed, had, mistro, forårsager af sygdom og lidelse og modvirker af menneskehedens frelse. Satan er simpelthen lang tid før satanistiske grupper begyndte at opstå et ondskabens, sygdommens, overgrebets, smertens og hadets symbol for den kristne. Det pikererer derfor en del kristne, at senere grupper bevidst tager dette symbol på sig som en identitet og et kald.

Endelig er der en del kristne, der simpelthen opfatter satanister som allierede med onde metafysiske kræfter af dæmonisk tilsnit såsom Mørkets Fyrste. I disse kristnes øjne opfattes satanister derfor som ondskabens forlængede arm.

Ikke mindst den sidste gruppe kristne stod i 1980'ernes USA bag en omfattende konspirationsteori – The Satanic Ritual Abuse, som hævdede, at millioner af hemmelige satanister i et meget stort omfang stod bag voldsomme og bizarre forbrydelser rækkende fra USAs narko- og pornoindustri til bortførelser af unge blonde kvinder og tortur og voldtægt af dem under dystre ritualer, mens resultatet af voldtægterne – små børn – siden blev ofret til Satan. The Satanic Ritual Abuse er af bl.a. FBI-agenten Kenneth Langin affærdiget som det pureste opspind. Ikke desto mindre har denne konspirationsteori stadig sine tilhængere i USA, og danske satanisme-kritikere såsom Dialogcentrets formand Johannes Aagaard var i deres kritik delvist præget af konspirationsteorien. Det har været medvirkende til at miskreditere kristen satanisme-kritik.

Satanisme og heavy metal[redigér | redigér wikikode]

Heavy metal er ofte blevet sat i forbindelse med satanisme, delvist på grund af flere bands og deres hyppige brug af billedmateriale som normalt hænger sammen med tro på venstrehåndsvejen (såsom det omvendte pentagram). Som resultat er medlemmer af flere bands, heriblandt Slayer og Black Sabbath, blevet beskyldt for at være satanister. Oftest forsvarer disse musikere sig med at de ikke tror på satanisk ideologi og snarere er ateister eller, i færre tilfælde, følgende religioner fra højrehåndsvejen, mens de bruger hvad folk finder "satanisk" for dets underholdnings- og chokværdi.[1]

Mens nogle debatterer deres autenticitet har andre direkte erklæret deres sataniske tro. Glen Benton, sanger og bassist for dødsmetalbandet Deicide påstod engang åbent at praktisere teistisk satanisme, og har ved flere lejligheder offentligt udtalt sig kritisk om kristendommen.[2] Norske black metal-musikere fra bands såsom Gorgoroth og Mayhem, har også forsvaret moderne satanisk ideologi.[3] Flere kirkebrande som dækkede dele af Norge i starten af 1990'erne, samt mediernes massive dækning af begivenhederne, bidrog også til en stigning i antallet af unge involveret i black metal-bevægelsen, som påstod at de troede på teistisk satanisme og havde stærkt "anti-LaVey'isk" attitude.[4] Om sådanne handlinger er reele sataniske gerninger eller blot rebelske handlinger for at få opmærksomhed og medieomtale er noget som der er blevet stillet spørgsmålstegn ved, selv af nogle af bevægelsens centrale black metal-musikere.[5]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Ekstern kilde/henvisning[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]

  1. Baddeley, Gavin. Raising Hell!: The Book of Satan and Rock 'n' Roll
  2. YouTube – Glen Benton vs. Bob Larson Phone Calls, part 1
  3. Garry Sharpe-Young (2007). Metal: The Definitive Guide. 
  4. Grude, Torstein (Director).. Satan rir Media. [motion picture]. Norway: Grude, Torstein. http://home.no/metalra/reviews/videos/satan_rides_the_media.html. 
  5. Ihsahn Interview