Anholt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Anholt
Anholts særprægede Ørken.
Anholts særprægede Ørken.
Geografi
DK - Anholt.PNG
Sted Kattegat
Koordinater 56°42′N, 11°34′E
Areal 22,37 km²
Højeste punkt Sønderbjerg (48 m)
Administration
Land Danmark
Kommune Norddjurs Kommune
Demografi
Folketal 154 (2011)
Befolkningstæthed 7/km²

Anholt er en dansk ø beliggende i Kattegat med et samlet areal på 22,37 km². Der bor 154 indbyggere på øen (2011), hvoraf de fleste bor i øens eneste by Anholt. Indtil 1. januar 2007 var øen en del af Grenaa Kommune. Siden har den ligget i Norddjurs Kommune i Region Midtjylland.

Øen hørte i middelalderen til Morup sogn i det dengang danske Halland, og der ligger anholtere begravet på Morup kirkegård. Vielser og begravelser blev foretaget i Morup. Morup kirke blev kaldt "den røde kirke", fordi den var rødmalet og et kendt sømærke for søfarerne. Anholterne slog ofte flere forskellige højtider sammen, da det somme tider kunne være svært at tage over i de små både. Den traditionelle dialekt på Anholt var imidlertid en østjysk dialekt.

På Anholt er der en flyveplads (ICAO-kode: EKAT) med en 650 m lang græsstribe. Om sommeren flyves der flere gange ugentligt hertil fra Roskilde Lufthavn med Copenhagen Air Taxi.

Geografi og Geologi[redigér | redigér wikikode]

Ørkenen[redigér | redigér wikikode]

På Anholt findes også et af Danmarks mest særprægede landskaber kaldet Ørkenen. Der er ikke tale om en rigtig ørken, da nedbørmængden er for stor og vegetationen for udbredt. Ørkenen er derimod en strandvoldsslette, der er blevet dannet ved bølgeopskyld og oversvømmelser, og hævet i takt med den almindelige landhævning siden sidste istid.

Ørken har formentligt været dækket af fyrreskov frem til slutningen af 1500-tallet, hvor driften af fyret på øens nordøstlige spids har gjort sit indhug i skoven. Sidenhen er der blevet dannet klitter, der ved sandflugt har skabt den nuværende topografi, som i dag fastholdes af en vegetation af hjælme, græsser og laver samt spredte enebær og revling.[1]

Det meste af Anholt er fredet.

Jordskælv[redigér | redigér wikikode]

Den 6. august 2012 kort før kl. 5, havde et jordskælv med styrke 4,4 sit epicenter i Kattegat 20 km syd for Anholt. Der er meldt om observationer i Ängelholm, København og Anholt.[2][3][4]

Turisme[redigér | redigér wikikode]

Der er kun få biler og to asfalterede veje. Resten af vejene er grusbelagte, og det er muligt at trave hele øen rundt langs kysten på én dag.

Man kan gå ud til fyrtårnet, hvor der er opsat en kikkert i retning af det fredede areal med sæler og fugle på øens nordøstspids.

Fra øens to højeste punkter, Sønderbjerg på 48 meter og Nordbjerg på 39 meter og på særligt klare dage er der udsigt til Djursland og Sverige.

Det anslås, at mellem 40 og 50.000 turister besøger øen årligt.

Havnen[redigér | redigér wikikode]

Det tidligere havnefyr på Anholt havn

Anholt havn[redigér | redigér wikikode]

Anholts havn er opført mellem 1899 og 1902. De lokale fiskere på Anholt ønskede at havnen skulle anlægges i Pakhusbugten, der fungerede som naturhavn inden den ny havn blev taget i brug i 1902. Staten valgte ikke at imødekomme fiskernes ønske og anlagde havnen andetsteds, da man frygtede at en eventuel fjende kunne bruge havnen som krigshavn, hvis den lå i Pakhusbugten.

Havnefyret[redigér | redigér wikikode]

I år 1903, ét år efter havnens anlæggelse, blev et havnefyr taget i brug på Anholt. Havnefyret stod på sin plads ved indsejlingen til Anholt havn i 110 år indtil det d. 20. november 2013 blev fjernet og erstattet af et moderne fyr.[5]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. Geoviden – Geologi og Geografi, 2012 nr. 1 - Anholt. Geocenter Danmark, 2012, ISSN 1604-8172 Hentet 26. januar 2013
  2. 6. aug 2012, eb.dk/Ritzau: Jordskælv vækker svenskere og danskere
  3. 06.08.12, jp.dk: Kattegat ramt af jordskælv Citat: "...20 kilometer sydøst for Anholt..."
  4. 6. aug 2012, ing.dk: Usædvanligt kraftigt jordskælv rammer Danmark Citat: "...Jordskælv forekommer altid, men en så kraftig jordskælv er der mange år imellem. De indtræffer måske hver tiende år..."
  5. Harritz, Poul Henrik: Danmarks småøer. 1. udg. Politikens Forlag A/S, 2002

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 56° 42′ N, 11° 34′ Ø