Treja

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Treja
Våben Beliggenhed
Coat of arms of Treja
Treja ligger i Tyskland
Treja
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Slesvig-Holsten
Kreis Slesvig-Flensborg
Amt Arns Herred
Borgmester Johann Nissen (CDU)
Statistiske data
Areal 21,73 km²
Højde 5 m
Indbyggere 1.567 (31/12/2018)
 - Tæthed 72 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade SL
Postnr. 24896
Tlf.-forvalg 04626
Koordinater 54°30′N 9°19′Ø / 54.500°N 9.317°Ø / 54.500; 9.317Koordinater: 54°30′N 9°19′Ø / 54.500°N 9.317°Ø / 54.500; 9.317
Hjemmeside www.amt-
silberstedt.de
Beliggenhed af kommune Treja i Landkreis Slesvig-Flensborg
Kort

Treja (dansk) eller Treia (tysk) er en landsby og kommune i det nordlige Tyskland, beliggende under Kreis Slesvig-Flensborg i delstaten Slesvig-Holsten.

Treja ligger ved Trenen midtvejs mellem Husum og Slesvig by i et skovområde på den slesvigske midtslette. Den har både en dansk og en tysk skole. Byen omtales første gang 1262 som Traeaa i Annales Slesuicenses. Treja var dengang biskopsborg.

Treja Sogns sognekirke stammer fra 1400-tallet og blev bygget på tomten af en trækirke. I 1757 blev kirken udvidet. Den er indviet til biskoppen Nikolaus af Myra, som var fiskernes skytshelgen.

Til kommunen hører også Bregnrød[1] (Brekenrühe), Grøft (Grüft)[2], Gejlvang (Geilwang), Gromsholm eller Grumsholm, Gøsholt (Goosholz)[3], Harenborg (Harenburg), Hjørdel (Jordle), Ibland (Ipland)[4], Krog (Krau), Nedervad (Nedderwatt), Svinholt (Schwienholz) og Bremsborg Skov (Bremsburger Wald).

Kommunen samarbejder på administrativt plan med andre kommuner i Arns Herred kommunefællesskab (Amt Arensharde).

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Stednavnet Treja er afledt af Trene-floden, som løber gennem byen. Flodnavnet kendes i 1323 som Trea, 1462 som tho der Trya og 1544 som inn die Treen. Flodnavnet føres tilbage til træ eller til trægh (≈træg, doven)[5].

Ibland er afledt af mandsnavn Ib.

Stednavnet Grøft henviser til oldnordisk grǫf (sml. fællesnordisk grøft), der ikke blot betyder grav, men også begravelse, måske har der i oldtiden været et begravelsested[4].

Historie[redigér | redigér wikikode]

Treja blev nævnt første gang i 1262 som Traeaa. Siden den tid var stedet i biskoppen i Slesvigs besiddelse, og denne opretholdt et befæstet slot her. Samtidig opkrævede biskoppen i Treia to slags told:[6]

  1. Broafgift på landruten mellem Slesvig og Husum (transport i øst-vestlig retning)
  2. Toldafgift for skibe på Trenen (transport i nord-sydlig retning).[7]

Stabelholm-vejen, der forbandt Hærvejen ved Oversø med Ejderen ved Sønder Stabel som en historisk handelsrute, passerede også gennem Treja.

Treja kirke.

Nicolaj kirke blev sandsynligvis bygget omkring 1400. Kirken er tilegnet til Sankt Nikolaus, bådmændenes skytshelgen. Så det antages, at Treja-kirken også blev bygget på et tidspunkt, hvor Trenen stadig var sejlbar. Bådmændene ønskede at have et sted for tilbedelse for at bede om beskyttelsen af ​​deres protektor eller for at takke ham for hans hjælp. Dette forklarer beliggenheden af kirken i umiddelbar nærhed af Trenen og stedet, hvor floden krydser vejen. Her var sandsynligvis et laste- og oplagringsområde, hvor bådmændene derfor gjorde ophold. Oprindeligt var det sandsynligvis kun et lille trækapel, bygget af overflod af træ i området. Ifølge professor Haupt, bygnings- og kunstmonumenter, stammer krucifikset i den nuværende kirke på sydvæggen ved prædikestolen fra omkring 1300, hvilket sandsynligvis er et levn fra den første kirke, som således er en ledetråd for kirken oprindelse. I øldre dokumenter nævnes imidlertid grundlæggelsesåret som 1400, hvilket henviser til opførelsen af ​​stenkirken og ikke det originale trækapel. Kirken bærer i sin vestlige ende året 1757, tidspunktet for kirkens udvidelse. Kirken blev forsynet i 1912 med et klokketårn af træ.

Det tidligere slot Harreborg (også Friserborg) blev bygget i 1415 af kong Erik af Pommern som et tårnbjergsborg og ødelagt året efter af friserne. Ved samme lejlighed døde også den danske borgherre væbner Reimer Ottossohn von Sehestedt af Måslev. En nærliggende gård blev opkaldt efter ham.

Billeder[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Johannes Kok: Det Danske folkesprog i Sønderjylland, 2. bind, København 1867, side 96
  2. ^ Johannes Kok: Det danske folkesprog i Sønderjylland, 2. Bind, København 1867, side 160
  3. ^ Johannes Kok: Det danske folkesprog i Sønderjylland, 2. Bind, København 1867, side 155
  4. ^ a b Johannes Kok: Det danske folkesprog i Sønderjylland, 2. bind, København 1867, side 203
  5. ^ Wolfgang Laur: Historisches Ortsnamenlexikon von Schleswig-Holstein, 2. oplag, Neumünster 1992, side 654
  6. ^ Kommunale Wappenrolle Schleswig-Holstein.
  7. ^ Uwe Nagel: Landschaftsanalyse Treene zwischen Oeversee und Friedrichstadt. Minister für Ernährung, Landwirtschaft und Forsten Schleswig-Holstein, Kiel 1987, S. 189.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]