Hanved

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hanved
Våben Beliggenhed
Coat of arms of Hanved
Hanved ligger i Tyskland
Hanved
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Slesvig-Holsten
Kreis Slesvig-Flensborg
Borgmester Horst Andresen (CDU)
Statistiske data
Areal 77,73 km²
Højde 43 m
Indbyggere 10.573  (31/12/2006)
 - Tæthed 136 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade SL
Postnr. 24976, 24983
Tlf.-forvalg 04608, 04630
Hjemmeside www.gemeinde-handewitt.de
Hanveds beliggenhed i Slesvig-Flensborg kreds
Hanveds beliggenhed i Slesvig-Flensborg kreds

Koordinater: 54°46′N 09°19′Ø / 54.767°N 9.317°Ø / 54.767; 9.317

Hanved (dansk) eller Handewitt (tysk) er en landsby og kommune i det nordlige Tyskland, beliggende i Slesvig-Flensborg kreds i delstaten Slesvig-Holsten. Byen ligger vest for Flensborg i det nordlige Sydslesvig. På sønderjysk skrives byen Hanjvæj.

Komumnen blev dannet ved kommunalreformen i 1974 ved sammenslutning af de seks hidtil selvstændige kommuner Ellund, Gottrupelle (tysk Gottrupel), Havrup (Haurup), Hyllerup (Hüllerup), Timmersig (tysk Timmersiek sønderjysk Temmesich) og Hanved. I 2008 kom Jaruplund-Vedding til. Kommunen er med et areal på cirka 6500 ha den største kommune i Slesvig-Flensborg kreds. Med til kommunen hører også små bebygelser som Anebylund (Ahnebylund), Hanved Koloni eller Christianshede (på tysk: Handewitt Kolonie el. Christiansheide), Hanved Vest, Hanvedmark (Handewittfeld), Ondaften (Unaften), Hoffnung, Skovkro (Holzkrug) og Vesterlund (Westerlund).

Området omkring Hanved er sandet hedeland, der er dog også mange landbrugsarealer og skovstrækninger såsom den tidligere danske domæneskov Hanved Skov.

Historie[redigér | redigér wikikode]

I den danske tid hørte kommunen under Hanved Sogn (Vis Herred) og delvis i Oversø Sogn (Ugle Herred).

Hanved bliver første gang nævnt i 1231. Navnet er sammensat af Han, der er afledt af personnavnet Hanno, som var en dansk ridder og ved, der betyder skov. Bynavnet betyder altså Hannos skov. Hanved, Hørup, Timmersig, Ellund og Gottrupelle hørte under den danske konge, mens Hyllerup hørte under den slesvigske biskop [1].

Byens kirke blev bygget i 1100-tallet i valdemarstiden i romansk stil. Kirken var en af de første kirker, der er bygget i det daværende Sønderjylland. Tårnet kom til o. 1500. Ved en brand i 1882 nedbrændte størstedelen af kirken, men den blev efterfølgende genopbygget og genindviet i 1884. Kirkekskibets vestlige hjørne stammer endnu fra den forhenværende kirke. Hanved er i dag sæde for amstforvaltningen og har både dansk og tysk skole.

Byen er i dag mest kendt i sammenhæng med håndboldgruppen SG Flensburg-Handewitt. Selvom klubben har nu hjemmebane i den nye Flens-Arena i Flensborg, var Hanveds Wikingerhalle fra 1975 skueplads for mange bundesliga-kampe op til 1995. Wikingerhalle har en kapacitet på 2000 sidde- og ståpladser. Den er nu hjemmebane for klubbens andenhold og mange ungdomshold.

Kommunens flag

Flag[redigér | redigér wikikode]

Kommunens flag er afledt af kommunevåbenet. Den sønderjyske løve symboliserer Slesvig og relationen til Danmark. Den ottekantede egekrans står for kommunenes otte bydele. De slesvigske farver gul og blå henviser ligesom løven til Slesvig eller Sønderjylland. Grøn og guld er afledt af Jaruplund-Veddings gamle våben.

Billeder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]