Brodersby (Angel)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Brodersby Kirke
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Brodersby. (Se også artikler, som begynder med Brodersby)

Brodersby er en landsby i Brodersby-Goltoft kommune i det nordlige Tyskland under Slesvig-Flensborg kreds i Slesvig-Holsten med cirka 500 indbyggere. Byen er beliggende nord for Slien i det sydlige Angel.

Brodersby var en selvstændig kommune indtil den blev sammanlagt med nabokommunen Goltoft den 1. marts 2018. Den forhenværende kommune bestod af bebyggelserne Bregnerød[1] eller Bregnrød[2] (Brekenrude), Borg/Mysunde (Burg/Missunde), Gejl[3] (Geel), Gejlbyholt (Geelbyholz), Knøs[4] (Knös) og Rojum (Royum).

Ved Brodersby forbinder en lille kabeltrukne færge eller pram byen med Mysunde på fjordens modsatte side. Sundet mellem Brodersby og Mysunde er med 120 meters bredde fjordens smalleste sted. Lidt vest for Brodersby når Slien en bredde af godt fire kilometer (Store Bredning). Overgangsstedet ved Brodersby og Mysunde var derfor et af nøglepunkterne i de dansk-tyske krige.

Allerede omkring 1120 blev fæstningen Borg oprettet, og regnes med til Dannevirkes forsvarsvolde. Senere opstod den såkaldte Margretevold, som er opkaldt efter Margrete Sambiria.

Byen lå i den danske tid i Brodersby Sogn (Slis Herred). Den tårnløse, romanske Sankt Andreas Kirke er fra 1100-tallet. Kirken blev i 1800-tallet udvidet med en tilbygget klokkestabel af træ mod vest og et våbenhus mod nord. Af inventaret kan nævnes en prædikestol fra 1726, en romansk granitdøbefont fra 1100-tallet samt et sengotisk korbuekrucifiks fra 1400-tallet. På kirkegården findes en mindesten for 28 danske faldne fra kampene den 12. september 1850.

Ved Slien findes en lystbådehavn, en restaurant og en campingplads.

Billeder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ M. Mørk Hansen: Kirkelig Statistik over Slesvig Stift: Med historiske og topografiske bemærkninger, Kjøbenhavn 1864, bind 2, side 453
  2. ^ Johannes Kok: Det Danske folkesprog i Sønderjylland, 2. bind, København 1867, side 96
  3. ^ Johannes Kok: Det Danske folkesprog i Sønderjylland, 2. bind, København 1867, side 145
  4. ^ Johannes Steenstrup: De danske stednavne, 1918, side 100