Bedre Byggeskik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Skagen Station af Ulrik Plesner opsummerer mange af de dyder, som Bedre Byggeskik opdyrkede
Huset på Bakkekammen 50 i Holbæk er et skoleeksempel på arkitekturen i Bedre Byggeskik

Landsforeningen Bedre Byggeskik var en indflydelsesrig dansk landsdækkende forening, som 27. juni 1915 blev oprettet af en gruppe arkitekter, herunder Thorkild Henningsen og Carl Brummer. Foreningen blev nedlagt 1965, og betegnelsen "Bedre Byggeskik" anvendes nu om en stilperiode i dansk arkitektur ca. 1915-1940, der tog udgangspunkt i ældre dansk byggeskik og overlappede nyklassicismen.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Formålet med foreningen var at forbedre den danske bygningskultur, hvilket bl.a. skete ved den såkaldte tegnehjælp, der bestod i, at foreningens arkitekter tegnede enkle huse, der var karaktiseret ved simple materialer og håndværksmæssigt gode løsninger. Tegningerne til et sådant hus kunne man bestille hos foreningen og derefter få en lokal bygmester til at opføre huset, hvorfor man ofte også kalder det en murermestervilla. Typisk var der tale om et symmetrisk hus i halvanden etage i røde mursten og med rødt, halvvalmet tag og kælder. Bevægelsens idealer overlapper i vid udstrækning med nyklassicismens, selvom Bedre Byggeskik-normen typisk gav arkitekterne større frihed til at benytte pittoreske detaljer.

Holbæk var et tidligt arnested for denne arkitekturretning (særligt vejen Bakkekammen) med arkitekterne Ivar Bentsen og Marius Pedersen. Bentsen havde allerede i 1911 startet en "bygmesterskole" i byen. Akademisk Arkitektforenings tegnehjælp, etableret 1907, Landsudstillingen i Århus 1909 samt P.V. Jensen Klints agitationer i bogen Bygmesterskolen var tidlige forløbere for Bedre Byggeskik.

Foreningen eksisterede frem til 1965, men allerede fra omkring 1930 begyndte den i byerne at miste indflydelse og tabe terræn til funktionalismen. Poul Henningsen og kredsen omkring Kritisk Revy gjorde tykt nar af Bedre Byggeskik, som de anså for en stilistisk spændetrøje og et regressivt, tilbageskuende kulturfænomen, som de kaldte "akademisk Arkitekturs Nulpunkt". Men i byggeskikken på landet levede indflydelsen længe videre helt ind i 1940'erne.

Formænd[redigér | redigér wikikode]

Institutioner og kvarterer med bebyggelser i Bedre Byggeskik[redigér | redigér wikikode]

Hus i Annebergparken
Bygmesterskolen i Holbæk var et af centrene for udbredelsen af Bedre Byggeskik

Væsentlige udøvere af Bedre Byggeskik[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]