Spring til indhold

Biblioteksbind

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Reklame for indbinding af biblioteksbøger, 1911.

Biblioteksbind (eller biblioteksindbinding) er en særlig robust indbinding af bøger, der er udsat for megen brug og slitage. Uden en sådan indbinding ville det være nødvendigt oftere at erstatte eller reparere de hyppigt brugte bøger.

Et afvaskeligt bogbind kan fås ved at anvende et stærkt appreteret indbingsmateriale som for eksempel pluviusin.

Til biblioteksindbindinger kan det være en fordel at bruge lav fals, da belastningen ved åbning af bogen fordeles over en større flade; det ses tydeligst på billedet herunder. Man kan derfor bruge et kraftigere indbindingsmateriale og få en mere holdbar bog velegnet til biblioteker.[1]

DS/ISO 14416:2003 vedrører indbinding af bøger og tidsskrifter til arkiv- og biblioteksbrug.[2]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Manual of library bookbinding practical and historical side 33 i ledsageteksten til sidens figur 22 om dyb og lav fals. - Af Henry Thomas Coutts (1881-1916) og George Arthur Stephen (1880-1934) (Indsat fra siden om bogens permer)
  2. ^ "DS/ISO 14416:2003" (Webside ikke længere tilgængelig) hos Dansk Standard : "Information og dokumentation - Krav til indbinding af bøger, tidsskrifter, seriepublikationer og andre papirdokumenter til arkiv- og biblioteksbrug - Metoder og materialer" (var gældende i 2013)
  3. ^ Se desuden materialeprøver, bl.a. buckram, Rexine, Pluviusin i Manual of library bookbinding practical and historical

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

BogSpire
Denne artikel om bøger og tidsskrifter er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.