C.V. Raman

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Sir Chandrasekhara Venkata Raman
Sir CV Raman.JPG
Personlig information
Fødselsdato 7. november 1888Rediger på Wikidata
Fødested Trichinopoly(i næreheden af Tiruchirapalli)
Dødsdato 21. november 1970
Dødssted Bangalore, Karnataka, Indien
Statsborger Indien Indisk
Bopæl Indien Indien
Ægtefælle 6. maj 1907 til Lokasundari Ammal (1892–1980)
Børn Chandrasekhar og Radhakrishnan
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Fysiker
Nomineringer og priser
Underskrift Chandrashekhara Venkata Raman, signature.svg
Eksterne henvisninger
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Nobel prize medal.svg Nobelprisen i fysik
1930

Sir Chandrasekhara Venkata Raman (Tamil: சர் சந்திரசேகர வெங்கட ராமன்) var en indisk fysiker, der modtog Nobelprisen i fysik i 1930, for sin opdagelse af Ramanspredning, der resultatet af Ramaneffekt.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

C.V. Raman tog sin uddannelse tidlig, allerede i 1902 hvor han blev optaget på Presidency College i Madras. Han bestod sin bachelorgrad i 1904, og vandt samtidigen guldmedalje i fysik. I 1907 bestod han sin mastergrad i fysik, og havde han allerede gjort meget arbejdet indenfor optik og akustik.

Men i Indien var muligheden for videnskabeligt arbejdet indenfor fysik meget små, så i stedet vandt han en stilling ved det indisk finansministeriet som assisterende revisor. C.V. Raman fandt da hurtig en mulighed for at udøve eksperimentel forskning i laboratoriet ved Indian Association for the Cultivation of Science(indisk forsamling for udøvelse af videnskab) i Calcutta, i 1917 opsagde han sit job ved det indisk finansministeriet, og fik i stedet et professorat i fysik ved University of Calcutta. I 1934 blev han direktør af af det nye "indian institute of science", 2 år efter forsætte han igen som professor i fysik ved University af Calcutta. Raman startede sammen med Dr. Krishnamurthy firmaet Travancore Chermical and Manufacturing Co. Ltd i 1943, der med tiden blev hele 4 fabrikker i Sydindien. I 1947 blev han udnævnt som den første national professor af det nye selvstændig Indien, han trak sig tilbage fra indian institute og blev pensioneret i 1948. Året efter åbent han Raman research institute i bengaluru, og han forblev aktiv ved institute indtil sin død, han har også starte Journal of Physics (1926) og sponsoret etableringen af Indian Academy of Sciences. [1] [2]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]