C.V. Raman

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Sir Chandrasekhara Venkata Raman
Sir CV Raman.JPG
Personlig information
Født 7. november 1888
Nær Tiruchirapalli i Tamil Nadu
Død 21. november 1970
Bangalore, Karnataka, Indien
Nationalitet Indien Indisk
Bosat Indien Indien
Ægtefælle 6. maj 1907 til Lokasundari Ammal (1892–1980)
Børn Chandrasekhar og Radhakrishnan
Uddannelse og virke
Profession Fysiker
Berømt for opdagelse af Raman effekt og Raman spredning
Nobel prize medal.svg Nobelprisen i fysik
1930

Sir Chandrasekhara Venkata Raman (Tamil: சர் சந்திரசேகர வெங்கட ராமன்) var en indisk fysiker, der modtog Nobelprisen i fysik i 1930, for sin opdagelse af Ramanspredning, der resultatet af Ramaneffekt.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

C.V. Raman tog sin uddannelse tidlig, allerede i 1902 hvor han blev optaget på Presidency College i Madras. Han bestod sin bachelorgrad i 1904, og vandt samtidigen guldmedalje i fysik. I 1907 bestod han sin mastergrad i fysik, og havde han allerede gjort meget arbejdet indenfor optik og akustik.

Men i Indien var muligheden for videnskabeligt arbejdet indenfor fysik meget små, så i stedet vandt han en stilling ved det indisk finansministeriet som assisterende revisor. C.V. Raman fandt da hurtig en mulighed for at udøve eksperimentel forskning i laboratoriet ved Indian Association for the Cultivation of Science(indisk forsamling for udøvelse af videnskab) i Kolkata (tidligere Calcutta), i 1917 opsagde han sit job ved det indisk finansministerium, og fik i stedet et professorat i fysik ved University of Calcutta. I 1934 blev han direktør for det nye "Indian Institute of Science", to år senere fortsatte han igen som professor i fysik ved University af Calcutta. Raman startede sammen med Dr. Krishnamurthy firmaet Travancore Chemical and Manufacturing Co. Ltd i 1943, der med tiden omfattede fire fabrikker i Sydindien. 1947 blev han som den første udnævnt til national professor af det nye selvstændige Indien. Han trak sig tilbage fra Indian Institute og blev pensioneret 1948. Året efter åbnede han Raman Research Institute i Bengaluru, og han forblev aktiv ved instituttet indtil sin død. Han har også startet Journal of Physics (1926) og sponsoret etableringen af Indian Academy of Sciences. [1] [2]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]