Johannes Diderik van der Waals

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Johannes Diderik van der Waals.
Nobel prize medal.svg Nobelprisen i fysik
1910

Johannes Diderik van der Waals (23. november 18378. marts 1923) var en hollandsk videnskabsmand, der er kendt for sit arbejde på tilstandsligningen for gasser og væsker, for hvilken han vandt Nobelprisen i fysik i 1910. Van der Waals var den første der indså nødvendigheden af at tage molekylernes volumen og intermolekylære kræfter (nu kaldet "van der Waals-kræfter") i betragtning i oprettelsen af en forbindelse mellem tryk, volumen og temperatur af gasser og væsker.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Van der Waals blev født i Leiden, Holland, som søn af Jacobus van der Waals og Elisabeth van den Burg. Han blev skolelærer og fik senere lov at studere på universitetet trods hans manglende uddannelse i klassiske sprog. Han studerede fra 1862 til 1865 og fik grader i matematik og fysik. Han var gift med Anna Magdalena Smit og havde tre døtre og en søn.

I 1866 blev han leder af en skole i Haag. I 1873 fik han en doktorgrad under Pieter Rijke for sin afhandling med titlen "Over de Continuïteit van den Gas- en Vloeistoftoestand" (Om kontinuiteten af gas- og væsketilstanden). I 1876 blev han som den første udnævnt til professor i fysik på Universiteit van Amsterdam.

Van der Waals døde i Amsterdam i 1923.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]