Irène Némirovsky

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Irina Nemirovskaja)
Spring til navigation Spring til søgning
Irène Némirovsky
IN14 ans.jpg
Personlig information
Pseudonym Pierre Neyret,
Charles BlancatRediger på Wikidata
Født 24. februar 1903Rediger på Wikidata
KijevRediger på Wikidata
Død 17. august 1942 (39 år)Rediger på Wikidata
Auschwitz-Birkenau koncentrationslejr, AuschwitzRediger på Wikidata
Dødsårsag PlettyfusRediger på Wikidata
Religion Jødedom, konverteret til katolicismen.
Børn Denise Epstein,
Élisabeth GilleRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Paris UniversitetRediger på Wikidata
Beskæftigelse Skribent, romanforfatterRediger på Wikidata
Arbejdssted ParisRediger på Wikidata
Kendte værker Storm i juniRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Mort pour la France,
prix RenaudotRediger på Wikidata
Fængslet i AuschwitzRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Irène Némirovsky (født 11. februar 190317. august 1942) var en fransk forfatterinde. Hendes mest berømte arbejde er det posthumt udgivne romanværk Suite Française (Storm i juni), som blev udgivet i 2004 (oversat til dansk i 2005). Hun blev født i Kijev, men boede mere end halvdelen af sit liv i Frankrig og skrev på fransk. Irène Némirovsky blev arresteret af de nationale socialister efter at være klassificeret som jødeinde under de racemæssige love, hvilket således ikke imødeså hendes omvendelse til katolicismen. Hun døde, da hun var 39 år i udryddelseslejren Auschwitz i det tyske besatte Polen.

Liv og forfatterskab[redigér | redigér wikikode]

Irène Némirovsky blev født i 1903 i Kijev under Det Russiske Kejserrige (nuværende Ukraine). Némirovskys far, Léon Némirovsky, havde udøvet kornhandel og var en velhavende finansmand. Hendes flygtige og ulykkelige forhold til hendes mor blev senere et væsentligt emnefelt i mange af hendes romaner. I 1917 flygtede Léon Némirovsky med familien til Frankrig under den russiske revolution i 1917. Gennem et år i Finland og Sverige kom familien til Paris i Frankrig i sommeren 1919. Irène Némirovsky begyndte ved universitetet i Sorbonne og begyndte samtidig at skrive i en alder af 18 år.

I 1926 giftede Irène Némirovsky sig med den jødisk-russiske emigrant, bankmanden Michel Epstein – og de fik således to døtre, Denise, født i 1929; og Elisabeth, født i 1937. Som udgangspunkt havde Irène Némirovsky jødisk baggrund, men den 2. februar 1939 konverterede hun med sine døtre (født i 1929 og 1937) til den romersk-katolske kirke. Hendes ansøgninger om fransk statsborgerskab blev imidlertid afvist, trods sin berømmelse på grund af samtidens antisemitisme-æra.

Irène Némirovsky var allerede berømt efter hendes første roman David Golder, der blev påbegyndt i Biarritz i 1925 og udgivet i 1929. Romanen blev en succes og blev efterfølgende filmatiseret i 1930 med skuespiller Harry Baur i titelrollen og med Julien Duvivier som filminstruktør. I 1930 blev hendes roman Le Bal, fortællingen om en ringe behandlet datter og vejene omkring sagen, udgivet og derefter filmatiseret.

Selvom Irène Némirovsky blev anerkendt som betydningsfuld forfatterinde, blev fransk statsborgerskab nægtet hende. Som udgangspunkt var hun af russisk-jødisk oprindelse, men lod sig omdanne til katolicismen i 1939. Muligvis et desperat forsøg på at undgå forfølgelse som jødeinde. Irène Némirovsky skrev endvidere i Candide og Gringoire, to magasiner, der havde antisemitiske tendenser. En ny biografi påpeger, at hvad der motiverede Irène Némirovsky ikke var selve antisemitismen, men nærmere de dybe, vanskelige og komplekse følelser omkring hendes jødiske-russisk baggrund og især hendes overvældende afsky for hendes moder.

I 1940 var det blevet umuligt for Irène Némirovskys mand at arbejde i banken – og på samme tid kunne Irène Némirovskys romaner ikke længere blive frigivet; begge dele på grund af deres jødiske baggrund. Da trupperne fra det nationale socialistiske Tyskland nærmede sig Paris, flygtede de med deres to døtre til landsbyen Issy-l'Évêque. Her var de forpligtet til at bære jødernes stjerne.

Den 13. juni 1942 blev Irène Némirovsky arresteret som >>statsløs af jødisk baggrund<< af det franske politi under regulering af den tyske besættelse. Gestapo havde kontaktet SS RSHA for at præcisere, hvad der skulle gøres med hende. Ernst Kaltenbrunner bestilte hende til gassen. Da hun blev taget, fortalte hun døtrene >>Jeg skal på en rejse nu...<< - og efterfølgende Irène Némirovsky sendt til en transit-koncentrationslejr i Pithiviers udenfor Paris. Ifølge det officielle leir-kartotek døde hun af tyfus, men ifølge senere kilder skulle Irène Némirovsky være blevet deporteret til Auschwitz den 17. august 1942 sammen med 928 andre jøder og jødeinder. Den 6. november 1942 blev hendes mand Michel Epstein på tilsvarende vis sendt til Auschwitz – og umiddelbart efter sendt til gaskammeret.

Det posthume romanværk, Storm i juni, består af to dele, som oprindelig skulle have været de første to af samlet fem dele. Romanværket foregår i Frankrig fra den tyske invasion i juni 1940 til juni 1941. Da Irène Némirovsky blev anholdt, var manuskriptet, i form af en notesbog, placeret i en rejsetaske, der således kom døtre Elisabeth og Denise Epstein gennem livet. Først i slutningen af 1990'erne vovede døtrene at læse moderens manuskript og besluttede at udgive romanværket i Frankrig i 2004.

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

 • The Misunderstanding
 • The Child Prodigy
 • David Golder
 • Le Bal
 • The Courilof Affair
 • The Pawn on the Chessboard
 • The Wine of Solitude
 • Jezebel
 • A Life of Chekhov
 • All Our Worldly Goods
 • Suite Francaise
 • Fire in the Blood
 • Four Novels
 • The Dogs and the Wolves
 • Dimanche and Other Stories
 • The Fires of Autumn

Biografier[redigér | redigér wikikode]

 • Lienhardt, Patrick og Philipponnat, Olivier: The Life of Irène Némirovsky, Forlaget Alfred A. Knopf, Toronto 2010.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]