Forskel mellem versioner af "Vestas Wind Systems"

Spring til navigation Spring til søgning
35 bytes tilføjet ,  for 4 år siden
m
→‎Historie: sprogret, specielt mere konsekvent brug af datid
(→‎Historie: Rettede div. grammatik)
m (→‎Historie: sprogret, specielt mere konsekvent brug af datid)
 
== Historie ==
[[Fil:JL VestasPortugal 290607 0365 BH 130807.jpg|thumb|210px|Vestas' vindmøllepark i Rio Maior i Portugal.]]
Vestas' historie strækker sig tilbage til [[1898]], da [[Hans Søren Hansen|H.S. Hansen]] (1876-1953) etablereretablerede sin første [[smed]]evirksomhed i byen [[Lem (by)|Lem]] i [[Vestjylland]]. Han fårfik succes på grund af sin store idé-rigdom og virkervirkede inspirerende på mange af sine smedesvende, som senere etablereretablerede deres egne foretagender. Det bevirkerbevirkede, at Lem efterhånden udviklerudvikleðe sig til et kraftcenter for smedehåndværket. I [[1928]] etablerede han sammen med sønnen [[Peder Hansen]] (1906-1992) firmaet '''Dansk Staalvindue Industri''', som fremstillede stålvinduesrammer til industribygninger. På grund af materialemangel lå virksomheden stille under [[2. verdenskrig]], men sammen med ni kolleger omdannede Peder Hansen i [[1945]] familiefirmaet til et [[aktieselskab]] under navnet '''VEstjysk-STålteknik A/S''', der efterfølgende blev forkortet til '''Vestas'''.<ref>[http://virk-info.dk/Virk-V/Vestas/Vestas.htm Vestas A/S - Vestjysk Stålteknik A/S] – http://virk-info.dk/</ref> I [[1956]] startede Vestas en produktion af [[Intercooler|ladeluftskølere]] til [[Burmeister & Wain]]s skibsværft. Allerede i [[1959]] købte Peder Hansen de øvrige [[Aktie|aktionærer]] ud og blev eneejer. I løbet af 1950'erne og 1960'erne ekspanderede Vestas stærkt. Virksomheden udnyttede landbrugets [[mekanisering]] og en stærk international [[industrialisering]] og [[vækst]] til at udvikle en række metalprodukter til både det danske og internationale marked, specielt landbrugsvogne og [[Hydraulik|hydrauliske]] kraner til lastbiler. I 1960'erne rundede virksomheden 120 ansatte.
 
[[Oliekrise]]n i 1970'erne gav nye ideer, og man kastede blikket på alternativ energi i form af [[vindmølle]]r. Den første mølle fra fabrikken kom på markedet i 1979. I 1979-80 havde Vestas ordrer på i alt 36 vindmøller.<ref>'Vinderen', af [[Ole Sønnichsen]], 2009</ref> Fremtiden tegnede lyst, da man kom ind på markedet i blandt andet [[USA]], men i oktober [[1986]] måtte Vestas gå i [[betalingsstandsning]], da de særlige skattelove der gjorde det attraktivt at bygge vindmøller i [[Californien]] bortfaldt, og dethvilket trak tæppet væk under Vestas. Kreditorerne havde over 100 mio. kr. tilgodetil gode, og Finn Hansen blev koblet ud af Vestas. Store dele af produktionen frasælgesblev frasolgt, og '''Vestas Wind Systems A/S''' dannesblev dannet med [[Johannes Poulsen (Direktør)|Johannes Poulsen]] som adm.administrerende direktør. Johannes Poulsen og ca. 60 ansatte begyndte et nyt kapitel i historien om Vestas, som nu kun vilville beskæftige sig med [[vindenergi]].
 
I 1989 blev de sidste af 100 møller i Vestas' hidtil største møllepark i Danmark sat i drift. Møllerne var serieproducerede og havde pitch-regulering og [[mikroprocessor]], hvilket var gennemgående i flere år fremover. Virksomheden havde for alvor vind i sejlene og havde blandt andet i 1991 en omsætningsfremgang på 35% – samme år som mølle nummer 1.000 fra Vestas blev opstillet på dansk grund. Der var også fremgang på en række udenlandske markeder som [[Tyskland]] og [[Storbritannien]], og der blev etableret samarbejde med virksomheder i bl.a. [[Spanien]]. Samarbejdet i Spanien kastede i år 2000 den hidtil største enkeltordre af sig, da der skulle bygges 1.800 møller til et spansk energiselskab, og i maj måned samme år stod det nye fabriksanlæg i [[Nakskov]] færdig og bestod af i alt 22.000 kvadratmeter til produktion af 32 og 39 meter lange vinger til MW-møller.
 
I januar 2001 blev Vestas valgt som vindmølleleverandør til det første store [[offshore]] -projekt i [[Nordsøen]], [[Horns Rev Havmøllepark]], ud for [[Esbjerg]].<ref>[http://www.bt.dk/nyheder/vestas-leverer-moeller-til-verdens-stoerste-havmoellepark Vestas leverer møller til verdens største havmøllepark], ''[[BT]]'', 3. januar 2001</ref> ProjektetParken blev opført hen over sommeren 2002, og blev verdens hidtil største havvindmøllepark med en kapacitet på 160 MW. Den valgte mølletype var Vestas V80-2,0 MW og den forventede ordre var på ca. 1 mia. kr. I 2001 fik Vestas også deres første kontrakt med olielandet [[Iran]], der bestilte komponenter til 123 vindmøller til en samlet værdi af 200 mio. kr.<ref>[http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/219572:Seneste-nyt--Vestas-saelger-vindmoeller-til-Iran Vestas sælger vindmøller til Iran], ''[[Kristeligt Dagblad]]'', 2. maj 2001</ref> Dermed fik Vestas et gennembrud i [[Mellemøsten]], hvor der er en voksende interesse for alternativ og miljørigtig energi.<ref>{{Cite news
| author = HEINZ ANDRESEN
| title = Olielandet Iran satser på vindkraft - Stor Vestas-ordre
| publisher = [[Dagbladet Børsen]]
| date = 3. maj 2001
| url = http://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/12/604367/artikel.html}}</ref> Den [[1. december]] [[2001]] solgte Vestas deressin andel i den spanske vindmølleproducent [[Gamesa|Gamesa Eólica S.A.]] på grund af strategiske uenigheder mellem de to firmaer, salgspris 2,1 mia. kr.
 
I april 2002 trådte Johannes Poulsen tilbage som koncernchef og overlod denne post til tidligere økonomidirektør [[Svend Sigaard]]. Året efter offentliggøroffentliggjorde Vestas planerne om at fusionere med konkurrenten [[NEG Micon]]. Dermed skabesskabtes verdens største vindmølleproducent. Fusionen givergav dog problemer, og virksomheden måtte nedjustere kraftigt, lige før [[Ditlev Engel]] tiltrædertiltrådte som ny koncernchef per 1. maj 2005. Siden da har koncernen arbejdet efter den nye strategi "The Will to Win" med en række konkrete finansielle målsætninger.
 
I 2008 landede omsætningen på godt 6 mia. [[euro]] med et overskud efter skat på 511 millioner euro. Ved udgangen af 2008 var der knap 20.000 ansatte i Vestas på verdensplan.<ref>[http://www.penge2.dk/business/vestas.aspx Vestas - et vindmølleeventyr], penge2.dk</ref>
 
Den 21. august 2013 blev adm.administrerende direktør Ditlev Engel fyret på grund af dårlige resultater og et stort underskud.<ref name=chocktal/> Svenskeren [[Anders Runevad]] overtog posten.
 
== Vestas-aktien ==
64.452

redigeringer

Navigationsmenu