Brystholder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Brystholder set forfra

En brystholder (latin: fascia, oldgræsk: στρόφιον stróphion) bh eller top er et stykke undertøj eller badetøj, som bruges til forhindre dels at brysterne bølger naturligt fra side til side, dels for at gøre dem større og mere strittende, eller (i ældre tid) flade dem ud, således at tøjet udenpå sidder flottere.

Størrelsen angives som omkredsen af brystkassen i cm og størrelserne A, B, C, D, E, F, G, H, I, J og K. Disse størrelsesangivelser har ikke kun med selve brystets størrelse at gøre, men også deres forhold til brystmålet. Således vil en 70C synes som et mindre bryst end en 90B. Størrelsen findes ved to målinger: A) Kropsomkredsen lige under brysterne og B) kropsomkredsen målt hen over selve brysterne. Den første måling give så den talmæssige del af målet (fx 75, for intervallet 73-77 cm) og forskellen mellem de to målinger kan omregnes til en skålstørrelse[1]. Målene angives anderledes i andre lande, for eksempel i USA, der regner i tommer og tolker bogstaverne anderledes (for eksempel 38EE).

Historie[redigér | redigér wikikode]

Man har givetvis kendt en form for brystholdere altid, eller så længe at man har gået med tøj.

Brystbånd

I oldtiden bestod brystholderen af et langt bånd. Dette bånd blev brugt længe efter at man havde opfundet andre støtteformer.

Brystholder 1808

Fra omkring 1500 begynder snørelivet og livstrykket at støtte brystet. Omring år 1800 er snørelivet blevet så kort at det er har fået elastisk stof i siderne og skåle til brysterne.

Brystholder og korset, i 1913. De har haft den samme laksefarve i virkeligheden

I mange år var korsettet den normale brystholder, der fandtes andre men de var ikke almindelige, først i 1913 er korsettet så langt ned af lårene at det er nødvendigt at dele korsettet og brystholderen.

I mange år fra o. 1920 til o. 1950 var brystholderene flade.

Så blev skålene runde med spidser, i en form, som de færreste kunne fylde ud naturligt.

Omkring 1970 var bare bryster på mode.

Man skelner mellem flere former for brystholder:

  • Brystholder med bøjle
  • Brystholder med fyld
  • Trekants-brystholder
  • Push up-brystholder
  • Brystholder med silikone

Noget undertøj har eller kan have en form for indbygget brystholder, det gælder:

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Størrelsesskema

Noter[redigér | redigér wikikode]


Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information: