Regntøj

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Regntøj er overtrækstøj, som er beregnet til at holde sig tør i regnvejr. Det kaldes også skalbeklædning: den yderste beklædning, som er vind- og vandtæt.

Gummistøvler

Regntøj består af jakke, bukser og gummistøvler. Det er praktisk at have en sweater under jakken for ikke at få den kolde jakke tæt på kroppen. Ved arbejde eller sejle er seler bedst til at holde bukserne oppe, så man undgår at blive våd på mave og ryg, når man bøjer sig.

Regnjakke[redigér | redigér wikikode]

En regnjakke eller regnfrakke er lavet af et vandtæt materiale. Regnjakker har ofte en hætte, der i nogle tilfælde er aftagelig.

Regnbukser[redigér | redigér wikikode]

Regnbukser er en del af et sæt. Regnbukserne gør, lige som jakken, så vand ikke kan trænge igennem materialet, som er af vandafvisende stof.

Gummistøvler[redigér | redigér wikikode]

En gummistøvle er en støvle af gummi eller et kunststof, da gummi holder vandet ude. Neopren gummistøvler er et forholdsvis nyt produkt, der tidligere blev brugt af lystfiskere. Det hitter blandt hverdagsgummistøvlebrugere. De fås i mange forskellige farver og varianter (støvlerne). Hvis man skal fiske, kan man iføre sig vaders. Det er gummistøvler, der går helt op til brystet.

Waders er en slags regnbukser og gummistøvler i ét, der ofte bruges i forbindelse med fiskeri.

Teknisk regntøj[redigér | redigér wikikode]

Teknisk regntøj af Gore-Tex®, e-Vent® og andet tøj med vind-, vandtæt og åndbare membraner, er en række nylonprodukter som består af flere lag der er svejset til hinanden. Ofte i kombination med en påsprøjtet eller indvasket hinde, en såkaldt DWR: Durable Water Repellent (holdbar vandafviser). Åndbarheden fungerer ved at varmeoverskud fra kroppen (i form af kondenseret svedafsondring) ved eget tryk presses ud gennem mikroskopiske porer i tøjet. Og samtidig holdes nedbør ude. Under hård fysisk aktivitet er det dog begrænset, hvor meget kondens der kan slippe ud, hvilket resulterer i at man alligevel bliver våd indefra. Derfor er mange af denne type beklædninger udstyret med gode udluftningssystemer i form af lynlåse (pitzips), eller ventilationshuller under armene( så men kan lufte ud, mens at den kan holdes lukket fortil. Var oprindeligt opfundet til friluftsliv, sport og aktivt brug, men er efterhånden blevet et allemandseje. Producenter inden for sportstøj til friluftsliv, som orienteringsløb, sejlsport og bjergbestigning står for den største innovative udvikling inden for teknisk regntøj.

Gummiregntøj[redigér | redigér wikikode]

Gummiregntøj er lavet af et kraftigt lag gummi med et stoffor for komfort. Det er klodset i forhold til moderne regntøj i nylon, og det bruges mest når vejret er så barskt at intet andet kan holde vandet ude. Bruges blandt andet af erhvervsfiskere og borebisserolieboreplatforme.

Olietøj[redigér | redigér wikikode]

Oilskin er lavet af kraftigt bomuldsklæde, som er imprægneret med en olieholdig voks, der holder vand ude. Det kræver grundig vedligeholdelse. Brugtes før i tiden af søfolk, men ses nu ofte blandt fritidsryttere, Australske cowboys eller som jagttøj.

Vandtæt fodtøj[redigér | redigér wikikode]

En del moderne sko til trekking og vandre-, jagt- og militærstøvler har en åndbar og 100% vandtæt Gore-Tex® eller lignende membran.

TøjStub
Denne artikel om tøj, sko eller lignende er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.